IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Управлението на Борисов оставя на следващото правителство труден за изпълнение бюджет, твърди бившият икономически министър

10:02 | 22.10.20 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд досега. Раздават се милиарди, но без да има нужното покритие от приходи, и то се раздават за сектори, които не са така пострадали от коронакризата. Така бившият министър на икономиката Николай Василев коментира в ефира на bTV проекта на държавен бюджет за следващата година, който бе публикуван вчера вечерта. 

„С този бюджет в края на третия кабинет това управление се превръща в най-популисткото управление“, каза той.

Василев беше категоричен, че това са разчети на „хора, които нямат намерение да управляват повече и смятат да оставят на следващите празна хазна“. Според него план-сметката за догодина няма нищо общо с кризисен бюджет.

“Ако догодина се окаже, че с тези безумни харчове икономиката порасне с 10%, ще кажа, че не съм бил прав. Това за мен е антимодел", добави икономистът.

„Някой да вдига заплатите и пенсиите с огромни проценти в години на рецесия означава липса на отговорност и представа за какво става дума. 300 милиона лева изглеждат като нула на фона на тези милиарди”, посочи Василев.

Според него в години на рецесия, каквато е настоящата, икономиката намалява, а бизнесът губи пари. „В същото време се вземат пари назаем, за да се изхарчат предварително преди изборите. Това не работи така, както те си го представят. Ще оставят следващия кабинет без никакви възможности да маневрират. Този бюджет е само предизборен. Не виждам нищо медицинско в него", категоричен беше Василев. 

Той подчерта още, че правителството планира да вдигне държавния дълг с 10 млрд. лв. „Вариантите пред следващото правителство са: да продължи с невероятните дефицити, което означава, че България ще се пързаля надолу като други южни държави; втори вариант – да ореже много щедрите разходи, което аз бих предложил, и трети вариант е да вдигне много данъците, за да запуши тази дупка“, смята бившият министър на икономиката.

За него е странно защо държавата харчи толкова щедро за публичния сектор, който не е толкова пострадал от коронакризата, а също така е и безкрайно нереформиран. "Това са стотици хиляди хора на заплата към държавата, които през 2020 г. си получиха по-високите доходи, а догодина заплатите им пак вървят нагоре“, каза Василев. Според него в разчетите липсват целеви разходи за здравеопазване, както и подкрепа за бизнеса за преодоляване на икономическите последици от здравната криза.

"Хвалбата, че България е единствената държава с бюджетен излишък, се изпари снощи", каза Василев, визирайки огромния бюджетен дефицит, планиран за тази година (5,2 млрд. лв.), както и „дупката“ в хазната за 2021 г.

"За мен финансовата стабилност приключи. Лятото на 2020 година бюджетният излишък приключи. Не зная как партия от ЕНП с реформистка претенция ще гласува такъв бюджет – хаотично предизборно раздаване на всички", каза още Василев.

Бюджет 2021 накратко

През 2021 г. се очаква държавата да събере 47,6 млрд. лв. приходи. Разходите възлизат на 52,5 млрд. лв. Бюджетът е разчетен при ръст на БВП от 2,5% за 2021 г.

Минималната работна заплата ще бъде повишена от 610 на 650 лв., като се планира да остане на това ниво до 2023 г. В бюджетния сектор отново ще има 10% ръст на заплатите. С 30% ще скочат възнагражденията на служителите, ангажирани на първа линия с пандемията от COVID-19. Със 17% ще бъдат повишени заплатите на учителите, което ще струва на хазната 360 млн. лв. допълнително. 

Общо за сектор „Образование“ държавата ще отдели 647,7 млн. лв. повече, отколкото даде за тази година. За здравеопазване ще бъдат отделени 581,1 млн. лв. допълнително. 

2,099 млрд. лв. ще бъде бюджетът за отбрана през 2021 г., което е 1,69% от БВП. За сектор „Социална политика“ са отделени близо 1,35 млрд. лв. допълнително, което е доста повече от предходни години.

Друг любопитен момент от разчетите е заложеното ниво на държавния дълг до края на 2023 г. – 38,9 млрд. лв. Заедно с дефицита, тази сума също буди въпросителни, защото от таблиците към законопроекта на бюджет се вижда, че през 2022 г. ще отпаднат голяма част от социалните придобивки, които сега премиерът Бойко Борисов горещо рекламира. Става въпрос за детските добавки за всяко семейство (ще бъдат върнати подоходните критерии за детските надбавки), ваучерите за храна за пенсионерите и други. Според данните сега надбавки получават 572 хил. деца. През 2021 г. те ще са 1,26 милиона, а през 2022 г. децата, предвидени да получават помощи, отново намаляват и вече са 491 хил. заради подоходните критерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
такъв е, ама троловете му тук го величаят като най десен от десните... един вид се опитвам да им отворя очите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
"Ако догодина се окаже, че с тези безумни харчове икономиката порасне с 10%, ще кажа, че не съм бил прав.""Чудя се на "Малкия Мук" кой ли му дава трибуна да се изказва по въпроси по които е неподготвен.....?Май си плаща за да го интервюират.....По добре да каже за печалбата от 30 милиона лева за година в подробности.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 3 години
Е па то и татовия пазвантин ако не е объл комунист, какво друго да е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 3 години
при социалните разходи мултипликатора е най голям , а пределната склонност към спестяване най малка . Апропо - мин фин 2008-2009 беше Орешарски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 3 години
Хех, малкия Мук изпълза отнякъде.Когато той и приближените му вдигнаха пенцията с 10% по време на голямата криза през 2008/9(точно преди изборите) не мислеше/говореше така?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 3 години
... и кво стана накрая. мутрата се оказа по крадлив от комунистите, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
гладни в 21 век?! ае ся.. ше си продаде единия май ебaх май не на ближния..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 3 години
Този мишокк по-добре да не се обажда, защото ако бюджета не успее да тушира цунамито на недоволството и обедняването такива като него този път няма да се отърват да избягат от линча в някоя чужда страна. Да си папка и да си стои кротко и тихо в ложата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
На някой изобщо пука ли му за валутния борд, при положение, че е тривиално да си купиш евро или долар или злато или акции или биткон или каквото му душа поиска, а плащанията може да се извършват и приемат от и към чуждестранни сметки директно в друга валута, Ммм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Lucifer
преди 3 години
Да, вярно че царски шут, но за съжаление сега дори и той е прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още