IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията върна към живот пазара на персонални компютри

Пазарът в САЩ бележи най-бързия си растеж от десетилетие

10:22 | 13.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производителите на персонални компютри са продали 71,4 млн. бройки през тримесечието до края на септември, което представлява 3,6% повишение спрямо същия период на миналата година, сочи прогноза на компанията за пазарни проучвания Gartner, цитирана от CNBC.

В САЩ са продадени 16,5 млн. персонални компютъра, или с 11,4% повече спрямо година по-рано. Това е най-бързият темп на растеж на пазара от десетилетие, твърдят от Gartner.

През последното десетилетие пазарът на персонални компютри бележи спадове, след като смартфоните станаха доминиращи на много пазари, а бизнесът чака нова версия на Microsoft Windows. Но през това тримесечие глобалното потребителско търсене на персонални компютри е най-голямото от пет години. Коронавирусната пандемия и настоящите блокади подкрепиха търсенето на развлечения у дома и на компютри, от които децата да учат от дистанция.

„От потребителска страна пазарът наистина спадаше в продължение на 10 години, отчасти защото много хора използваха смартфони“, коментира Микако Китагава, директор проучвания в Gartner. „Но в САЩ и Западна Европа продажбите на лаптопи са наистина силни, защото всеки се подготвяше за работа от вкъщи“.

В глобален мащаб продажбите на Lenovo са нараснали с 8,3% на годишна база до 18,3 млн. бройки, което я прави компанията, спечелила най-много от новите тенденции. HP, Dell, Apple и Acer са останалите компании, попадащи в топ 5 на производителите на компютри.

Миналата седмица Canalys, друга компания за пазарни проучвания, обяви, че по нейни данни продажбите на персонални компютри са нараснали с 12,7% на годишна база. Трябва да се има предвид, че Canalys включва лаптопи с операционната система на Google – ChromeOS, които са по-евтини и популярни в училищата. От своя страна, Gartner не ги смята, а се фокусира върху лаптопите и настолните компютри с Windows на Microsoft и MacOS на Apple.

Като се включат и бройките Chromebook, общият пазар е скочил с 9%, твърдят от Gartner. Продажбите на Chromebook са нараснали с цели 90% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Toя пазар в последните 2-3г. си расте, просто вече голяма част от хората не купуват готови конфигурации, а си поръчват части и си ги сглобяват сами, като Лего за възрастни. Така излиза по-евтино и гаранцията е за всяка част, а не обща за цялата конфигурация, където тя често е 2г., докато голяма част от тях реално са с 3, а рам, захранване с по 10-12г..Покрай него се отвориха и други ниши, като монитори с по-висока честота на опресняване, мишки, столове, клавиатури с механични суичове и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още