IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вертикалното земеделие ли е бъдещето?

То има потенциала да увеличи производството на плодове и зеленчуци без генно модифициране или култивиране на нови земи

17:00 | 17.10.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Промените в парадигмата се случват бавно, но идва момент, в който това става изведнъж. Covid-19 ни го показа. Изменението на климата също. Пандемиите и глобалното затопляне са свързани. Такива са и зачестяващите наводнения, бурните урагани и скорошните горски пожари в Калифорния, които избълваха достатъчно дим, за да затъмнят небето над източното крайбрежие на САЩ, пише Рана Форухар за Financial Times.

Бизнесът обикновено изпреварва правителството в промените. Вече видяхме различни видове адаптация към пандемията, включително работа от вкъщи и пазаруване от тротоарите. Но мисля, че промените са на път да станат по-големи и по-дълбоки. 

Една област, която трябва да се следи отблизо, тъй като е свързана с изменението на климата, както и със сътресения като трансграничната миграция и деглобализацията, е вертикалното земеделие. То включва отглеждане на продуция върху гигантски многоетажни нива, които се подхранват с точните нива на светлина и вода - концепция, разработена от професора от Американския университет в Ню Йорк Диксън Деспомиър.

Вертикалното земеделие има потенциалът да увеличи производството на плодове и зеленчуци без генно модифициране или култивиране на нови земи. Това е важно, тъй като много растения, необходими за здравословна диета, могат да се отглеждат целогодишно по традиционния начин само на няколко места, а изменението на климата създава проблеми за много от тези райони.

Пожарите в САЩ унищожиха реколти и застрашиха хиляди земеделски работници. Един от засегнатите производители е Driscoll’s, базираната в Калифорния компания, която е най-големият дистрибутор на берита (дребни плодове) в света. Сьорен Бьорн, президент на Driscoll’s за Северна и Южна Америка, ми каза, че „всъщност има три вида климат (извън оранжериите), в който можете да отглеждате берита, включително Калифорния“.

Ако температурата се повиши дори и с малко, реколтата е съсипана. Чудно ли е тогава, предвид променящия се климат и повишаващите се глобални температури, че Driscoll’s реши да направи голяма инвестиция, като създаде съвместно предприятие с Plenty, вертикален земеделски стартъп от Сан Франсиско? „Вместо да се тревожим как да преместим цяла ферма по-нагоре в планината, можем да преминем към вертикални ферми”, посочва Бьорн.

Тези ферми разчитат на високотехнологични материали, поръчкови водни системи и мощен софтуер за анализ на данни. Изграждането им може да струва десетки милиони долари. Но всичко е свързано с контекста, изтъква главният изпълнителен директор на Plenty Мат Барнърд: „Можем да произведем акър капацитет по-евтино, отколкото може да се купи земеделска земя в Калифорния - което всъщност е невъзможен избор, тъй като земята не е налична.“

За производството с висок марж на печалба, вертикалното земеделие е напълно логично. То има потенциала да намали обема на изкопаемите горива, необходими за прибиране на реколтата и транспортирането, а така също да снижи риска от провал на реколтата поради метеорологични причини и да ограничи отлагането на торове и разхищението на вода. Практикувано правилно, вертикалното земеделие използва само около 5% от водата, нужна в традиционното земеделие.

Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Еми няма как, ей на - като го правят хоризонтално по складовете полицията ги хваща :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Най-големия страх на старшинката от запаса ing5rov е гeйoве от запада да нахлуят в къщурката му, да го нашишат, да направят снимки на акта, с които да го изнудват, след което да му откраднат пенсийката и кокошките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
пфуу ... аз за моми пиша , ти пак джендърстваш ... неспасяем си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Пак си си купил фабрика на 8 Септември... Бърта трактористката :)Талант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
хаха ... даже и ти ше "прифанеш " ... зависи кой *** си де ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
скъп кеф е хидропониката за държави като нашата и особено за пазар като нашият , населен масово с тънкана тарикати ... :))) ... с обикновенна оранжерия и знания се постигат целогодишно напълно прилични резултати ... е , ing5rov е виден земеделски производител , владее практики и технологични познания от широк спектър в текезесарската нАука . вероятно и той вади по няколко реколти от оранжерията си ... толкова е добър и уменията му се тачат в неговият край , че като дойде коледния панаир в тяхната околия , всяка мома иска да се хване на хорото до него , щото е на кадем и после момите прифащат лесно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Ммм и доматки с вкус на риба. А рибешкото ГМО даже не е добавено, за да издържат по-дълго или нещо смислено, а за да бъдат по-лъскави. Понеже вкусовите рецептори явно са се преместили в очите през последното десетилетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
bertram
преди 3 години
и понеже вече им идва скъпо да ги карат по света - сега се изтарикатиха холандците и ходят масово да продават ноу-хау и техника по света. Иначе за 'пластмасовите' продукти си прав, но това се прави, за да могат да висят по складове и щендери в хипермаркетите със седмици без да се наложи да се изхвърлят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
холандските домати се отглеждат по този начин ... пластмаса дето не се разваля по два месеца на щанда ...да ви е сладко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
bertram
преди 3 години
зеленчуци, дребни плодове може да се отглеждат така. Какви са хранителните им качества и до колко организма ни ще усети разликата тепърва ще става ясно, но е нужно време. Има обаче култури, които трудно или по-скоро ужасно скъпо е да се гледат в такива вертикални хидропонни градини - пщеница, овес, царевица, ориз + всякакви овошки.чистата земя и вода ще стават все по-скъп и недостъпен ресурс .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още