IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откъде минава пътят на България към еврозоната?

Липсата на достатъчно информация е част от проблема на този дълъг процес

17:03 | 16.10.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Членството на България в еврозоната не е нова касичка за допълнителни средства, а преди всичко отговорности и възможности. Това каза вицепрезидентът Илиана Йотова по време на международна конференция „България в еврозоната – възможности и предизвикателства“, организирана от Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите) и катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ на Университета за национално и световно стопанство.

Йотова подчерта, че страната ни все още няма национална програма за възстановяване и икономически подем, която да защити пред ЕС. Според нея подобни дискусии с представители на научните и експертни среди ще утолят големия глад за повече информация, за анализ и за прогнози по отношение на бъдещето членство на България в еврозоната.

Именно липсата на информация и прозрачност при водене на преговорите Илияна Йотова определи като един от съществените дефицити по пътя на членството ни в пространството с единна валута. „Правенето на политики „на тъмно“ води до скептицизъм, до чертаене на всякакви конспиративни сценарии, до несигурност“, посочи вицепрезидентът, цитирана в прессъобщение от президентството. Илияна Йотова припомни, че само в рамките на два месеца българското правителство промени коренно решението си за подаване на документи за членство. Вицепрезидентът посочи, че в мъгла за обществото са останали условията, при които България е приета в ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната), какви са ползите, рисковете, поемани ли са допълнителни ангажименти, извън финансовите и изпълнението на Маастрихтските критерии. 

За липсата на достатъчно информация по темата с пътя на България към еврозоната говори и от евродепутатът Цветелина Пенкова. „Имаме ясна диагноза – липса на достатъчно информация в общественото пространство и предлагаме ясно лечение - активни действия от страна на институции, ясна и икономическа стратегия за развитието на България с новите възможности, които са пред нас“, посочи тя.

Според Пенкова при влизането в ERM II и Банковия съюз България не губи,а прехвърля част от правомощията си към Европейската централна банка. По този начин се споделя суверенитет в тази сфера, не се губи.

На различно мнение обаче беше д-р Даниела Бобева, член на Института за икономически изследвания към БАН и зам. министър-председател на Република България (2013 г. – 2014 г.). Бобева подчерта, че е спорно дали участието на страната ни в т. нар. „Механизъм за тясно сътрудничество“ е било правилно решение. „На България й е нужна не фискална, а структурна политика. Има институционално неразбиране за това какво е еврозоната и е малко късно да се вайкаме сега, след като вече сме част от ERM II, дали е хубаво или лошо друг да надзирава системните ни банки.

На конференцията присъства и проф. Мирослав Церар от университета в Любляна и бивш премиер (2014-2018 г.) и бивш външен министър на Словения. „Въвеждането на еврото не е само икономика и финанси, това е политика, това е бъдещето на ЕС. Ако искаме солидна и стабилна Европа, трябва да работим за нея. България избра правилния път, сега трябва изпълни критериите и ще получи подкрепата на останалите страни-членки“, каза той пред аудиторията.

По думите на д-р Пол Танг, член на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент еврото има влияние директно върху икономиката. „Ръстът на търговията на страните членки на еврозоната се увеличава непрекъснато и една от причините е единната валута. Когато се използва единна валута, тогава държавите са по-силни при посрещането на финансови и икономически кризи“, обясни Танг.

Според Ивайло Калфин, бивши министър на външните работи и евродепутат, член на ПП АБВ, влизането в еврозоната съвсем не е някаква политическа награда и има потенциала да промени много неща за България.  Той подчерта, че еврозоната се е променила много от създаването си до деня, в който България ще влезе в нея.

По думите му заедно с еврозоната се променя и ролята на Европейската централна банка , която започва да извършва и фискална политика – нещо, което не би трябвало да прави. „Действително ЕЦБ започва да прави повече от това, което прави една нормална централна банка“, подчерта Ивайло Калфин. Той е категоричен, че адекватни мерки в две структурни политики – образование и здравеопазване, ще ни доведат до иновативна икономика, която ще ни доближи максимално до „клуба на богатите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 6
bgMan
преди 3 години
минава през долното нанагорнище
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Е, луди навсякъде има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
scott
преди 3 години
ми тез не казват нищо за пъта на България към еврото.ТО НЯМА ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕНО НИЩОГА В ТЕРИТОРИЯТА! Колкоти тез дао словоблудстват.НЕ МОЖЕМ, НЕ МОЖЕМ, АМА НЕ МОЖЕ БЕ, ДА ИЗПЪЛНИМ ИЗИСКВАНЕТО ЗА КОНВЕРГЕНЦИЯ НА ИКОНОМИКАТА. Или можем, ама без герб,бсп,дпс,дб,дб,сдс,вмро,атака,нфсб и подобните им партийки в управлението. А това тез нема да допуснат. Ний на бутона, майната и на еврозоната. Ако оставим настрана конвергенцията, ИЗЛИЗА КОНСЕНСУСЪТ! ВСИЧКИ СТРАНИ В ЕВРОЗОНАТА ТРЯБВА ДА КАЖАТ "ДА" НА ЕВРОБОЕЦЪ БЪЛГАРЕСКА. Германия щи каже да и ше заповеда на проксито си нидерланзия да каже не, каквото е и истинското и желание. Ами ЕСТОНИЯ? Ако франция иска да кеже не ше направи това прец гърция, например.БОДРИТЕ ГОВОРИЛНИ НА МАРИОНЕТКИТЕ СИ ЛИЧАТ. Направили дискусия, на която не казват нищо нпо същество. ура другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още