IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква платформа да изберете при търговия с криптовалути?

Криптовалутите стават достъпни за практически всеки с компютър или смартфон

11:21 | 22.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Интересът към криптовалутите непрекъснато нараства, а обемите на търговия на криптоборсите скачат с рекордни темпове. Пазарната капитализация на целия криптопазар, който вече се състои от около 5500 цифрови валути, е приблизително 258 милиарда долара, показват данни на coinmarketcap.com.

Пазарът на дигитални валути обаче все още остава неясна финансова възможност за много хора, въпреки че нарастват желаещите да изкарват допълнителни приходи от „виртуалните пари“.

Важно е да се проучат различните начини за търговия с биткойн и да се има предвид, че търговията с виртуални валути е рискова инвестиция.

Класическият начин, ако човек иска да инвестира в криптовалути, е да си направи регистрация в борса за криптовалути. След това се сключва сделка за покупка на биткойни. Ако цената се покачи, може да продаде и да реализира печалба. Тази търговия с биткойн се нарича реално закупуване. Всеки може обаче да търгува с биткойн, без да го купува реално. Това е възможно да стане чрез така наречените договори за разлика (ДЗР). Те са регулирани финансови инструменти, които се предлагат от лицензирани инвестиционни посредници.

За щастие тези услуги вече са интегрирани от стотици различни брокери, услуги и приложения за криптовалута.

Дълго време придобиването на криптовалути за първи път беше обезсърчително начинание, което изискваше от инвеститорите да се доверяват на услуги за парични преводи или да купуват криптовалути лично с пари в брой, използвайки една от платформите за „peer to peer“ търговия.

Но благодарение на платежните услуги, предлагани от новите технологии, това препятствие бавно се отстранява, тъй като все по-голям брой борси за криптовалути вече приемат плащания чрез платформи като Apple Pay и Google Pay.

Tези услуги правят криптовалутите достъпни за практически всеки с компютър или смартфон, като премахват сложността при закупуването на криптовалути. Te са интегрирани от стотици различни брокери, услуги и приложения за криптовалути, което позволява на потребителите да купуват криптовалути и свързани с тях услуги с помощта на своите кредитни и дебитни карти.

У нас може да се използва някоя от дигиталните платформи за търговия като bonex.bg, xchange.bg, altcoins.bg и други, които осигуряват лесен и безпроблемен достъп на все повече хора до разрастващия се пазар на криптовалутите.

BoneX е иновативен дигитален портфейл, който предлага лесен, бърз и сигурен начин за купуване и продаване на криптовалути като Bitcoin, Ethereum и Bitcoin Cash. 

Основните му предимства пред останалите платформи за криптообмен са валутните курсове (софтуер, гарантиращ най-добрата цена на крипто пазара в България) и най-конкурентните такси за трансакциите. Платформата предлага само 0,5% комисионна за всички потребители, което ѝ дава водеща позиция по този критерий в България и я поставя редом до най-големите ескчейндж борси в света като Kraken, Binance, Coinbase, които също залагат на ниски комисионни. 

xChange.bg от своя страна работи на комисиона, която е включена в посочените цени за покупка, продажба и обмен на криптовалути, но трябва да покриете таксата към копачите за обработване на вашата трансакция, която е стойността в лева на 0.00015 Биткойна, 0.001 Етериума, 0.0002 Лайткойна, 0.0001 Биткойн Кеша и 0.005 USDC на база на избраната от вас криптовалута. В зависимост от избрания метод за разплащане е дължима такса към съответната банка или разплащателна услуга.

Банковият превод към момента е най-евтината опция за покупка на криптовалути. Може да направите плащането през онлайн банкиране, като трансакцията ще ви струва спрямо тарифата на банката или средно около 1 лв.

Банковият превод е евтин, но често бавен и проблемен метод за покупка на криптовалути. Бавен е, тъй като трансакцията отнема средно няколко часа, а цените на криптовалутите се променят няколко пъти в минута.

В същото време при всяка поръчка за покупка на криптовалута от Altcoins.bg от общата сума в крипто, която трябва да получите, се начислява плоска такса за изпращане на коините от акаунта в борсата към вашия "портфейл". Тази такса е плоска и не зависи от сумата на вашата поръчка. Размерът и равностойността ѝ в лева са различни за всяка валута.

Този тип платформи са достъпни дори и за хора с минимално познание за дигиталните активи и търгуването.

Материалът има информационен характер и не е инвестиционна препоръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
nahalnik98
преди 3 години
И какво казахте от тази платена статия на Bonex? Нищо. Що не напишете от къде са им парите и че зад тях стои Пламен Бонев? Заедно с брат му са виновни за източването на Международната банка за търговия и развитие по схемата на КТБ, ама 10-години по-рано? Колко милиона откраднаха? Подкрепяте ДС... спирам да ви чета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
sasho1234
преди 3 години
Ако искаш максимално бързо и лесно да си купиш крипто, може да ползваш битомат - https://coinatmradar.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още