IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК поиска България да премахне предимството за местни храни в магазините

Мярката нарушава свободното придвижване на стоки и отслабва европейската икономика, смятат в Брюксел

14:34 | 30.10.20 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

В мотивирано становище Европейската комисия поиска България да премахне изискването към търговците да предлагат с предимство регионални храни и продукти. Брюксел поиска повече информация за мярката през май и изпращането на мотивираното становище означава, че Комисията не е удовлетворена от обясненията на българските власти.

От ЕК обясняват, че това изискване нарушава свободното движение на стоки в общността, записано в Договора за функциониране на ЕС, давайки предимство на местните производители. В условията на пандемия това отслабва европейската икономика, се казва в становището. 

България има два месеца да отговори на искането на ЕК, в противен случай може да бъде изпратена на съд.

В началото на април, когато започна кризата с коронавируса, а с това и паниката около евентуален недостиг на хранителни продукти по магазините, министърът на земеделието и храните Десислава Танева настоя за пряк достъп на местните производители до търговските вериги.

Беше решено търговските обекти, които са част от вериги от магазини, да са длъжни да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си. Местата за продажба трябва да са с достатъчна площ за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да се разбира, че предлаганите продукти са регионално производство.

Парламентът въведе и санкции за търговските вериги при отказ да продават български храни и даде право на правителството да въвежда временни мерки за защита на българското производство. За нарушители имуществената санкция е в размер от 15 - 25 хиляди лева, а при повторно нарушение - от 30 до 50 хиляди лева. Глобите касаят вериги от магазини с 10 или повече обекта на територията на цялата страна.

Търговците от своя страна обвиниха земеделското министерство в груба намеса в бизнеса.

Сдружението за модерна търговия (СМТ) обяви, че  Министерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и създава хаос на пазара чрез поредица от решения „на парче“. Според търговците измененията са довели до груба намеса в дейността на търговските вериги.

Със становището си от днес Комисията започва и още няколко процедури за неизпълнение на задължения срещу България през октомври.

Една от тях е и по отношение на защитата на правата на пътуващите в условията на пандемия. ЕК препоръча през лятото държавите да защитят потребителите, очаквайки от организаторите на пътуванията да предлагат ваучери на своите клиенти с отменени пътувания или да връщат парите в рамките на 14 дни.

През август България създаде схема за компенсации чрез ваучери или връщане на парите, но в рамките на 12 месеца, пише ЕК.

Страната ни е нарушила правилата и по отношение на задължението да подава информация за рисковете от наводнения, както и да я актуализира периодично.

ЕК изпрати и уведомително писмо до българските власти за нарушения на задълженията по транспониране на Директивата за електронно фактуриране (e-Invoicing), която беше приета в облекчение на бизнеса при управлението на договори и плащания. Страните от общността трябваше да имплементират текстовете на Директивата в националното си законодателство до април 2019 година.

София е получила писмо и по отношение на неправилно изпълнение на изискванията за равно третиране на мъжете и жените в сферата на социалното осигуряване (директива от 1978 година). В него се критикуват начините за изчисляване на пенсия и страната ни има два месеца, за да отговори на забележката на ЕК.

България само частично е изпълнила задълженията си и е включила текстовете на Директивата за презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство в своето законодателство, пишат още от ЕК. По тази процедура страната ни е в пакет с Хърватия, Кипър и Румъния. Страните от ЕС трябваше да изпълнят това свое задължение до май 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 3 години
кажи ми коя българска стока не си успял да е намериш в супера?и с 5% върху оборота, нали ще иде на 5% върху крайната цена... как точно с популизъм ще ги накараш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 5
mrynmryn
преди 3 години
Дали са пластмасови домати от Франция или от България, все са *** на вкус. А то масата стоки и сега са от България, по-лесно ти е да заредиш вафли от българска фирма, отколкото да мъкнеш от 2000км. Ама дупетато, трябва да отчита дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Коронобесието попречи на гeй парадите и сега ЕКсе чуди каква пеееерастия да лансира............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 7
onezero
преди 3 години
Това ясно, че беше кьорфишек и няма как да мине в ЕС, ама и веригите са си нагли. Ако искат да ги праснат, друг е начина -викат ги и им казват - "умоляваме ви да обособите сектори само за български храни" + "обмисляме дали да не почерпим опит пт другаря Орбан и да ви сложим данък оборот - 5%". След няколко дни ще има сектори само з абългарски храни без никой да реве - това би станало лесно ако имахме държава и управници вместо *** и калинки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
khao
преди 3 години
еххх ако можеше да сменим нашите тикви с хора от ЕК.. за последните 30 г. всичко хубаво дето се случи тук беше след или заради натиск от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 10
pass
преди 3 години
Добре че ЕК следи за законността, че ако оставим на нашите да го правят само сирене с вода и нишесте ще ручаме. То и сега хората масово ходят на пазар всеки месец я до Сърбия, я до Румъния, че до Турция до Одрин. Защото качеството на БГ-продуктите е меко казано отвратително, а на някои дори е опасно за здравето. Нали си имаме БАБХ която си е една хранилка неотговаряща за нищо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 12
khao
преди 3 години
хахаха, а дали си тъъъп на гьостерица,а? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
michaelis23
преди 3 години
ето още веднъж нагледно кой ограбва ората, а тука само роват за остаФката на Боце, би требало да цвилят за остаФката на ЕК и ЕС ама толкоз им е и акъла .... Нарушааало мярката ам и те нарушаат мярката за свободно движение на хора ама дреме ти *** така че ЕК да го лаna и да се потапя ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още