IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия: Износът на диаманти е по-слаб от този през 2008 г.

При предходната финансова криза спадът на пазара на диаманти е бил само за тримесечие

16:52 | 14.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Износът на диаманти от Индия, която обработва около 90% от диамантите в света, ще се срине с почти четвърт тази година, след като пандемията засегна търсенето и нанесе щети на веригата на доставките, пише Bloomberg.

Задграничните продажби на шлифовани и полирани диаманти могат да спаднат с между 20 и 25% в годината, завършваща през март, спрямо 18,66 млрд. долара за миналата година, твърди Колин Шах, председател на Съветa за насърчаване на износа на скъпоценни камъни и бижута. Това ще направи износа най-ниският откакто се води статистика на уебсайта на организацията – от фискалната 2009 г.

„През 2008 г. нещата бяха лоши за тримесечие, а бизнесът се възстанови след него“, коментира Шах в интервю. „Сега вече минаха две тримесечия“. Въпреки че празници като Дивали, Коледа и Свети Валентин ще подкрепят търсенето в следващите шест месеца, това няма да е достатъчно, за да повиши годишния износ, допълва той.

През март Индия наложи една от най-строгите блокади в света, за да овладее разпространението на коронавируса. Това спря бизнес активностите и насочи икономиката към първия ѝ спад от повече от четири десетилетия. Със своите над 7 млн. случая на Covid-19 страната е едно от най-големите огнища на заразата в глобален мащаб.

Мерките за контрол на пандемията означаваха, че производствените центрове останаха затворени или оперираха при много по-малък капацитет. Вносът на необработени диаманти спадна в съответствие със слабото търсене. Износът на диаманти от Индия се стопи с 37% до 5,5 млрд. долара за шестте месеца до септември спрямо година по-рано.

Сега работниците започват да се връщат в центровете за полиране на диаманти в Сурат, Мумбай и Колката, а заводите работят на 70 до 80% от капацитета си, като спазват изискванията за социална дистанция, твърди Шах. По думите му все още е трудно да се прогнозират глобалните вериги на доставките, тъй като правилата за контрол на вируса се променят често.

Неравномерно възстановяване

Тази седмица Международният валутен фонд предупреди, че световната икономика се насочва към неравномерно възстановяване, докато не бъде овладяна ситуацията с коронавируса. Китайските потребители вече започнаха да харчат отново, докато в Европа секторът за луксозни стоки се доближава до нивата отпреди пандемията въпреки нарастването на случаите на Covid-19, което вреди на туризма.

De Beers е продала диаманти за около 467 млн. долара в осмия си цикъл на продажби за 2020 г., обяви Anglo American. Продажбите са се подобрили в сравнение със сумата от 334 млн. долара от предишния цикъл, и 297 млн. долара за същия период година по-рано.

„Продължаваме да наблюдаваме постоянно подобрение в търсенето на необработени диаманти в осмия цикъл на продажбите за годината“, коментира Брус Клийвър, главен изпълнителен директор на De Beers. „Но това са още ранни дни и предстои дълъг път преди да можем да бъдем сигурни в устойчивото възстановяване на търговските условия“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Ам че да земат да пуснат на пазара диаманти, които предпазват от Covid 19. Тогава няма да има никаква криза в продажбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още