IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво поражда притесненията от 5G?

Досега не са открити причини за реално притеснение за ефекта от работата на мобилните мрежи върху човешкото здраве, твърди Ясен Гуев

15:08 | 19.11.20 г. 6
Какво поражда притесненията от 5G?

<

InvestorBG · Update подкаст епизод 18: 5G и голямата битка с конспирацията

Позицията на Световната здравна организация по отношение на петото поколение мобилни мрежи (5G) е формулирана по такъв начин, че много хора, които искат да се възползват, могат да го направят с недобри помисли. Това коментира в подкаста „UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria Ясен Гуев, експерт с дългогодишен опит в областта на телекомуникациите.

По думите му позицията на СЗО е нормална за една научна структура, а досега не са открити причини за реално притеснение за ефекта от работата на мобилните мрежи върху човешкото здраве.

„Те казват, че няма доказателства за ефект върху здравето от мобилните мрежи. Това е формулирано по начин, който казва, не че е абсолютно сигурно, а че доколкото знаем в момента, няма такива доказателства“, посочва Гуев.

„Факт е, че вече минаха много години, откакто работят мобилни мрежи по целия свят. Няма открита абсолютно никаква зависимост между излъчванията и каквито и да е заболявания“, обобщава той.

Според Гуев друг проблем, който дава основание на хората да атакуват разпространението на безжичните мрежи, е, че съгласно регулациите по света, около базовите станции има защитни зони от около 6 до 10 метра.

„Те са свързани с това, че при работата на базовата станция има топлинен ефект и този топлинен ефект абсолютно изчезва на няколко метра от базовата станция“, твърди Ясен Гуев.

Той посочва, че най-често има неразбиране от страна на хората, които живеят в блокове, на чиито покриви има разположени базови станции. В действителност живеещите в такива блокове нямат реален проблем, защото излъчването на място е най-слабо, тъй като сигналът се разпространява хоризонтално, а не вертикално.

„Това, с което аз съм се сблъсквал много пъти, е, че става въпрос за страхове на хора, които идват от непотвърдена информация в публичното пространство“, посочва още Гуев, но допълва, че се е сблъсквал и със случаи на изнудване от страна на живеещите в блокове, или от страна на хотели с базови станции с цел повишаване на цената.

Какво още допринася за страховете от 5G и има ли наистина причина за притеснение слушайте в пълния запис на "UpDate" подкаст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
A това,че моя телефон няма да метне до базовата станция или ще метне слабо ще се отрази единствено на upload скоростите ми. Download ще ми идва мощно от 5Г клетката .... трябва да мине само някой друг ack пакет.Та кой ще регулира как ще ме облъчва тази клетка в тази корумпирана държава ?!!? Ти можеш ли да ми го гарантираш ? Можеш ли да ми потвърдиш на 100% кое е максималната допустима мощност на микровълновата ти която няма да започне да мърда атоми и да затопля пържолата ? 5Г е поредната облъчвалка това е .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Както казах някои хора са си пропуснали урока по физика. Рутера ти например по старите модели излъчват на 2.4Ghz. Утвърдената мощност за България е до 100 миливата за 13-те свободни канала. Има и у-ва например микротик които лъчат до 1000 миливата (1Ват).Микровълновата у вас работи на абсолютно същата честота с тази разлика,че облъчва пържолата ти с примерно 800 вата.Е за това говоря младежо :) Радиото вреди със сигурност на 100%. Всичко зависи от дозата. Горещо препоръчвам да си прочетеш уроците по физика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 години
Това да не е фурна да увеличаваш и намаляваш. Рутерът ти за уай-фая е почти 5г и трябва да сме измрели до сега всички. Отделно телефона ти как ще го усилиш и той трябва да праща до станцията. Повече базови станции пък означава по-малка мощност, което ще рече че ще те облъчват по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
И не само биг брадър ..... всяко електромагнитно лъчение влияе със сигурност. Всеки който си отвори учебника по физика може да го прочете и дори докаже на практика :) Стига с тези платени статийки. 5Г влияе със сигурност ! Най-важното тук е с каква мощност ще те облъчват. За да има добро 5Г трябва да има клетка на почти всеки блок което много трудно ще стане а и е скъпо.... по удобно ще е да те облъчат малко повечко и КРС да се направи,че не вижда ..... както е в момента дори !Та затова си говорим ..... 5Г - вреди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Big Brother
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Какво поражда притесненията от 5G? Камерите следят в HD качество и разпознават на 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още