IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Стайков: Бюджетната политика трябва да облекчи икономическата трансформация

Новите мерки за бизнеса трябва да са с поглед към бъдещето, а не да покриват стари рани, смята старши икономистът от Института за пазарна икономика

21:00 | 24.11.20 г. 1
Калоян Стайков: Бюджетната политика трябва да облекчи икономическата трансформация

"Предстоящото изтичане на срока на редица стимули, от които фирмите към този момент могат да се възползват, би създало допълнителни проблеми - увеличаване на междуфирмената задлъжнялост, затруднения при изплащане на кредити и т.н", прогнозира той.
По думите му властимащите не трябва да се фокусират върху мерки, насочени към покриване на загуби и изправяне на стари поражения, а върху тези, които биха насърчили дигитализация, притока на нови инвестиции, програми за преквалификации и разширяване на производствения капацитет.

"Държавата и бюджета няма как да компенсират спада на оборотите и поведението на потребителите. Сега е наистина времето да се помисли за мерки, които могат да стимулират процеса по дигитализация, който от своя страна би подобрил бизнес средата в България", настоява Калоян Стайков.

Визирайки предложението Deutsche Bank за допълнителен налог от 5% за тези служители, които продължат да работят от вкъщи, като с приходите да се стимулират работещите в офис, икономистът повтори тезата, че не е възможно бюджетът да покрие "дупката, която ще се открие в икономиката".

"Бюджетната политика трябва да бъде насочена напред - как да се облекчи икономическата трансформация. В крайна сметка в момента има достатъчно средства и държавите не са изправени пред ограничения в бюджета, за да търсят допълнителни приходи. Това е напълно валидно за германската икономика, откъдето всъщност идва и самото предложение. ЕС измисли достатъчно механизми, които да стимулират подобни структурни реформи", напомни експертът от ИПИ.

Ще преразгледат ли макроикономистите спада на българската икономика след новите ограничителни мерки заради коронавируса? Кои бизнеси трябва да подпомогне държавата?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolaimitev87
преди 3 години
https://***/5bitcoin5 Най-добрия сайт за печелене на крипто валута ,играйте игри и печелете с безплатната валута от сайта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още