IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И покривните фотоволтаици ще могат да излязат на борсата

С промени в Закона за енергетиката се изменят и правилата за осигуряване на студения резерв

12:51 | 12.11.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Крайните снабдители няма да имат задължението да изкупуват по преференциални цени произведената електроенергия от възобновяеми източници от централи с мощност от 500 киловата до 1 мегават. Това е предвидено в предложение за промени в Закона за енергетиката, внесено от ГЕРБ и публикувано в деловодството на Народното събрание.

Предвижда се на следващ етап всички производители от ВЕИ да излязат борсата.

Това се отнасят до голяма степен за домакинствата, изградили собствени централи (соларни панели на покрива), присъединени към мрежата, и на пръв поглед изглеждат в конфликт с идеите за въвличане на потребителя в енергетиката. Изкупуването на излишната електроенергия, произведена от тези мощности, е начин за изплащане на направените инвестиции.

Промяната за мощностите в диапазона 500 кW - 1 MW ще влезе в сила от 1 юли 2021 година, когато влиза в сила и новият регулаторен период за цените на електроенергията на регулирания пазар.

В мотивите авторите на промяната обясняват, че прилаганият досега модел за насърчаване на инвестициите с изкупуване на преференциални цени е изчерпал своя потенциал. Повечето държави в ЕС включват стимули чрез премахване на административните пречки пред инвеститорите.

В момента всички ВЕИ производители с мощност над 1 мегават продават на пазарни цени и по договорени условия на енергийната борса, а разликата между одобрените при инвестицията цени и постигнатите на пазара се покрива от т.нар. "договори за разлика".

Данните показват, че производителите успяват да се интегрират на пазара успешно и по тази причина законодателят разширява обхвата на излизащите на пазара производители на зелена енергия.

Промените ще засегнат 136 производители с обща инсталирана мощност 93,5 мегавата - ВЕИ и високоефективно производство. Годишното производство на тези централи е 171 хил. мегаватчаса.

С тях ще се повиши ликвидността на енергийния пазар и ще бъде направена още една стъпка към пълната либерализация, уточняват още авторите на промените.

С предложението в Закона за енергетиката се вписват и обсъжданите през лятото промени при изкупуването на т.нар. "студен резерв".

Сделките за покупка на разполагаема мощност ще стават на конкурентен принцип, а именно чрез участие в първично регулиране на честота, автоматично вторично регулиране и ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности.

Операторът на мрежата ще осигури необходимите резерви след проведен търг.

Съгласно европейските регламенти необходимият за системата студен резерв трябва да бъде осигурен от активни производствени мощности, е записано още в мотивите към предложените промени. Според авторите промяната ще гарантира баланса, сигурността и гъвкавостта на системата в нормален и в авариен режим на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Ми да беше прочел текста бе колега.ВЕИ инсталациите с мощност над 1 мвт отдавна не им се изкупува енергията по преференциална цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Нищо общо няма с покривните инсталации.Явно авторката си няма понятие какво означава 500 квт.Покривните инсталации са между 5 и 30 квт.Соларна инсталация от 500 квт заема при сегашните панели около 5-6 декара площ, ама че покрив би било това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
forexar
преди 3 години
Малките са прецакани. Защо обаче? .. обяснението е мъгляво .."модела ... е изчерпал своя потенциал"? А за големите не го е изчерпал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още