IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън печели изборите в САЩ с 306 електора

Демократът е спечелил вота в Джорджия, а републиканецът Тръмп - Северна Каролина

21:44 | 13.11.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Amir Hamja/Bloomber</em></p>

 Снимка: Amir Hamja/Bloomber

Седмица и половина след президентските избори в САЩ големите американски телевизионни оператори NBC News, ABC, CNN и CBS провъзгласиха демократа Джо Байдън за победител в щата Джорджия. В същото време телевизионните оператори CNN и ABC обявиха действащия Доналд Тръмп за победител в също толкова оспорваната надпревара за Северна Каролина в петък. Това бяха последните два щата, които все още не бяха обявили победител. 

Така новоизбраният президент Байдън е спечелил 306 електора на изборите в САЩ, твърдят телевизионните оператори - значително повече от необходимите 270, които си бе подсигурил още в събота. 

По отношение на народния вот Байдън има повече от 5 млн. гласа преднина пред Тръмп: Демократът получи почти 78 млн. гласа (50,8 на сто), републиканецът - 72,7 млн. (47,5 на сто). Президентът на САЩ се избира косвено от хората. Гласовете на електорите решават състава на избирателната колегия, която след това избира президента през декември. За да спечели, кандидатът се нуждае от мнозинство от 538 електора. 

В САЩ е обичайно президентските избори да се решават въз основа на прогнози на големите медийни компании - обикновено в изборната нощ. Официалните резултати понякога се публикуват много по-късно. Поради пандемията тази година милиони американци гласуваха с писма по пощата, поради което преброяването на гласовете отне по-дълго време, 

Междувременно екипът на новоизбрания президент призова за незабавен достъп до поверителните данни от разузнавателните агенции и плановете на правителството за ограничаване на пандемията на коронавируса. Отказът на действащия президент Доналд Тръмп да осъществи подобен достъп, поставя на риск националната сигурност и борбата срещу вируса, заяви в петък говорителят на Байдън Джен Псаки. Информацията „би помогнала значително за нашата подготовка за управлението“, каза тя пред журналисти, цитирана от DPA.

Републиканецът Тръмп отказва да признае изборната победа на Байдън. Затова неговото правителство все още не е издало писмо, с което да започне законово необходимия преход. То би дало на Байдън и екипа му достъп до министерства, агенции и поверителна информация, преди да встъпят в длъжност на 20 януари.

По-рано в петък и Китай поздрави бъдещия нов президент на САЩ Байдън за победата му на изборите и според говорителя на китайското Министерство на външните работи Уан Уенбин ще уважи изборите. „Поздравяваме г-н Байдън и (бъдещия нов вицепрезидент) г-жа Харис“, се казва в изявление от петък. Разбира се, че резултатът от изборите в САЩ ще бъде определен в съответствие със законите и процедурите на САЩ, каза говорителят. За разлика от много други държави, Китай се забави с официалните поздравления. Отношенията между двете държави се бяха влошили значително по време на президентството на Тръмп.

Всичко по темата четете тук!

*Актуализирано в 22 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 3 години
"Бойчо , ти трябва да го знаеш най добре ... : )))" Знае разбира се. Нали и той работи в медия :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
От тях само умрелите са към 2 милиона. Отделно подменени бюлетини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Бойчо, спрете да се излагате най-накрая !!! CNN и подобните им не определят президента, това ще го реши съда !!! В много уж спечелени от церебралното зомби щати, се брои наново и резултатите не са розави за него. Там резултатите няма да бъдат решени, докато съдът не каже - между тях са Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган, Джорджия. Да не стане така, че склеротикът само отдалече да гледа Белият дом... как ще се оправдавате тогава? А след като церебралното зомби не е президент, на базата на какво иска достъп до поверителна информация? В момента той е НИКОЙ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
"Така новоизбраният президент Байдън е спечелил 306 електора на изборите в САЩ, твърдят телевизионните оператори..."телевизионните оператори срещу заплащане ше потвърдят каквото поръчаш ... Бойчо , ти трябва да го знаеш най добре ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
"Китай поздрави ... според говорителя на китайското Министерство на външните работи Уан Уенбин ще уважи изборите."хаха ... външното министерство може да поздравява всекиго ...важно е Си Дзин Пин кога и кого ще поздрави ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
306:232 ... с над 5млн гласа разлика ... тромбонът много зле ... импе , некоя конспирацийка ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още