IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на здравеопазването утвърди задължителните маски на открито от утре

Изключения ще се допускат за клиентите на заведения, спортуващите на открито и закрито и участниците в конгреси и конференции

20:55 | 21.10.20 г. 9
<p>
	Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

От утре влиза в сила задължителното носене на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. Заповедта е утвърдена от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и е публикувана от Министерството на здравеопазването. 

"При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.)", се казва в заповедта, подписана от здравния министър.

Изключения се допускат за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на открито и закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. по време на изказванията си, водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст. 

Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

Съгласно заповедта лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

Министър Ангелов обяви решението за задължително носене на маски на открито във вторник заради високия ръст на новозаразените. 

"Преследваме медицински цели, целта е да намалим броя на заразените, така че по-малко болни да постъпват в болници. Пазим и българските медици, защото имаме значително нарастване на лекарите, които губят битката с коронавируса", каза министърът.

Маските ще са задължителни до края на ноември, ако тенденцията в заболеваемостта остане същата. 

В сряда за втори пореден ден броят на новозаразените с COVID-19 беше над 1000 души, но при много по-голям брой направени тестове. Делът на положителните резултати намаля до 11,61% спрямо 23,24% ден по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Ти си куражлия. Нали го преболедува вече за 2К или викаш за партията 50% отстъпка?Тук понеже няма lockdown си ходим по заведенията и пием бира, ходим си на фитнесче, играем си футбол... А ти слагай памперса и не говори много, че трябва честичко да го сменяш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
аз бих го застрелял или поръчал тоз оpъфляк Ангелов ли е къв е ако имах допир до военните, но за колонийте е така ше треа Вaтницитe и да спят с маски докат не им дое акъла в тиквундера, жалко че има и читави, но покрай сухото гори и мокрото нема как .... Изнасяйте се от бърлогата докат е време и нека майкa му на тоя си носи маската в аналното отверстие втъкнато ако иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Съгласен съм, че е глyпаво да се допускат изключения, но явно в дадената политическа ситуация повече не можем да очакваме. Когато новите случаи надвишат 2000 се надявам мерките да бъдат актуализирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
вдъхват ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
двете корона-шубета си вдъват кураж ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
В ресторанта снемаш маска, на работа в стаята също, в къщи отваряш прозорец - а на улицата също.Министре, имаше един филм: И твойта майка също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
пълна порнография ... по улицата с маска , после в кръчмата без ... край няма идиотията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още