IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата публична компания в Германия шокира борсата

За броени минути SAP изтри 31 млрд. евро от пазарната си капитализация

17:28 | 26.10.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Германският концерн с най-голяма пазарна капитализация и най-високо оценен европейски технологичен концерн SAP SE е засегнат по-силно от пандемията, отколкото се опасяваше досега. Базираната във Валдорф компания се подготвя за много по-трудни години. Главният ѝ изпълнителен директор Кристиан Клайн дори заговори за "повратна точка".


Фондовият пазар е шокиран: книжата временно се сринаха с почти 21 процента - толкова рязко, колкото за последно в началото на 1999 г. По този начин пазарната капитализация на компанията се срина за минути с около 31 млрд. евро - повече от общата борсова стойност на презастрахователя Munich Re. В момента пазарната капитализация на SAP падна до 123 млрд. евро.


Анализаторът на UBS Майкъл Брист нарече пред германски медии новите данни от SAP “безцветни” и засенчени от поставените средносрочни корпоративни цели. "Раят е отложен, инвеститорите се нуждаят от търпение" - това според анализатора твърди индиректно компанията. 

В отговор на новините от Германия американската банка JP Morgan понижи рейтинга на акциите на SAP от „overweight“ на „neutral“. Ценовата цел беше намалена с 40 евро до 120 евро. Според анализатора Стейси Полард данните за третото тримесечие са под очакванията. Намалените цели за цялата година и в средносрочен план обаче са още по-лоши. Полард премахна книжата на SAP от т. нар. „Analyst Focus List“ на инвестиционната банка.


Раят за инвеститорите - това беше софтуерната група от Валдорф в продължение на много години. Тя бе смятана за неуязвима - в края на краищата SAP е в основата на много компании. Но именно те напоследък посегнаха към червения молив и започнаха да икономисват. 


От планиране до продажби - всичко минава през ERP системата на концерна от Валдорф. По този начин бизнес моделът се оказа стабилен дори при икономически колебания.


Проблеми на много фронтове

Но стабилността сама по себе си не е достатъчна, за да оцелее компанията във все по-бързата технологична индустрия. В допълнение се оказва, че бизнес философията на SAP трудно може да се сравни с тази на големите технологични гиганти в САЩ, които в момента се възползват от кризата.

Така например германската група имаше голям успех в предлагането на софтуер, който не беше особено лесен за употреба, но работеше изключително добре. Освен това компанията винаги се е ограничавала до бизнес клиентите.
По време на кризата с коронавируса и свързания с нея скок на цифровизацията обаче особено успешни са технологичните компании, които предлагат лесни за ползване приложения за частни лица. Точно това, което SAP не прави.

Освен това концернът допусна сериозни грешки в миналото, които сега си отмъщават.

Например първоначално групата подцени значението на облачната инфраструктура и вместо това разчиташе твърде много на собствената си технология Hana („Новата архитектура на Хасо“ или „High Performance Analytic Appliance“). Тя може да обработва големи количества данни за няколко минути. А придобиванията на стойност милиарди евро през последните няколко години имаха за цел да се навакса изоставането в облачните технологии.

Но сега компаниите трябва да бъдат интегрирани. В крайна сметка ключовото послание на SAP е, че клиентите могат да обменят данни и да автоматизират процесите без сложни корекции.

Освен това собствените основни програми вече се предлагат и като облачни версии. Все повече и повече съществуващи клиенти на основния софтуер на SAP за корпоративно управление трябва да бъдат убедени в облачните оферти.

Сериозни инвестиции за облачни решения

На този пазар на бъдещето базираната във Валдорф група вече не предлага на своите корпоративни клиенти само чисти софтуерни решения, а вместо това влиза в ролята на доставчик на услуги за разработване, интегриране и опериране на приложения.  При облачните решения данните вече не са на локален сървър, а на платформа, предоставена например от SAP.

С инвестициите в размер на около 500 млн. евро SAP иска да се съсредоточи още повече върху растежа в тази област през следващите две години. В допълнение, облачните договори стават толкова доходоносни, колкото лицензите за софтуер за еднократни плащания, с които SAP преди това печелеше парите си само ако имат по-дълъг срок.

По-бързото преминаване от страна на клиентите към такива програми вероятно ще възпрепятства значително прогнозирания по-рано ръст в коригирания оперативен марж (коригиран EBIT) до около 34% до 2023 г.


Предшественикът на Клайн, Бил Макдермот, беше поставил тази цел пред концерна, след като отдавна предпочиташе да разглежда като основна своя цел растежа на всяка цена.


Шефът на SAP Кристиан Клайн защити промяната в стратегията си към преминаване към повече инвестиции за растеж като необходима стъпка. "Не жертвам успеха на нашите клиенти за краткосрочната оптимизация на маржа ни", заяви изпълнителният директор на групата в понеделник в конферентен разговор, цитиран от Die Welt.

Американската дъщерна компания Qualtrics трябва да излезе на борсата

Клиентите все повече питат за софтуер от облака, използван през интернет. В това отношение поддържането на старите средносрочни цели с фокус върху собствената рентабилност би било в противоречие с техните желания.

А главният финансов директор Лука Мучич добавя, че мениджмънтът не ръководи компанията на база само оперативния марж. „Искаме да останем компания на растежа“, казва мениджърът.

Въпреки коронакризата SAP се придържа към плановете за IPO на американското си дъщерно дружество Qualtrics. Нищо не се е променило в това, казва Клайн. Финансовият директор Мучич добавя, че подготовката за борсовия дебют ще приключи скоро. Подразделението е отчело успешно трето тримесечие.

През лятото базираната във Валдорф група от Dax обяви, че иска да направи оцененото си на 8 млрд. долара придобиване в САЩ публична компания. За подробностите засега се знае малко.

По материали на Bloomberg, Die Welt, Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 4
tvlahovski
преди 3 години
Тези са в графа Титаник, живите мъртви, Б.М.Б....Арамко им резна необятното кранче и САПъртаците засмукаха тиня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
кое е касапница ... ?! ... тва да не е хайвъйййй ... :)))For 2020, SAP made the following cuts to its forecasts:?8.0 8.2 billion non-IFRS cloud revenue at constant currencies (previously ?8.3 8.7 billion?23.1 23.6 billion non-IFRS cloud and software revenue at constant currencies (previously ?23.4 24.0 billion)?27.2 27.8 billion non-IFRS total revenue at constant currencies (previously ?27.8 28.5 billion)?8.1 8.5 billion non-IFRS operating profit at constant currencies (previously ?8.1 8.7 billion)общо от ?8,5млрд. печалба губят около ?300млн. ... голема касапница ти казвам ... :))) ... тия имат оборот колкото нашия БВП ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 3 години
касапница?... не му ли се викаше жътва на туй нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
nikiangel
преди 3 години
Въпроса за 1 трилион долара сега е:SAP -21%, случайност, или първата паднала плочка от технологичното домино.Почнат ли да падат и другите големи с такава скорост, ще е касапница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още