IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварят всички училища, детски градини, заведения и молове в страната

Новите ограничителни мерки влизат в сила от петък

17:20 | 23.11.20 г. 33
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Здравният министър Костадин Ангелов на преден план.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Здравният министър Костадин Ангелов на преден план. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Нужно е да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата от коронавирус", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг днес и обяви нови ограничителни мерки, които ще влязат в сила от петък, 27 ноември.

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца - до края на март 2021 г.

Преустановяват се присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяват се всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

Забрана влиза и за посещения в барове, дискотеки, нощни заведения и клубове.

Спира се и работата на всички нехранителни магазини, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи.

С новите мерки се предлага и преустановяването на провеждане на вътрешни и външни екскурзии. Не се ограничава общественият транспорт.

„Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е да се обединим отново в името на живота“, каза министърът на здравеопазването.

Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

„Не можем да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг“, каза Ангелов.

Мерките ще се обсъдят от правителството в сряда.

Здравният министър беше категоричен, че КПП-та в областните градове няма да има, защото тази мярка е доказала своята неефективност във времето, особено при дифузно разпространение на болестта.

Заболеваемостта в световен мащаб вече надхвърля 250 на 100 000 души, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 2 хиляди са болните медици, като 30% от тях са лекари, а 32% са медицинските сестри, съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев представи данни за заболяемостта в страната. Тя  надхвърля 250 на 100 хиляди души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмица в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11-то място по заболеваемост в Европа.

Директорите на големи столични болници коментираха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски сподели за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

"Няма система, която да може да издържи, няма да издържат лекарите и сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност и риск", заяви здравният министър.

Министърът обясни, че целта на новите мерки е да се даде на системата поне месец, за да може да се ограничи заразата. Възможно е около Коледа някои от мерките да бъдат преосмислени, коментира Костадин Ангелов.

Според него мерките трябва да дадат резултат най-рано след 8 дни. Очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на 2 седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 11 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хммм ... предлагат сериозно затваряне , но Бащицата ще спаси положението за пореден път , и ще отмени част от мерките ... повечето ще са доволни . е , няма да има места по болниците , ралито на линейки с болни в тях м/у болници ще продължи , там където има места пък няма да има кой да ти сложи абокад и да ти назначи лечение ... бели кахъри ... материалът ще е доволен и ще си щъка без намордниците ... :))) ... балканска идилия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
и са ко прайми ? Ми спрете си плащате сичко и сички и тоз цайcca да *** да го избълбука на ония от WHO дет му даат наставленията ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 5
shinawatra
преди 3 години
Най-голямата тъпотия на партия ГРОБ! Ясно е, че целта е отлагане на изборите и удължаване на мандата до получаване на 20те милиарда, дотогава няма да пуснат кокала. Гледа се и да се напомпа допълнително сметката от 20 милиарда, евентуално за някое евро отгоре. Аз лично предлагам да не им се връзваме на простотиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Най-лошото ще бъде когато затворят погребалните агенции и гробищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
Тези, които налагат забрани и взимат хляба на хората са на твърди заплати и техните заплати си ги получават в срок и пълен размер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 7
studioaa
преди 3 години
Аз не мога да спра да се смея след като чух обясненията на самозабравилите се чиновнически мекерета продажни от т.н щаб.Аз бях предвидил, че lockdown цирка ще се развие в няколко действия още от месец юни и ето подозренията ми се оказват основателни...Спокойно след празниците отново ще има бум на заразените и тогава ще видим трето действие от цирковото шоу, което ще започне най-вероятно от средата на януари...Явно артистите ни ще останат без работа, управляващите ще им вземат хляба просто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
mariata
преди 3 години
Само не разбрах как синът ми първокласник ще учи дистанционно. Не сме му купили лаптоп. Ако работим дистанционно като него, нашите лаптопи ни трябват, а и не може хем да работим, хем да учим с него (на тестовото учене се изисква родител да е през цялото време пред компютъра с детето). Ако пък работим извън дома - на работното място, съвсем става невъзможна мисията. Единственият вариант е да не работим и да не изкарваме пари, но пък да отделим няколко стотин лева (поне) за лаптоп. Защо не обявят както е логично нулева учебна година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Целта е да изморят всичко, чайниците да се гърчат от работаи да остане зелената печатница,със скин Байдън,вице комунисткаи ФЕД върху свирката на локомотива..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Хората ще си плащат лихвите който както може, ще продават имущество и т.н. Не знам в какво състояние са кредиторите но вероятно и те да не са в добро, не е хубаво така да се накъсва икономическата верига защото ще бъде въпрос на време ако я спрем на едно-две места да се разпръсне до всички, и докато се обърнем магазините да са празни, по пътя да се горят гуми и разбиват витрини. Според мен не трябва да се въвеждат тези мерки от статията като за начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
ivanrog
преди 3 години
При така стеклите се обстоятелства, ще се оттегли ли и бюджета за догодина или го приемаме такъв и после ще му мислим? То беше ясно, че допусканията към него са нереалистични, но с тази ситуация, стават абсурдни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още