IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Спрете да купувате ETF-и

Главният икономически съветник на Allianz говори за сътресения на пазарите и обяснява защо Джанет Йелън би била добра за курсовете като министър на финансите

08:37 | 25.11.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

„Vaccine Monday“ е новата крилата дума на Wall Street днес. За трети пореден понеделник положителни новини от компании за техния успех в разработването на пазари за корона ваксина насърчиха движението на пазарите. Първо Pfizer и Biontech, след това Moderna, а сега Astra-Zeneca изпращат ясни сигнали, че скоро може да видим край на пандемията.

Мохамед Ел-Ериан може да разбере оптимизма. Главният икономически съветник на Allianz посочва също, че логистиката, необходима за транспортиране на ваксината, ще изглежда по-проста от първоначално очакваното. Не всички продукти се нуждаят от сложни вериги за охлаждане. Ваксината на Astra-Zeneca може дори да се съхранява в хладилник с месеци.

Но Ел-Ериан също посочва, че „не става дума само за целта, но и за пътя до там. „А той ще бъде много неравномерен през следващите месеци”, казва бившият ръководител на най-големия инвеститор в частни облигации Pimco в интервю за Handelsblatt.

Според Ел-Ериан пазарите в момента са във фаза на сътресение: вече не ставало въпрос само за това дали започва голяма ротация в икономически чувствителните, циклични акции, или продължават да доминират така наречените акции от типа „Stay at Home“.

Наскоро между двете групи имаше известна битка. След първите новини за ваксини от Pfizer и Biontech банките, авиокомпаниите, круизните компании и индустриалните концерни се възползваха значително от новината, но след това загубиха скорост.

„Вярвам, че в бъдеще ще трябва да разгледаме много по-отблизо отделните стойности“, казва Ел-Ериан, позовавайки се на авиокомпаниите. „Перспективата за скорошна ваксина е несъмнено положителна за индустрията. Но следващите месеци ще бъдат много тежки. Така че всичко зависи от отделната авиокомпания и от стабилните баланси".

Докато ваксината не се разпространи, Ел-Ериан очаква колебанията в цените да се засилят

Последните няколко месеца са оказали голямо влияние върху експерта по финансовите пазари. „Хората подценяват това, което ни предстои“, предупреждава той и очаква, че последиците от новите вълни на заразени ще засегнат и пазарите. Докато ваксините се разпространят, те ще бъдат много по-волатилни. Европа със сигурност трябва да се подготви за рецидив на рецесията, казва той.

Все още обаче не било напълно ясно дали ще има W-образно възстановяване и в САЩ. Икономистите от най-голямата американска банка JP Morgan Chase бяха първите, които миналата седмица понижиха прогнозата си за икономически растеж в Америка до минус един процент.

Инвеститорите трябва да инвестират предпазливо, а не в ширина

Ел-Ериан съветва инвеститорите да бъдат много избирателни. „Всъщност трябва да спрете да купувате ETF-и“, казва той. „Това всъщност е времето за активно управление, за подробен анализ, за планиране на сценарии и за тактическо инвестиране“. В крайна сметка можело да се предположи, че по пътя към края на пандемията ще има свръхреакции, при които инвеститорите трябва да имат достъп. 

Но в момента нямало признаци за връщане към активните инвестиции. През 2020 г. в ETF се влетяха повече пари, отколкото през цялата минала година. Инсайдерите в индустрията предполагат, че перспективите за ваксините ще насочат инвеститорите още повече към индексните фондове, търгувани на борсата.

„ETF направиха нещата много лесни“, признава Ел-Ериан. Но те биха изкушили инвеститорите да поемат твърде високи рискове в определени области. Това се отнасяло преди всичко за ETF за неликвидни активи като облигациите с висока доходност и корпоративните облигации от развиващите се страни, за които доставчиците на ETF практически са обещали твърде много ликвидност.

Ел-Ериан вярва, че настроението на пазарите ще бъде повлияно през следващите месеци и от Федералния резерв на САЩ (Fed). От една страна, централните банкери в момента обсъждат възможна допълнителна подкрепа за икономиката под формата на покупки на облигации, количествено облекчаване или накратко „QE“.

Към това добавяме и спор, който министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин подбуди с Фед през миналата седмица. Става дума  за редица програми за спешни случаи, които министърът на финансите не иска да разширява, в разрез с препоръките на Фед. Това са например заемите за малки и средни фирми и закупуването на общински ценни книжа за подпомагане на градовете и общините в кризата.

Фед успя да стартира тези програми само благодарение на финансовата подкрепа от Министерството на финансите. Те изтичат в края на годината, но могат да бъдат удължени. Според Ел-Ериан програмите са важен стълб на пазарите, дори и да не се използват в големи количества.

„Пазарите отхвърлиха това твърде бързо“, смята Ел-Ериан. Инвеститорите биха очаквали новото правителство под управлението на Джо Байдън отново да предостави помощ. „Но не е толкова лесно. Министерството на финансите се нуждае от причина, за да одобри подобни програми за непредвидени ситуации“, казва той. Така че първо трябва да има ново нарушение на пазарите.

Ел-Ериан гледа на факта, че бившият шеф на централната банка Джанет Йелън Байдън трябва да стане финансов министър, като добър сигнал за пазарите. Тя имала тенденция да подкрепя пазарите. Губернаторът на Фед Лаел Брайнар, чието име също беше дискутирано за поста, щял да се съсредоточи върху „Мейн Стрийт“, а не „Уолстрийт".

След като намерението на Байдън да номинира Йелън бе оповестено в понеделник следобед, основните индекси на акциите в Ню Йорк отново се повишиха значително. Във вторник водещият индекс в САЩ достигна нов рекорд и за първи път проби границата от 30 000 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
stoyanka229
преди 3 години
Решете трудностите със структурата си.Посетете ни https://bforcredit.com/Имейл: contact***bforcredit.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Bull-bb
преди 3 години
Съгласен съм, е нужно да се инвестира в отделни компании = активен мениджмънт (според мен това е вярно по всяко време). ETF-те в голямата си част следват пазара/индустрията с която са обвързани. Ако пазара потегли надолу отново ще съм доволен, само не харесвам какво се случва с населението и икономиката по света като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
ако цбтата ще развързват кесията, то широкото инвестиране не е лоша опция. ел айрян май иска само при него да се утаява инфлацията..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още