Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми?

30% от бюджета на България е необходим за прилагането на инициативата за осигуряване на стандарт, посочи икономистът Ивайло Кирилов

3
 
2
 
8
khao до: Garcor
преди 1 година
Няма профилна снимка
+1може да се раздава Ббд на юридически лица.. но на физически било лошо... и това го говорят хора дето уж разбират от икономика и им е ясно че тя се движи от потреблението, а не от работата... смятай!
2
 
7
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Значи искате работа вместо ББД, няма нищо по лесно от това.Раздуваме бюрокрацията, налагаме яки допълнителни данъци на тези работодатели които използват автоматизация и роботизация. Създаваме още много измислени работни места, които унищожават доход, вместо да генерират такъв.Стимулираме всички работодатели които предлагат ръчен труд и готово. Може да ви паднат доходите от нископлатения ръчен труд, но пък ще имате работа колкото искате.*** трудно осъзнават, че колкото повече хора лежат пред телевизора, толкова по бързо ще се въведе автоматизация и роботизация.Особено ако се подкрепя, а не да се наказва с допълнителни данъци.И колкото повече хора работят на нископлатена работа, толкова по-дълго това ще бъде задържана автоматизацията и роботизацията на тези работни места.Никой работодател не е луд да инвестира в роботи, докато има евтини роби на труда. Но рано или късно роботите ще станат по евтини от хората, като работници. Следователно ББД е неизбежен, но *** все още не могат да го осъзнаят.
3
 
7
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Изчетох всички аргументи на уважаемия икономист Кирилов, но нито един от тях не би могъл да издържи дори и на най-елементарна критика. ББД просто няма как да сработи. В някои държави дори и експерименти правиха - пълен провал! Ако тази глупост се приеме на европейско ниво, допускам че ЕЦБ ще успее да удържи фронта година-две, но после всичко ще се срине! Тъй че в най-добрия случай ще можем да поживеем малко на аванта, но аз поне веднага бих започнал да мисля за резервен план.
0
 
2
 
5
преди 1 година
Зависи за каква база говорим - само за физическо оцеляване ли става дума или за неща като здравно осигуряване, образование и някои други права свързани с гражданството. Явно има още много неща да се уточнят предварително преди да започнем да водим дискусия за ББД. Дори и само като определения и терминология. Един немец разбира ББД като ежемесечни 5000 евро, а един българин като ежемесечни 1000 евро.
2
 
9
 
4
преди 1 година
Аз съмна точно обратното мнение на това на zelka и Vatnikov. щом си се родил трябва да имаш базовия доход за най-минимално съществуване, дори нищо да не работиш. Оттам нататък - учи, работи, инвестирай - бори се за по-висок доход и по-висок стандарт. Но базовите неща трябва да ти е осигурено от цялото общество.
4
 
6
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Безусловният базов доход, този "инструмент на демокрацията" ще създаде поколение от търтеи! Защо да работят ако могат да си лежат пред телевизора?Вместо да насърчат честния труд (толкова има да се чисти и ремонтира по улици и паланки), те го правят ненужен. А някой все пак трябва да създава благата, които се потребяват.
6
 
3
 
2
Dr. Vatnikov до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
Съгласен!
7
 
3
 
1
преди 1 година
който не работи , не трябва да яде !!! ... няма сила на тази планета да ме убеди в обратното . трудови лагери , за който не иска да работи . е у нас крайпътни канавки за почистване и храсталаци за орязване колкото искаш , и тухларните могат да възродят и кариерите ... те тука подкрепям безусловно вовата , в рассията си ги поддържат трудовите лагери ... са верно , че вкарва в тях и такива дето не са съгласни с него , ама това е лечим бъг на системата ... :)))