IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп форсира оттеглянето на щатската армия от Афганистан и Ирак

До 15 януари броят на американските войници ще бъде намален до около 2500, заяви изпълняващият длъжността министър на отбраната Кристофър Милър

12:02 | 18.11.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Flynn/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Flynn/Bloomberg

Малко преди края на мандата си президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди изтеглянето на допълнителни американски войски от Афганистан и Ирак. До 15 януари броят на войниците ще бъде намален до около 2500, заяви изпълняващият длъжността министър на отбраната Кристофър Милър във вторник (местно време) в Пентагона. Частичното оттегляне ще бъде осъществено непосредствено преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън. Полагането на клетвата му е насрочено за 20 януари, припомня DPA.

Министерството на отбраната не предостави никаква информация за това колко американски войници са разположени в момента в Афганистан и Ирак. Според американски медии в Афганистан има 4500, а в Ирак 3000 американски военни. Милър каза, че САЩ навлизат в нова фаза в борбата срещу международния тероризъм. Той вече е информирал международните съюзници, включително генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и президента на Афганистан Ашраф Гани.

Водещи демократи разкритикуваха съобщението като „политически мотивирано“ и заявиха че това са прибързани планове за оттегляне. „Едва ли можем да си позволим да загубим трудно спечелен напредък в сигурността, икономическото развитие и управлението в Афганистан“. предупреди председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Сенаторът и ветеран от Ирак Тами Дъкуърт заяви, че решението за оттегляне трябва да бъде „внимателно планирано и безопасно изпълнено“. С последното си решение САЩ забиха нож в гърба на съюзниците си и може да застрашат както мирния процес, така и да поставят американските войски в по-голяма опасност, каза сенаторът.

Тами Дъкуърт

След поражението си на изборите от Байдън Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър през миналата седмица, което от своя страна доведе до замяната на високопоставени позиции в Пентагона с привърженици на Тръмп. Американски медии съобщиха, че Еспър, след консултации с висши военни служители преди освобождаването му, се е обявил срещу по-нататъшното изтегляне на войски от Афганистан, тъй като условията за сигурност все още не са били изпълнени.

САЩ подписаха споразумение с войнстващите ислямистки талибани в края на февруари, което обещава постепенно изтегляне на всички сили на САЩ и НАТО до края на април 2021 г. Талибаните се ангажираха с мирни преговори с правителството в Кабул, започнали през септември. Процесът обаче спря заради спор по процедурни въпроси.

Тръмп вече беше обещал в предизборната кампания през 2016 г. да изтегли войските си от чужбина - особено от Афганистан. Според съобщения в медиите наскоро той е показал разочарование заради бавното темпо.

В Конгреса дори някои републиканци се изказаха критично за решението. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл предупреди, че прибързаното изтегляне от Афганистан и Ирак би било „грешка“. „Изключително важно“ е да няма „разтърсващи света промени“ по отношение на отбраната и външната политика през следващите месеци, каза той.

Войната в Афганистан е най-дългата в историята на САЩ. Американски войници са в страната от 2001 г. Те влязоха тлед нападенията от 11 септември същата година.

Все още не е ясно какви последици могат да имат последните действия на САЩ върху ангажимента на НАТО и България като член на алианса.

Генералният секретар на НАТО Столтенберг подчерта във вторник, че алиансът ще продължи да обучава, съветва и подкрепя афганистанските сили за сигурност. В същото време, ако САЩ се оттеглят напълно, НАТО ще трябва да прекрати операцията си, тъй като другите съюзници са военно неспособни да я продължат сами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Финала на статията е направо зашеметяващ.Останалите съюзници били неспособни да поддържат мисията в Афганистан или Ирак без САЩ затова ако американците се изтеглили всички ще трябвало да се изтеглят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
А когато в тези държави стане касапница, Тръм ще може да заяви, че "през неговото управление не е започнала нито една война."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
зад мен хобот, а на муя ми е седнал пинко и пие компот!сега някой да измисли бийта...и продължаваме напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
мда "разбивача не Демокрации" не напрай ни една война, а негpoтo изпотроши света ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
pinoccio
преди 3 години
Зад него - потоп, зад тебе - на слона хобот. Така вървят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
pinoccio
преди 3 години
Зад него - потоп, зад тебе - на слона хобот. Така вървят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 3 години
само незнам кво гениално виждаш... в този ход. след мен потоп не е много гениално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
pinoccio
преди 3 години
Това е гениален ход. Тук няма никакво политическо мислене, единствено идеята - конкурентът да бъде удушен. Така е в бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още