България може да намали въглеродните емисии с 49%, без да засегне Маришкия басейн

Страната ни е определила 11 региона, които ще бъдат засегнати от трансформацията към въглеродна неутралност

   1| 2    
0
 
1
 
16
преди 1 ден
Няма профилна снимка
Аз пък не разбирам защо да не трябва да засегне Мариците? И по-специално Марица 2. Това уродливо чудовище, дето е перманентно на загуба и се ползва основно за политическо *** на електорат. Същото важи и за повечето тецове на Ковачки.
1
 
2
 
15
michaelis23 до: Hahoto2
преди 3 дни
тоз е индоктриниран пациент, не толко да е екологично колко да е контра на нас ли тука де да го знам ... :)) И аз не искам да пушляват коли и да имаме енергия от въздуха ама още го няма тоя филм или поне не на тая цена. Ей са новата простотия виде ли я ?
"Капитализма е причинил климатичните промени"
Викам ок връщаме се към Соца няма ядове ..... :)) Иначе тяхната "Екология" ясна работата " Ще плащате повече за зеления преход и тва е ! .. , ама защо като вече си има евтино няма отговори, дайте некво алтернативно решение за тия цени, пак няма отговори еееее мaйкaa му дeeeбa така не става ....
1
 
3
 
14
Hahoto2 до: michaelis23
преди 3 дни
Мише, това Зелевото е религия. Принципно нямам нищо против тази религия, освен начинът, по който искат да ни кръщават в нея. Правят го със апокалиптични заплахи за бъдния ден. Сочат ни с пръст като грешници, довели до идващия апокалипсис. И разбира се ни предлагат спасение, чрез "зелените" си политики. Тази игра е стара, колкото света. Първият шаман на племето е танцувал, около огъня и се правил на "зелен", понеже на е бил по як от водача, но е бил по-умен, та да накара всички да му играят по свирката, включая и вожда, ги е плашил с предсказания и с песни и танци е прогонвал злите сили. Та тия са същите. Умни са, събраха не малко пари, услади им се и вече нямат спиране.
1
 
2
 
13
michaelis23 до: zelka007
преди 3 дни
ето ти и още нещо, много е полезно особено на 29:50 където човека казва че листата през деня се хранят с CO2 ..... :))

Земята от космоса
https://www.youtube.com/watch?v=HFNg0ESVDBk
1
 
2
 
12
michaelis23 до: zelka007
преди 3 дни
я глей що става тука .... :))

Audi изтегля e-tron в САЩ поради риск от пожар
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/38483-audi-izteglya-e-tron-poradi-risk-ot-pozhar

Всички плъг-ин хибриди на BMW от 2020 година влизат в сервиза
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/43620-masova-servizna-aktsiya-za-plag-in-hibridite-na-bmw?utm_source=investor&utm_medium=Home_page&utm_campaign=RSS_2019

Hyundai отзова популярен в София модел заради пожари
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/43554-hyundai-otzova-populyaren-v-sofiya-model-zaradi-pozhari

Защо хибридите са в пъти "по-мръсни" от обявеното?
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/43490-zashto-hibridite-sa-v-pati-po-mrasni-ot-obyavenoto
2
 
1
 
11
khao до: Zlato
преди 3 дни
Няма профилна снимка
нали се разбрахме да не пишеш по тази тема... даже не си спомням вече колко пъти те хващаме в лъжи?
1
 
4
 
10
Hahoto2 до: zelka007
преди 3 дни
Нищо не си измислям, гледах днес на сайта на https://www.emi-bulgaria.com/. Както виждашq чуждите мисли съм ги поставил в кавички и съм написал едно към едно какво казва цитирания. Тя и Деляна пусна отделен материал с цитати от Рикетс, но оряза думите му за Мариците, щото те Мариците са някаде в Занзибар, не в България и не ни касаят, най-вероятно.... :)
2
 
4
 
9
zelka007 до: Hahoto2
преди 3 дни
как я смяташ тази цена ... :)))

я да направим една бакалска с/ка ... :)))

общо мариците имат капацитет 3208MW , и никога не са работили на макс , но приемаме , че е така ... :))) ... и знаем , че не е така , но все пак ... :))) ...

3208MW = 3 208 000kW следиш ли ми мисълта ... ?!

приемаме , че на наш'та географска ширина имаме полезно слънцегреене 4 часа , демек 4 читави фотоволтаика , ще произведат за един час 1kW . като това е занижена оценка , щото в момента има на пазара възможност и с 3 да произведем 1kW - това ще има отражение в заключителните сметки , не в текущите ... :))) ... следиш ли до тук мисълта ... ?!

приемаме че за 4 часа работа ще произведат 4kW , въпреки че произвеждат и от 7-8 часа сутринта до към 6-7 часа вечерта , но за лесна математика само 4 часа работят ... :)))

приемаме че тецовете думкат 3 208 000 kW по 24 часа нон стоп ... :))) ... знаем че не е така , и е много далече от истината , но приемаме че е така ... :)))

за да получим пълната мощност на мариците за 24 часа , при условие че знаем че фотоволтаиците бачкат 4 часа ефективно , трябва да умножим по 6 ... нали 6 х 4 часа = 24 часа ... все пак трябва да се произведе 6 пъти повече енергия за 4 часа за да покрием 24 часа ... следиш ли ми мисълта ... ?!

3 208 000 х 6 = 19 248 000kW това е фотоволтаичната мощност , която ни трябва за да покрием 100% от мощността на мариците ... тази цифра е силно завишена , защото мариците никога не са работили на 100% но все пак ...

банките финансират средно 2300лв за kW фотоволтаици , на пазара има много по-евфективни решения и цената в мащаб няколко десетки мегавата е доста по-ниска , не много но по-ниска . и то без да пестим в панелите и инверторите , без да пестим в ups системи за междинно съхранение ... никакви китайски шитове , само реномирани европейски решения ... !!! ... затова приемаме числото 2300 за киловат ...

19 248 000 х 2300 = 44 270 400 000 лв ... не евра а левове ... :))) ... проследи ли до тук мисълта ми ... ?!

числото 19 248 000 kW като площ означава , при 250 ватови панели , около 475кв.км ... София е около 492кв.км ... тази цифра също е завишена , защото има много по-ефективни решения на пазара ... но за спортът го смятаме така ... :)))

сега за съхранението на енергия ... интересна тема ... откъде я изстиска тази цифра ... 40% ... :)))

съвременните системи за гравитационно съхранение на енергия имат ефективност около 75-85% (ПАВЕЦ) и около 90% тип асансьори , има прототипи дето твърдят че могат да достигнат и 95% ...

съвременните системи за електролитно съхранение на енергия (така наречените батерии) имат ефективност 99% и нагоре ... :)))

съвременните системи за термично съхранение имат интересна ефективност , там трябва да се комбинира с ефективност за отопление например около 40-50% и ефективност за ток около 30-40% . има закачка ... :))) ... двете вървят ръка за ръка обикновенно ... :)))

та са кажи кой специалист какво ти е надумал та си измисляш разни цифри без кръчмаря ... :)))
0
 
5
 
8
Zlato до: Hahoto2
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Те затова американците много си уважават Втората поправка ;)
2
 
5
 
7
Hahoto2 до: Zlato
преди 4 дни
Слушах го днес, примерено му беше изказването. Накрай Диловска изстреля едни мисли, че от ЕС искали 60% генерация от ВЕИ в електроенергийния микс, от които 2/3 да са в локални децентрализирани мрежи. Та вече си мисля, че тия в Брюксел, съвсем са им изпадали винтовете, ама ней се, такава е тя, към този момент!
   1| 2