IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази на IT средата у нас изборът на Microsoft да инвестира в Гърция?

Решението няма да изсмуче IT специалисти от България, смята Огнян Траянов

22:42 | 09.10.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Изборът на Microsoft да инвестира в Гърция няма да промени съществено IT средата у нас и няма да изсмуче IT специалисти от България. Това заяви Огнян Траянов, председател на Управителния съвет на Българска агенция по информационни технологии (БАИТ), собственик и изпълнителен директор на ТехноЛогика, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Само цифровизацията на българската икономика може да гарантира нейния просперитет. Пандемията от коронавирус показа именно пролуките в цифровата инфраструктура на България и ако те не бъдат адресирани, българската индустрия няма как да бъде стимулирана и подготвена за Четвъртата индустриална революция", смята гостът.

"Тепърва предстои най-лошото по отношение на предстоящата икономическа криза. Обществото и бизнесът в България успяха да се възползва от гъвкавостта на нашата икономика (по време на криза влизаме последни и излизаме последни), но тази тенденция се изчерпа в средата на септември. Цифровата инфраструктура в България доказа своята полза, най-вече в сферата на обучението и изпълняването на работните задължения, но нейният навременен информационен аспект, т.е. бързата синхронизацията на усилията на съотвените органи и цялото общество по време на бедствия, е нещо, което липсва в България от много време".

Огнян Траянов разказа, че след първото наводнение в Бургас местната управа е възложила проект за изграждане на система по превенция и управления на бейдствията.

"Системата, която изградихме тогава, макар и с малко покритие и малко на брой сензорни датчици, спаси човешки животи, тъй като хората в най-рисковите райони получиха нотификации час и половина по-рано ... Covid-19 ни показа именно колко е очевадна небходимостта от подобни системи, чието покритие да не е само регионално, а и национално, като подобни системи могат да намерят приложение за всеки тип бедствие", коментира Огнян Траянов.

Гостът заяви, че насочването на инвестиции в подобни системи е само част от препоръките на Българската асоциация по информационни технологии по отношение на евросредствата от Фонда за възстановяване.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Теб със сигурност няма да те вземат MS дори и на Луната да инвестират и дори да няма други кандидати да работят за тях. Аз не знам защо се хабиш въобще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
За изборът на Microsoft вероятно е повлиял и факта, че Гърция е страната с най-висока безработица в Европа. Тъй че нашенските информационни "специалисти" по-добре да не бързат да си стягат багажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
от всички южни цигaнии в Европа в испания е най-добре ... даже бих написал че чехия и словакия са много по-добре подредени държави от гърците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
Късмет от сърце. Беломорска Тракия винаги е била населявана с българи/траки. Не забравяй само народа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 3 години
сега па всички АйТи ще стават... родината има нужда от овчари! Гърция не е лоша дестинация за емигриране и без другото всяко лято сме там на море, аз лично ще се пробвам!.. особенно ако не махнем дееебила-мурта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарко комсомолка, айде по-леко, че ги видяхме твоите червени кхмери кои доведоха...Аз си спомням, че доведоха една хиперинфлация.Или Корни ще води инвеститори? Хахаа, да, повярвах ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
serafima
преди 3 години
Нашият премиер-хвалипръцко все повтаряше как е докарал Фолксваген у нас. Да, ама не. За да му вляза в "изящната му словестност" ще кажа "Дръжки!" Сега има ли изненадани? До болка вярно: "Пандемията от коронавирус показа именно пролуките в цифровата инфраструктура на България и ако те не бъдат адресирани, българската индустрия няма как да бъде стимулирана и подготвена за Четвъртата индустриална революция", смята гостът.Не може такъв неземен *** и ***, крадец, мутра и некадърниг-грубян да управлява една държава и да имаме прогрес! Той дори не знае за какво става дума! Нормален човек разбира от много по-малко. Вчера и ЕП му го казаха. И връщане назад няма!ОСТАВКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Имам колеги, на които са им предлагали от Майкрософт и Гугъл, та в тоя ред на мисли, те и сега предлагат на ИТ-та от България, да работят за тях, просто не на всеки му се живее в друга държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още