IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затишие пред валутна буря

Стабилността на валутните курсове остава една от големите загатки за анализаторите по време на настоящата пандемия

16:49 | 15.11.20 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основните обменни курсове на долара досега бяха изненадващо стабилни по време на пандемията, най-вероятно защото лихвените проценти на основните централни банки на практика са замразени на или близо до нула. Но въпреки че настоящата статичност може да продължи известно време, тя няма да продължи вечно, пише Кенет Рогоф в свой анализ.

Докато алтернативните активи като злато и биткойн процъфтяват по време на пандемията, някои топ икономисти прогнозират рязък спад в щатския долар. Това все още може да се случи. Досега, въпреки непоследователното управление на пандемията в САЩ, огромните разходи за облекчаване на икономическата катастрофа и облекчаването на паричната политика, основните курсове на долара бяха ужасно спокойни. Дори продължаващата предизборна драма не оказва голямо влияние.

Разбира се, еврото поскъпна с около 6% спрямо долара досега през 2020 г., но това не е нищо в сравнение с дивите водовъртежи, които се случиха след финансовата криза през 2008 г., когато доларът варираше между 1,58 и 1,07 долара за евро. По същия начин обменният курс йена-долар почти не се е променил по време на пандемията, но варира между 90 и 123 йени за долар през Голямата рецесия. А доларовият индекс в момента се намира приблизително на нивото си от средата на февруари.

Подобна стабилност е изненадваща, като се има предвид, че нестабилността на обменния курс обикновено нараства значително по време на рецесиите в САЩ. Анализатори от Лондонското училище по икономика и Световната банка смятат, че приглушеният отговор на основните валутни курсове е един от основните макроикономически пъзели на пандемията.

Икономистите знаят от десетилетия, че обяснението на валутните движения е изключително трудно. Въпреки това, преобладаващата презумпция е, че в среда на по-голяма глобална макроикономическа несигурност, каквато повечето от нас са виждали през живота си, валутните курсове трябва да се променят и то рязко. Но дори когато втора вълна от COVID-19 зашемети Европа, еврото падна само с няколко процента. Преговорите за фискални стимули в САЩ са темата на деня в един ден, на следващия ден се отлагат. И въпреки че несигурността на изборите в Америка върви към разрешаване, предстоят още огромни политически битки. Досега обаче всяка реакция на обменния курс е сравнително малка.

Никой не знае със сигурност какво може да държи валутните движения под контрол. Възможните обяснения включват често щедрото въвеждане на линии за валутен суап и масивни правителствени фискални политики по целия свят. Но най-правдоподобната причина е парализата на конвенционалната парична политика. Всички лихвени проценти на основните централни банки са на или близо до ефективната долна граница (около нула) и водещите анализатори вярват, че ще останат там в продължение на много години, дори при оптимистичен сценарий на растеж.

Ако не беше почти нулевата долна граница, повечето централни банки сега щяха да определят лихвени проценти далеч под нулата, да речем, на минус 3-4%. Това предполага, че дори когато икономиката се подобрява, може да мине доста време, преди политиците да са готови да се „откачат“ от нулата и да повишат ставките на положителна територия.

Лихвените проценти едва ли са единственият вероятен двигател на обменните курсове. Други фактори като търговски дисбаланс и риск, също са важни. И, разбира се, централните банки са ангажирани с различни квазифискални дейности като количествено облекчаване. Но с лихвените проценти, основно в замразено състояние, може би най-големият източник на несигурност е изчезнал. Всъщност, авторите на изследването смятат, че нестабилността на основния валутен курс е намалявала много преди пандемията, особено когато една след друга централните банки гравитираха около нулевата граница. Оттогава COVID-19 утвърди тези свръхниски лихвени проценти.

Но настоящата статичност няма да продължи вечно. Контролирайки относителните темпове на инфлация, реалната стойност на широкия доларов индекс се е повишавала в продължение на почти десетилетие и в един момент вероятно отчасти ще се върне към средната стойност (както се случи в началото на 2000-те). Понастоящем втората вълна на вируса удря Европа по-силно от САЩ, но този модел може скоро да се обърне с настъпването на зимата. И въпреки че САЩ все още имат огромен капацитет да предоставят така необходимата помощ на тежко засегнатите работници и малкия бизнес, нарастващият дял на американския публичен и корпоративен дълг на световните пазари предполага дългосрочна нестабилност.

Просто казано, съществува фундаментално несъответствие в дългосрочен план между постоянно нарастващия дял на американския дълг на световните пазари и непрекъснато намаляващия дял на американската продукция в глобалната икономика. Международният валутен фонд очаква китайската икономика да се разшири с 10% в края на 2021 г. спрямо година по-рано. Паралелен проблем в крайна сметка доведе до разпадането на следвоенната система на Бретън Уудс с фиксирани обменни курсове.

