IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой харчи най-много в надпреварата за президент на САЩ?

Тази година разходите на двете основни партии за кампаниите за президент и конгресмени ще са двойно на тези през 2016 г.

08:21 | 29.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Разходите за изборите в САЩ през 2020 г. така или иначе са напът да счупят рекордите. Оказва се обаче, че те ще бъдат дори още повече от очакваните досега 10,8 млрд. долара.

Сумите, похарчени за кампаниите за президент и конгресмени, ще достигнат почти 14 млрд. долара, показват нови изчисления на непартийната организация Center for Responsive Politics.

Това е повече от два пъти над средствата, които бяха похарчени през 2016 г., показва последният доклад на организацията, цитиран от CNBC. Не само това, за тазгодишните избори ще бъдат изразходвани повече пари, отколкото за последните два изборни цикъла за президент, взети заедно.

До деня на вота – следващия вторник, 3 ноември, за президентските кампании ще бъдат похарчени 6,6 млрд. долара общо, а за надпреварата за овакантяващите се места в Конгреса дори още повече – малко над 7 млрд. долара.

Когато става въпрос за пари, демократите са по-активни – те са похарчили близо два пъти повече от републиканците. Претендентите на Демократическата партия влизат в последната седмица преди гласуването с похарчени 6,9 млрд. долара, а републиканците с 3,8 млрд. долара за битката през 2020 г.

Center for Responsive Politics промени оценката си за общата стойност на тазгодишните кампании от 10,8 млрд. долара до близо 14 млрд. долара най-вече заради огромните суми, събрани от донори през последните месеци.

Кандидатът за президент на демократите Джо Байдън е напът да се окаже първият претендент в американската история, събрал дарения от 1 млрд. долара в един-единствен изборен цикъл, посочват от неправителствената организация. Според данни на кампанията за преизбирането на президента Доналд Тръмп той е успял да събере около 950 млн. долара. Тези суми не включват средствата, набрани от националните комитети на двете основни партии.

Основните 10 донора в този изборен цикъл са дарили общо над 640 млн. долара, като по-голяма част от средствата минават през т. нар. комитети за политическо действие – организации, които събират средства от членове и донори и ги предоставят в подкрепа на кандидати, законодателни инициативи и др. Те могат да събират и харчат неограничено количество средства.

Някои от най-големите донори в тазгодишната кампания са казино магнатът Шелдън Аделсън и неговата съпруга Мириам (Републиканска партия), милиардерите Майкъл Блумбърг и Том Стейър (Демократическа партия), както и председателят на Pan Am Systems Тим Мелън (Републиканска партия).

Новите данни показват също, че работодателите в някои определени индустрии, включително тези на Wall Street, до голяма степен са се обърнали към Демократическата партия.

Въпреки че от Center for Responsive Politics посочват, че кампанията на Байдън е движена основно от по-малки донори, то тя получи значителен тласък от парите на мениджъри от инвестиционната индустрия и бизнеса с ценни книжа.  

Байдън приключва тазгодишния изборен цикъл с общо над 74 млн. долара от хора от Wall Street. За сравнение Доналд Тръмп е получил 18 млн. долара от представители на същите индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Евтино е, евтино е. Да бяха дали 100 хил. на Путин да ги научи как се прави. Путин и тая година ще катурне каруцата на Байдън най-много за 200 хил. долара. Тук снимка за 5 долара, там интервю с Буболински за 20 хил. долара и нещата се нареждат :))Не знам разбра ли, че Хънтър Байдън бил уредил чайниците с 14% дял от Роснефт ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Много ясно, че "демократите" харчат повече - да подкупиш социалните мрежи да трият постовете на Тръмп и поддръжниците му, да подкупиш социолозите да говорят денонощно за някаква абсурдна "преднина" на байдън, да плащаш на големите медии да изкарват Тръмп едва ли не човекоядец - не е евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още