IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварят всички училища, детски градини, заведения и молове в страната

Новите ограничителни мерки влизат в сила от петък

17:20 | 23.11.20 г. 33
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Здравният министър Костадин Ангелов на преден план.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Здравният министър Костадин Ангелов на преден план. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Нужно е да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата от коронавирус", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг днес и обяви нови ограничителни мерки, които ще влязат в сила от петък, 27 ноември.

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца - до края на март 2021 г.

Преустановяват се присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяват се всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

Забрана влиза и за посещения в барове, дискотеки, нощни заведения и клубове.

Спира се и работата на всички нехранителни магазини, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи.

С новите мерки се предлага и преустановяването на провеждане на вътрешни и външни екскурзии. Не се ограничава общественият транспорт.

„Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е да се обединим отново в името на живота“, каза министърът на здравеопазването.

Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

„Не можем да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг“, каза Ангелов.

Мерките ще се обсъдят от правителството в сряда.

Здравният министър беше категоричен, че КПП-та в областните градове няма да има, защото тази мярка е доказала своята неефективност във времето, особено при дифузно разпространение на болестта.

Заболеваемостта в световен мащаб вече надхвърля 250 на 100 000 души, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 2 хиляди са болните медици, като 30% от тях са лекари, а 32% са медицинските сестри, съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев представи данни за заболяемостта в страната. Тя  надхвърля 250 на 100 хиляди души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмица в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11-то място по заболеваемост в Европа.

Директорите на големи столични болници коментираха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски сподели за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

"Няма система, която да може да издържи, няма да издържат лекарите и сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност и риск", заяви здравният министър.

Министърът обясни, че целта на новите мерки е да се даде на системата поне месец, за да може да се ограничи заразата. Възможно е около Коледа някои от мерките да бъдат преосмислени, коментира Костадин Ангелов.

Според него мерките трябва да дадат резултат най-рано след 8 дни. Очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на 2 седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 4
ivanrog
преди 3 години
При така стеклите се обстоятелства, ще се оттегли ли и бюджета за догодина или го приемаме такъв и после ще му мислим? То беше ясно, че допусканията към него са нереалистични, но с тази ситуация, стават абсурдни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 9
Zlato
преди 3 години
Най-добре, държавата да поеме плащанията към банки и фирми за бързи кредити. После почваме с минималния базов доход. Нали и без това разни соц групи натискат за това. Какъв по-подходящ момент от сега. Един месец всички да получаваме по 600 лева :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 5
Woman
преди 3 години
Защо никой не помисля да обяви отново кредитна ваканция, защо не се налагат ограничения върху плащанията на кредитите, върху налагането на наказателни лихви? Как ще си плащат хората кредитите, когато затворите всичко и те останат без работа и средства за препитание? Добре, затворете, но наложете и мораториум върху плащанията, озаптете фирмите за бързи кредити и всякакви колекторски агенции, които не спират да притесняват хората по телефона, че и по домовете!!! Или тях вирусът не ги лови???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 8
Zlato
преди 3 години
Интересно, предния път се бяхме заключили за два месеца и половина и не успяхме да победим във великата отечествена срещу тоя невидим враг. Сега ще е само един. На какво точно се надяват нинджите от снимката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Когато бях студент, имахме една "другарка" по финанси, ако се изкашляш, те пращаше да стоиш на последения ред и не й дремеше, дали виждаш или не. Здраво я тресеше хипохондрията, тя в момента вероятно стои заключена в мазето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Време е партия ГРОБ да си ходи в гроба !!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
"Интернационален дебилизъм в действие. "СДС-арите пищяха, че комунизмът си отивал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
Zlato
преди 3 години
Как да няма смисъл. Тея малки терористи само дебнат как да пречукат бабите си. За учителите да не говорим. А си ги погледнал, а са ти кихнали в лицето и си дотук. А иначе това 100-200 години какво са. Едно време хората от Библията са живеели по 150 години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
alphaomega
преди 3 години
Ей побъркахте народа. Айде веднъж поне вземете едно решение като хората и стига сте разигравали цялата държава.Отваряме, затваряме, отваряме, затваряме...........и а накрая какво? Обзалагам се че пак ще ударим рекорди след месец.От друга страна пък като се замисля, това което затварят като институции и бизнеси то и без това няма нужда тях и те си бяха фалирали и унищожени още преди да дойде короната.Изобщо всичко вече е едно голямо блато от което няма да излезем скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
melon
преди 3 години
Интернационален дебилизъм в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още