IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Важното е да постъпим правилно, а не да наложим първи цифровата валута

Джером Пауъл изтъква необходимостта от защита на новото поколение валути от кибератаки, фалшифициране и оценка на влиянието ѝ върху паричната политика

21:15 | 19.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. <em>Снимка:&nbsp;Drew Angerer/Getty Images/Bloomber</em></p>

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Drew Angerer/Getty Images/Bloomber

По отношение развитието на възприемането на цифровите валути в глобален мащаб за САЩ е по-важно да приложат новата технология „правилно“, отколкото да са първи, заяви управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, цитиран от Ройтерс.

„Смятаме, че е по-важно да го направим правилно, отколкото да бъдем първи. Като да го направим правилно, означава, че ние не само разглеждаме потенциалните ползи от дигиталната валута, издавана от централната банка (CBDC), но и потенциалните рискове, и също така признаваме важните компромиси, които трябва бъдат внимателно обмислени “, изтъкна Пауъл в панелна дискусия за цифровите разплащания, организирана от Международния валутен фонд (МВФ).

Той посочи, че е жизненоважно Фед да прецени какво въздействие може да има CBDC върху редица ключови въпроси. 

По неговите думи съществуват много трудни политически и оперативни въпроси, които трябва да бъдат обсъдени и оценено задълбочено.

„Бих споменал необходимостта от защита на CBDC от кибератаки, фалшифициране и измами“, добави Пауъл. Според него трябва да се оцени какво влияние ще окаже CBDC на паричната политика и финансовата стабилност, а същи и как CBDC може да предотврати незаконната дейност, като същевременно запази поверителността и сигурността на потребителите.

Гуверньорът на Фед изтъкна, че макар централната банка на САЩ все още да не е взела решение за емитиране на цифрова валута, тя е активен участник в изследването на перспективата в партньорство с други централни банки и Банката за международни разплащания. Освен това Фед провежда и самостоятелно анализи.

„В момента се полагат допълнителни усилия, например чрез звеното на Фед в Бостън, което в сътрудничество с изследователи от Масачузетския технологичен институт разработва хипотетична цифрова валута на централната банка“, сподели още Пауъл.

Най-големите централни банки в света, а дори и някои от по-малките, обмислят идеята да издават цифрови валути.

Въпреки че повечето подобни проекти са все още на ранен етап в своето развитие, централните банки увеличават усилията си през последната година, след като американската технологична компания Facebook обяви плановете си да създаде своя цифрова валута, като пандемията от COVID-19 в същото време стимулира цифровите плащания. Основното притеснение на централните банки е загубата на контрол над платежната система, ако частните валути като предложената от Facebook либра бъдат широко приети.

Китай, който изпревари другите големи икономики в експериментирането с цифрова валута, заяви, че се стреми да стане първата страна, която издава такава валута, за да намали зависимостта си от глобалната система за разплащане, доминирана от долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Тоталитаризмът настъпва със страшна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още