В краткосрочен и средносрочен план доларът със сигурност може да поскъпне още повече, особено ако нови вълни от COVID-19 стресират финансовите пазари и предизвикат бягство към безопасни активи. И настрана от несигурността на обменните курсове, огромна е вероятността зелената валута да продължи да бъде крал през 2030 г. Но си струва да си припомним, че икономически травми, каквито сега преживяваме, често се оказват болезнени повратни точки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolaimitev87
преди 3 години
https://luckyfish.io/?c=ygmv играйте игри и печелете крипто валути !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolaimitev87
преди 3 години
https://luckyfish.io/?c=ygmv играйте игри и печелете крипто валути !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Последните 2 пъти когато добавих злато към портфолиото си бяха през 2000-ата т.е към (към 290$ за тройунция) и през 2015 за (1180$ за тройунция).Твоята неспособност да разчетеш пазара и кога да купуваш и кога е чисто твой проблем... Но аз не съм продал при спада през 2011 и ето 9 години по-късно го минахме... Въпреки това общото представяне на тази позиция е по-добро от това на акциите на Amazon и Google в същия период откакто влязоха в NASDAQ без периода преди това... Т.е дори най-доброто, което Wall Street има се представя по-зле за дълъг период от време, а какво става за останалото? Дивидента е реално 0 в момента и е бил супер мизерен в S&P и да не говорим за колосалните 35% capital gains tax, които ги има в САЩ, която всички плащат включително чужденците без гражданство инвестирали там... Горе 12-15% е ръстът годишно средно включително със спадовете, а на S&P 500 няма и 6-7% т.е 2 пъти по-малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Бинго! Авторът не препоръчва нищо :) Просто казва, че е много странна липсата на волатилност при основните валути, особено долара (1.58-1.07 евро). "Изненадващо стабилни" е основното тук, както и "фундаменталното несъответствие между постоянно нарастващия дял на американския дълг на световните пазари и непрекъснато намаляващия дял на американската продукция в глобалната икономика". Такова несъответствие е довело до разпада на Бретън Уудс."Основните обменни курсове на долара досега бяха изненадващо стабилни по време на пандемията, най-вероятно защото лихвените проценти на основните централни банки на практика са замразени на или близо до нула."Просто казано, съществува фундаментално несъответствие в дългосрочен план между постоянно нарастващия дял на американския дълг на световните пазари и непрекъснато намаляващия дял на американската продукция в глобалната икономика. Международният валутен фонд очаква китайската икономика да се разшири с 10% в края на 2021 г. спрямо година по-рано. Паралелен проблем в крайна сметка доведе до разпадането на следвоенната система на Бретън Уудс с фиксирани обменни курсове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
"Доларът ще е 50% надолу спрямо какво?"Спрямо почти всички реални продукти, суровини и услуги... Е вярно е, че баонизираните активи днес няма да мръднат кой знае колко, но в последния етап големия инфлационен цикъл в който сме, ще видим лъвски скок на храните и суровините както и на автомобилите, който ще дръпне нагоре всичко друго до различна степен, единствено имотите няма да растат, защото когато се срине жизнения стандарт в една страна имотите ще поевтинеят спрямо всичко останало...Еврото и то ще поевтинее с 49%-51% или както и CHF както и йената... Валутната търговия днес е мъртва и целия пазар е манипулирана от ЦБ, за да се създаде илюзията за "стабилност"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Ааа, не така бъркаш. Студиото ме убеждаваше, че златото е по-голяма далавера от S&P500 щото се гледало от пик до пик. Моите обясения за сложна лихва (compound interest) даже и ги подмина. Смяташе абсолютни стойности на индекса. Ти сега му разби детските мечти с тая логика, че си назад ако си купил 2011 злато спрямо сега. Хич не се вкарвай в тоя филм с него. Загубена кауза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
Oscar de la Hoya
преди 3 години
Абе какви са тия глупости безподобни, доларът февруари март беше 1.8 и нагоре, сега е 1.65, кое му е еднаквото??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Чета и ми се реве...острови, пушки, нула стойност...все едно слушам българския вариант на "Пич, къде ми е колата" в главните роли с вовчо и инженерчето...Сега по темата.Доларът, както и Еврото, като и юанът, както и всички основни валути ще поевтинеят, заради големия печат. Но ще поевтинеят не спрямо другите валути (защото никой не е луд да си държи валутата скъпа), а спрямо покупателната си способност.Казано накратко - хартиените пари ще купуват по-малко от преди. Без значение долар, евро или друга.По този повод, моето мнение е, че фиатни пари трябва да се държат колкото за всекидневни нужди за няколко месеца напред, всичко останало е добре да се инвестира - кой както намери за добре, но да е някакъв реален актив, поне докато отмине вихрушката.Фиатни пари ( без значение хартия или крипто), контролирани от правителствата, ще продължат да бъдат основното платежно средство и за бъдеще.Просто в ще се пообезценят лекинко в рамките на следващите няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Аз лично в злато. И 5000 в сребро, да има дребни за такси :))GOLDThe Worlds Gold and Silver Coin Production vs. Money Creationhttps://***.visualcapitalist.com/worlds-gold-and-silver-coin-production/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
НАПЪТ сте да разгадаете една голяма ЗАГАТКА - как хора с грамотност на ниво основно образование, пишат ли, пишат дописки в сайт за "инвестиции"... Ако ви имах АДРЕЗА, щях да ви пратя един БОКЕТ. Пфу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още