IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Чемишанска: Пандемията отключи сериозно инвестициите в биотехнологиите

Биотехнологичната индустия е най-слабо засегната от Covid кризата, посочва директорът на "Амджен“ за България

16:48 | 22.10.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg

В глобална криза като тази с Covid обичайно всички компании се стремят да съкратят от разходите си, за да оцелеят и да покажат доби финансови показатели. За разлика от други икономически сектори, биотехнологичната индустрия е една от най-слабозасегнатите от пандемията, тъй като в момента инвестициите се насочват много сериозно в тази посока. Това мнение изказа в д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на фармацевтична компания "Амджен“ за България, в рамките на Петата годишна онлайн конференция на Bloomberg TV Bulgaria The Next Big Thing.

Фокусът е в търсенето на нови решения – от една страна, ваксини, които ще помогнат преодоляването на пандемията, от друга страна – лекарства за коронавируса.

"Дълги години основният фокус на научните изследвания в областта на фарма индустрията и биотехнологиите бяха хроничните заболявания. Сега кризата насочи вниманието към инфекциозните заболявания, които дълго време не бяха предизвиквали сериозни пандемии. Така че в момента много сериозен е фокусът на научноизследователската индустрия към инвестициите в биотехнологичната сфера. Никога компаниите от сектора не са били по-обединени в усилията си да осигурят достатъчно инвестиции за откриването на ваксини и нови медикаменти, които да лекуват  новия коронавиус", посочи д-р Чемишанска.

Обединени са усилията на частния сектор, рисковия капитал и на правителствата в бързото търсене на решения. „Големите частни компании инвестират много и продължават да са водещи, тъй като около 20% от всички инвестиции в научна и развойна дейност са от фарма или от технологичните компании. Също така и венчър кепитъл се насочват сериозно в търсене на решения, както и правителствените програми и европейските фондове“, каза Чемишанска.

По думите ѝ инвестициите са устойчиви, защото всяка компания, която държи да бъде конкурентна, ще влага все повече в иновации. Очакванията са за продължителен фокус върху инвестициите, така че след пиковата фаза на кризата да има още по-сериозен ръст на инвестициите в областта на биотехнологичните иновации.

В този контекст няма как да бъдат изтеглени и вложенията към иновации за хронични заболявания, защото рисковете при тези болести остават големи, каза още тя.

Д-р Чемишанска отбеляза, че пандемията е нанесла удар върху сектора на клиничните проучвания и инвестициите в тази посока. Някои изпитвания са прекратени, други са забавени или намалени по мащаб.

Кризата обаче успя да ускори някои положителни явления в изследователската дейност – например откриването на някои нови молекули. "Covid промени изцяло всички елементи на фарма сектора, нанесе промени и в производството, оптимизира се логистиката, дигитализира се образователната дейност на медицинската общност", изброи позитивите д-р Чемишанска. И обобщи, че пандемията е доказала, че здравеопазването е стратегически важен отрасъл за държавите, основен фактор за икономическото развитие и основен фундамент за благосъстоянието на нациите.

Пандемията от коронавирус даде сериозен тласък в развитието на най-съвременното направление в лекарствената терапия и медицината, един от най-бързоразвиващи се сектори. – биотехнологичната индустрия, категорична е д-р Чемишанска.

Следващите онлайн студиа на годишната конференция ще се проведат на 29 октомври и 5 ноември. По време на тях ще се търси отговор на въпросите кои са последните космически иновации и каква е икономическата и политическата промяна в света.

За да получите повече информация за темите и участниците в годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria, може да се регистрирате безплатно тук

Генерален партньор на годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria е Real Finance, основен партньор е Sirma. Поредицата онлайн събития се провеждат с подкрепата на Allterco Robotics и А1.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Money.bg, „Мениджър“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"пандемия" в главите ви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 години
пари има... учени нема :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Sandy
преди 3 години
Пандемията ще отключи не само протести, но размирици, бунтове и граждански войни по света. Само почакайте още малко и ще видите дали приказвам празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Което само показва, колко е сбъркан днескашния свят. Сума ти пари се харчат за локумиращини - профи спорт, кино, религия, оръжия, които обикновено остаряват морално, преди да влязат в употреба (за щастие), но за истинска наука пари няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още