IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook, Google и Twitter: Промяна на закона ще разруши онлайн комуникацията

Джак Дорси, Марк Зукърбърг и Сундар Пичай призовават за внимателни промени, но не и за пълна промяна на Раздел 230, който защитава социалните мрежи

15:48 | 28.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Главните изпълнителни директори на Facebook, Google и Twitter публикуваха предварително подготвени доклади във вторник, които предупреждават срещу отмяната на Раздел 230 - законов текст, който защитава социалните мрежи от отговорността за публикациите на техните потребители.

Докладите бяха публикувани преди изслушването в сряда пред Търговската комисия на Сената, предава CNBC.

Изпълнителните директори бяха привикани пред комисията, тъй като законодателите от двете партии са загрижени за това как всяка компания модерира или понякога не успява да модерира съдържание, публикувано от потребителите ѝ.

Комисията ще разгледа Раздел 230 от Закона за благоприличието в комуникациите, който предоставя на технологичните платформи имунитет от правна отговорност за публикациите на техните потребители от края на 90-те години. През последните години, тъй като технологичните компании се сблъскват с по-голяма загриженост за техните практики за модериране на съдържанието и задвижвани от реклами бизнес модели, този текст привлече критика за широкомащабната си защита както от страна на демократите, така и на републиканците.

Twitter бе атакуван заради взетото решение да блокира непроверен материал на New York Post, в който се твърди, че съдържа имейл с компрометираща информация, свързана с кандидата за президент Джо Байдън. Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси се извини за блокирането на URL адресите на материалите по-рано този месец. Той също така е критикуван за заглушаване или блокиране на туитове, които съдържат дезинформация.

Дорси твърди в подготвените си бележки, че Раздел 230 е позволил на редица малки компании да пораснат, за да се конкурират с утвърдени глобални компании, и ерозирането му може да унищожи начина ни на комуникация онлайн. Той казва, че само най-големите, добре финансирани технологични компании ще оцелеят.

Смекчаването или премахването на този раздел ще доведе до по-голяма цензура в социалните мрежи, твърди Дорси. Това допълнително ще ограничи способността на мрежите да адресират вредно съдържание.

Дорси казва още, че Twitter ще се стреми да спечели доверието на потребителите чрез увеличаване на прозрачността около политиките за модериране на съдържанието, въвеждане на справедливи процеси като методи за обжалване, давайки на потребителите по-голям контрол над алгоритмите, които управляват тяхното преживяване, и защитавайки поверителността на потребителите.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг от своя страна твърди, че правителството трябва да поеме по-активна роля в регулирането на технологичните компании.

Той казва в подготвените си бележки, че големите технологични компании не трябва да вземат големи решения относно вредното съдържание, неприкосновеността на личния живот, целостта на изборите и преносимостта на данните. Това е същата позиция, която той заема от март 2019 г., когато написа официален призив Конгресът да се намеси и да регулира Facebook.

Без Раздел 230 платформите биха могли да бъдат изправени пред отговорност дори за основната модерация, предупреждава Зукърбърг. Той казва, че Конгресът трябва да актуализира Раздел 230, така че да работи по-добре, но призна, че настоящият дебат показва, че хората са разстроени от това как той работи в момента.

„Ние вярваме в това да дадем глас на хората дори когато това означава да защитаваме правата на хора, с които не сме съгласни“, казва Зукърбърг. „Свободното изразяване е от основно значение за това как заедно напредваме като общество. Виждали сме това в борбата за демокрация по света и в движения като Black Lives Matter и #MeToo. Раздел 230 ни позволява да дадем възможност на хората да се ангажират по важни въпроси като тези - и да осигурим пространство, където организации с нестопанска цел, религиозни групи, новинарски организации и фирми от всякакъв мащаб могат да достигнат до хората.

Изпълнителният директор на Alphabet, компанията майка на Google, Сундар Пичай твърди в изготвените си записки, че интернет е един от най-важните еквалайзери в света, позволяващ на хората да публикуват своите мнения онлайн, независимо какви са тези мнения.

Той казва, че „същите ниски бариери за влизане също така позволяват на лошите участници да причиняват вреда“, но че Раздел 230 е от основно значение за това Google да може да предоставя достъп до широк спектър от информация и гледни точки.

Този законов текст също така е „основополагащ за лидерството на САЩ в технологичния сектор“, казва Пичай.

„Докато обмисляте как да оформите политиката в тази важна област, аз призовавам комисията да бъде много внимателна по отношение на всякакви промени в Раздел 230 и да е наясно с последиците от тези промени върху бизнеса и потребителите”, пояснява още мениджърът.

Още новини за технологичните компании можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
батко некви врабчета ше ме цензурират докат съм президент на Сашш и напрао пращам им SWATа или инсценирам един бръз атентат от ислямисти с паспорти и кръщелни и тия всчичките ше са в чували ..... после не ше слушат и ше се подчиняват не ами и отгоре eeбaги и у дигиталните гъзобръци измислени ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още