IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия въвежда пълна 6-седмична блокада заради коронавируса

Мярката ще действа до 1 декември. Други държави в Европа затягат противоепидемичните мерки

15:30 | 20.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg</em></p>

Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Ирландия въвежда 6-седмична блокада, считано от сряда, 21 октомври, до 1 декември заради ръста на заразените с новия коронавирус в страната, предава Ройтерс.

Мярката е обявена от премиера Мишел Мартин в телевизионно обръщение към нацията след дни на задкулисни дискусии с експерти по обществено здраве, допълва информационната агенция.

Само 2 седмици по-рано правителството на Ирландия отхвърли призива на същите експерти за незабавно налагане на ограничения от ниво 5 – най-тежкото възможно.

„Изпитвам много лично и дълбоко чувство на разочарование, чувство на самота, може би дори отчаяние, което това съобщение ще донесе на мнозина“, каза Мартин в обръщението си към нацията. „Дните стават по-кратки и по-студени. Моля ви да запомните това: дори когато зимата настъпи, има надежда и има светлина“, посочи още премиерът на Ирландия.

Гражданите и жителите на Ирландия ще трябва да ограничат движението си в радиус до 5 километра от домовете си. Ще бъдат изградени контролни пунктове на полицията, за да се блокират дългите несъществени пътувания.

Повечето магазини в страната пак ще затворят, с изключение на супермаркетите и другите търговски обекти, считани за съществени, както и строителните обекти и месопреработвателните предприятия. Отворени ще останат и училищата, тъй като здравните служби в страната приемат, че децата и тийнейджърите не са основни разпространители на вируса.

Очаква се мярката да увеличи броя на безработните в Ирландия с около 200 хил. души и то само няколко седмици след подновяването на нормалния икономически ритъм в страната.

Мартин заяви, че правителството се надява да потисне вируса в достатъчна степен, за да позволи значително отваряне на търговските обекти до първата седмица на декември и да „спаси Коледа“.

Инфекциите в Ирландия вече надвишават 260 на 100 000 души през последните две седмици. Нивото беше паднало до три случая на 100 000 души през юли.

Най-тежко засегнатите региони са тези, които граничат със Северна Ирландия, където инфекциите са три пъти повече.

Пълна блокада се въвежда и на отделни места в Германия. В Белгия се налага полицейски час и се затварят баровете и ресторантите, след като настанените с коронавирус в болница се увеличиха двойно само за седмица, посочва Ройтерс. Полицейски час действа и в няколко от големите градове на Франция, както и в Словения.

В Италия – една от най-засегнатите от коронакризата през пролетта страни, засега се въвежда само по-ранно затваряне на заведенията и ограничения за броя настанени на една маса – до 6 души.

В Полша вече над 150 общини въведоха дистанционно обучение за учениците и студентите и забраниха сватбите, кръщенетата и другите масови събирания. В Швейцария се въвежда задължително носене на маски на закрито, в Австрия се ограничава допустимият брой хора при събития и събирания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Всичко безмислено. До сега никой не е затварял света заради грип и причинявал щети от такива размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Това е безсмислено, да речем, че никой не влиза или излиза от тях за 2 седмици. Ковид изчезне, то при първия човек, влязъл в държавата и заразен, всичко почва отначало. Какво пречи да пътуваш, ако си сам в колата или с някого, с когото живеете и примерно отивате на вила извън града, където няма да има други хора?Дано само не ги върнат и тук, че това е върха на дебилщината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Най-голямата измама и престъпление срещу човечеството. Ковид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още