IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката, която може да създаде нов шистов гигант в САЩ

Цените на петрола остават по-ниски от рентабилните за редица производители, но са достатъчно високи, за да мотивират дейността по сливания и придобивания

19:30 | 20.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Само ден, след като ConocoPhilips обяви, че ще придобие Concho Resources, стана ясно, че друга голяма американска петролна компания е в преговори за закупуване на дружество за сондажни услуги.

Pioneer Natural Resources преговаря за придобиването на Parsley Energy, съобщават Oilprice и The Wall Street Journal, позовавайки се на анонимни източници, запознати с разговорите. Според медиите сделката се отнася за прехвърляне на всички акции и се очаква да бъде финализирана до края на месеца. 

Parsley Energy има пазарна стойност от около 4,17 млрд. долара и около 3,123 млрд. долара дългосрочен дълг. Компанията отчете нетна загуба от близо 400 млн. долара през второто тримесечие поради по-слабото производство и прекратяването на всички нови сондажи през май и юни на фона на спада в търсенето на петрол.

Pioneer, от друга страна, има пазарна капитализация от над 14 млрд. долара и дълг от около 2 млрд. долара. Подобно на повечето компании от индустрията, тя също отчете загуба за второто тримесечие и малък свободен паричен поток, който, подобно на печалбата, беше рядкост през разглеждания период.

Втора сделка между компании с такъв размер вероятно би засилила зараждащата се промяна в настроенията към петролната и газовата индустрия в САЩ. Консолидацията обикновено е второто нещо, което компаниите правят, след като съкратят работната си сила по време на криза, но този път стъпката към консолидация е забавена.

Миналата седмица започнаха да се появяват публикации, че Conoco води преговори за закупуване на Concho Resources. Тази седмица двете компании потвърдиха слуховете. Сделката sе оценява на 9,7 млрд. долара, което я прави най-голямото придобиване в индустрията досега през тази година. Преди нея Devon Energy се договори да се слее с WPX Energy в сделка на стойност 2,6 млрд. долара. Няколко месеца по-рано, Chevron закупи Noble Energy за 5 млрд. долара.

Изглежда, че стремежът към консолидация набира скорост в американската петролна индустрия, тъй като цените на петрола остават по-ниски от рентабилните за редица производители, но са достатъчно високи, за да мотивират дейността по сливания и придобивания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Колкото до сега са изкарали шистаците, всичкото трябваше да го дадат на банките за заемите... А не го дадоха.И кой ще гръмне 1-ви при тия цени, които никак скоро няма да се дигнат?!? за недеббили......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Великолепен икономически анализ! ...е доколкото стига Ай Кю-то, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Сделката, която може да създаде нов шистов гигант в САЩ Ухаааа, дя има яко БУМММ !! че да обиколи взривната вълна 3 пъти земното кълбо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още