IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София затваря от неделя барове, клубове и дискотеки за 2 седмици*

Възможно е и учениците в горните класове да учат дистанционно, обяви столичният кмет

10:30 | 24.10.20 г. 14
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

На фона на влизането в последните дни на София трайно в „червената зона“ с постоянен ръст на броя заразени, столицата ще затвори от неделя всички нощни заведения за две седмици. 

Заповедта на временното затваряне влиза в сила от утре, 25 октомври, и ще важи до 8 ноември. "За всички ни е ясно, че дистанция в нощните заведения не може да се спазва, независимо и от усилията на собствениците и персонала", пише в своя Facebook профил столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Притеснителен е ръстът на хората, които влизат в болница – днес в софийските Covid-отделения се лекуват 411 болни, при 368 вчера. Броят на пациентите в интензивните отделения също се увеличава", пише градоначалникът.

С решение на софийския щаб на работодателите се препоръчва да въведат организация за онлайн работа, за работа на смени или на отделни екипи, където е възможно и според спецификата на работата.  

По-рано в ефира на bTV Фандъкова разкри за обсъжданите мерки.

„За съжаление негативните прогнози на експертите, на специалистите, които слушаме цяло лято, се сбъдват. С идването на есенния сезон, разбира се, се увеличиха и заразените. Проблемът е, че София вече влезе от няколко дни в червената зона. Ежедневно се увеличават новозаразените, а което е по-големият проблем – намаляват леглата“, коментира столичният кмет.

По думите на Фандъкова е възможно да се стигне и до дистанционно обучение на учениците в горните класове.

„Мерките в София и в България като цяло са възможно най-леките в момента и въпреки това има доста сериозни дискусии и съпротива“, уточни тя, посочвайки, че според нея са необходими повече мерки за справяне със ситуацията.

„Само за последните 10 дни над 600 проверки са извършени в градския транспорт. Наложени са 59 санкции. Над 2000 проверки са извършили колегите в търговските обекти. Наблюдението ни е, че все повече хора започват да носят маски и да стават по-дисциплинирани, но въпреки това при тази ситуация трябва да се вземат и допълнителни мерки“, твърди Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет обясни, че се следи и случващото се в европейските градове, където на много места вече има по-строги рестрикции, включително вечерен час и затваряне на заведенията.

„Ако мярката със затварянето на нощните заведения се окаже успешна, мисля че вечерен час няма да е нужен“, посочва Фандъкова. Тя коментира, че общината е в постоянен контакт с браншовите организации, за да се намери най-доброто решение за справяне с кризата.

По данни от Единния информационен портал за последното денонощие в България са регистрирани 1589 случая на Covid-19 при направени 9831 PCR теста. Най-голям е броят на новозаразените именно в София - 594. 

*Материалът е актуализиран в 12,15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
"***" ли цензурирате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарката комсомолка пак излязла да съска по партизански.Другарко Дърева, в сравнвние с твоите червени кратуни, *** да сложат по-добре ще се справя.Тъй, че първо гредата в собственото око, после сламката в чуждото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
serafima
преди 3 години
Данка селянданка, нашата учителка по руски, подставеното лице на Мутрата, изнемогва при голямата задача да се справя със столицата. Няма нито професионализъм в това отношение, нито визия, нито адекватна култура за съвременната инфраструктура. Нашата ромска кралица (защото беше избрана със 100% гласове на ромите!!!) така обръгна, че вече нищо не я смущава - една каменна физиономия на лицето, пропагандни приказки, когато се появи на работа ВЪОБЩЕ. Случи й се период, когато беше облагодетелствана от притока на пари. Но нейна запазена марка са скъпите обекти (16 000 лева на квадратен метър на тоалетната до Кристал, 10 000 лева за една пейка на улицата), ремонт върху ремонта на ремонта, запазване на най-мръсния въздух в ЕС - когато протестиращите блокираха Орлов мост и други кръстовища, въздухът се изчисти и поддържниците й трябва да видят при какъв въздух отглеждат децата си. ТОЛКОВА си може тази калинка. Ако не е толкова проста, можеше да се движи с метро или велосипед из столицата, както го правят кметовете в богатите страни в ЕС, а не в мерцедес (Белчин баня). И тя си отива!!!! ОСТАВКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 3 години
Данче,играете си с нервите на хората.Предлагам да ви затворим доживот и теб и всички от партията ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още