IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми?

30% от бюджета на България е необходим за прилагането на инициативата за осигуряване на стандарт, посочи икономистът Ивайло Кирилов

13:10 | 16.10.20 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми?

„Това е един нов, много демократичен принцип“, посочи той и обясни, че инициативата за прилагане на безусловен базов доход не е в отговор на пандемичната криза, защото по нея се работи от 2017 година.  Кирилов напомни, че през 2008-2010 г. тя е неуспешна, като началото на идеята е разработена и се защитава от световни икономисти още през 1986 г. 

Икономистът е на мнение, че безусловният базов доход е един от инструментите за демокрация, затова, в продължение на една година, европейците могат да гласуват за него и той да се превърне в законодателна инициатива. Седем държави в ЕС трябва да направят своята минимална квота.

"След това предложението влиза за разглеждане в ЕК, отива в Европейския парламент, и ако там се гласува се превръща в директива", поясни той. Перспективата при въвеждането на експеримента с получаване от държавата на пари, които да гарантират стандарт на живот, е да се стимулира икономиката чрез потребление и заетост

"Безусловният базов доход е граждански дивидент. Ако няма граждани – няма държава, ако няма потребление - няма икономика. Последните 15 години в България се получава така – липсват граждани и липсва икономика и не може да направим стандарт", коментира Кирилов.

Той отбеляза, че от 2008 г. на пенсионните фондове в България им е трудно да оцеляват, защото „инструментите, които те използваха, просто ги няма“. „Ние си направихме много грешна сметка. Това се случва на много места по света", обясни Кирилов политиката на държавата в грижата за гражданите си.

По думите му, ако има безусловен базов доход, той ще гарантира определена сума за България и цитира изчисления какъв е максималният базов доход в различните страни в ЕС в зависимост от състоянието на икономиката. „Най-висок е той за Люксембург – 1350 евро, а за България – 420 евро“, посочи икономистът.

Кирилов е на мнение, че в момента държавният бюджет може да поеме прилагането на безусловен базов доход, защото за прилагането му са необходими 30% от парите в хазната на България, като бюджетът в момента е 46,8 милиарда.

„15 милиарда са достатъчни, защото сумата не трябва да се приготвя за първите три месеца. След това става колело, което трябва да се върти и в момента, в който се пусне базовият доход, стават милиарди акции“, пресметна икономистът. 

Той е убеден, че осигуряването на безусловен базов доход няма да демотивира. „Хората започват да работят, правят собствени бизнеси. Няма някъде пилотен проект, който да не е успял. Ние имаме свят с работещи бедни. По-голямата част от хората работят, за да си покрият разходите. Бюджетът трябва да се преструктурира и оптимизира", съветва Ивайло Кирилов.

Според него така ще се спре корупцията, защото безусловният базов доход се получава „конкретно с карта и регистрация в държавата, в която живееш“ и не са възможни манипулации.

Икономистът прогнозира, че липсата на работни места, пред която е изправен съвременният свят, ще остане фундаментален проблем.

„В момента основният казус е липсата на работни места. 250 млн. души ще си загубят работните си места през тази година. Цифрите са стряскащи. В Южна Корея ще бъде въведен „данък роботи", за да може да оцелее икономиката. Ние искаме животът да не се променя, но това е невъзможно. В момента все повече хора остават без работа, което е трагично", подчерта експертът.

Кирилов изтъкна, че коронавирусът е непредвидим фактор, който затруднява все повече глобалните процеси и изрази мнение, че безусловният базов доход е приложен в почти целия арабски свят и това е много „хитра политика на управляващите в тези държави“.

„В момента в Германия тече пилотен проект - дават се 1200 евро на гражданите. Там гражданите даряват и се тегли томбола кой ще спечели. В момента на 700 души са дадени по 1200 евро. Тези, които не работят, получават базов доход. Тези, които работят, си получават заплата. Пенсионерите си получават пенсии. Така се гарантира икономиката", обясни Кирилов.

„Идеята ще бъде въведена в света без значение дали ще успее нашата инициатива, защото в много страни инициативата е в парламента или в правителството“, убеден е Кирилов и даде пример с Великобритания.

Ще гарантира ли икономиката безусловния базов доход? По какъв начин държавата може да преразпредели справедливо бюджета? Трябва ли да се променя Конституцията, за да се прилага безусловен базов доход? Добър пример за следване ли е Швейцария? Кога ще започне дебатът за безусловния базов доход в България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
+1може да се раздава Ббд на юридически лица.. но на физически било лошо... и това го говорят хора дето уж разбират от икономика и им е ясно че тя се движи от потреблението, а не от работата... смятай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Garcor
преди 3 години
Значи искате работа вместо ББД, няма нищо по лесно от това.Раздуваме бюрокрацията, налагаме яки допълнителни данъци на тези работодатели които използват автоматизация и роботизация. Създаваме още много измислени работни места, които унищожават доход, вместо да генерират такъв.Стимулираме всички работодатели които предлагат ръчен труд и готово. Може да ви паднат доходите от нископлатения ръчен труд, но пък ще имате работа колкото искате.*** трудно осъзнават, че колкото повече хора лежат пред телевизора, толкова по бързо ще се въведе автоматизация и роботизация.Особено ако се подкрепя, а не да се наказва с допълнителни данъци.И колкото повече хора работят на нископлатена работа, толкова по-дълго това ще бъде задържана автоматизацията и роботизацията на тези работни места.Никой работодател не е луд да инвестира в роботи, докато има евтини роби на труда. Но рано или късно роботите ще станат по евтини от хората, като работници. Следователно ББД е неизбежен, но *** все още не могат да го осъзнаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Изчетох всички аргументи на уважаемия икономист Кирилов, но нито един от тях не би могъл да издържи дори и на най-елементарна критика. ББД просто няма как да сработи. В някои държави дори и експерименти правиха - пълен провал! Ако тази глупост се приеме на европейско ниво, допускам че ЕЦБ ще успее да удържи фронта година-две, но после всичко ще се срине! Тъй че в най-добрия случай ще можем да поживеем малко на аванта, но аз поне веднага бих започнал да мисля за резервен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Зависи за каква база говорим - само за физическо оцеляване ли става дума или за неща като здравно осигуряване, образование и някои други права свързани с гражданството. Явно има още много неща да се уточнят предварително преди да започнем да водим дискусия за ББД. Дори и само като определения и терминология. Един немец разбира ББД като ежемесечни 5000 евро, а един българин като ежемесечни 1000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
ПИЧ
преди 3 години
Аз съмна точно обратното мнение на това на zelka и Vatnikov. щом си се родил трябва да имаш базовия доход за най-минимално съществуване, дори нищо да не работиш. Оттам нататък - учи, работи, инвестирай - бори се за по-висок доход и по-висок стандарт. Но базовите неща трябва да ти е осигурено от цялото общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Petar2015
преди 3 години
Безусловният базов доход, този "инструмент на демокрацията" ще създаде поколение от търтеи! Защо да работят ако могат да си лежат пред телевизора?Вместо да насърчат честния труд (толкова има да се чисти и ремонтира по улици и паланки), те го правят ненужен. А някой все пак трябва да създава благата, които се потребяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Съгласен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
който не работи , не трябва да яде !!! ... няма сила на тази планета да ме убеди в обратното . трудови лагери , за който не иска да работи . е у нас крайпътни канавки за почистване и храсталаци за орязване колкото искаш , и тухларните могат да възродят и кариерите ... те тука подкрепям безусловно вовата , в рассията си ги поддържат трудовите лагери ... са верно , че вкарва в тях и такива дето не са съгласни с него , ама това е лечим бъг на системата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още