IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Не се очаква голям икономически ефект от сондажите на Турция

Анкара иска да се позиционира като важен енергиен коридор за транзит на петрол и газ, смята Пламен Димитров

11:12 | 17.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Investor.bg</em></p>

Снимка: Архив Investor.bg

Сондажите на Турция в Източното Средиземноморие са политически жестове и не се очаква голям икономически ефект от проучванията, заяви пред БНР Пламен Димитров, анализатор от Българското геополитическо дружество и преподавател в Софийския университет. 

Той подчерта, че Европа е зависима от този, от когото внася газ и това, че ключови експортни международни газопроводи минават през Турция, не означава, че Европа ще получава газ от Турция.

Димитров съобщи, че строителството на Трансадриатическия газопровод е завършило и газът може да бъде пуснат по целия маршрут през Гърция и Албания до Италия.

„Пита се къде е връзката Гърция – България, по която този азербайджански газ да дойде и към нашата страна“, изтъква Димитров.

Според него Турция има две цели. Едната е да намали огромната си зависимост от внос на енергийни ресурси.

„ Втората е, че Турция иска да се позиционира като важен енергиен коридор за транзит на петрол и газ“, подчерта Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Анализатор: Не се очаква голям икономически ефект от сондажите на ТурцияНе се очаква но, като дойде - твърде вероятно - ще има - Ама какво стана?!? Турците много добре си играят картите. За разлика от родните, безгръбначни некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още