IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След корекция на Агенцията по вписванията: Сделките с имоти се връщат на нивата от 2019 г.

В публикуваните два дни по-рано данни е пропуснат месец септември

17:14 | 08.10.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев Investor Media Group

Сделките с имоти в големите градове у нас и в цялата страна се връщат на нивата си от миналата година през третото тримесечие, показват коригирани данни на Агенцията по вписванията, публикувани в четвъртък.

Във вторник агенцията обяви числа, които говореха за значително забавяне на сделките между юли и септември, но днес съобщи нови данни с уточнението, че предходните са се отнасяли само за месеците юли и август, без да включват септември.

В София през третото тримесечие са вписани почти 7 хил. сделки с имоти (6969), което е ръст с 1,4% спрямо същия период на миналата година, когато са били 6874. Броят им е по-голям, отколкото през второто тримесечие, когато в столицата са били вписани 6352 сделки с имоти. Ръстът между юли и септември обаче не е бил достатъчен, за да компенсира забавянето през първите две тримесечия на годината вследствие на ограниченията заради коронавирусната пандемия. От началото на годината в София са вписани 18 606 сделки с имоти, което е със 7,8% по-малко спрямо деветмесечието на 2019 г.

В Пловдив вписаните сделки с имоти през третото тримесечие са 3913, като преминават прага от 3000 за първи път от началото на годината и нарастват с 12,9% спрямо третото тримесечие на 2019 г. По-слабите първи две тримесечия на годината се отразяват негативно на сделките за деветмесечието и в града под тепетата – те са общо 9617 и намаляват с 5,5% на годишна основа.

Третото тримесечие е било силно и за двата най-големи града по Черноморието. Във Варна между юли и септември са регистрирани 3565 сделки с имоти, което е ръст със 7,1% на годишна основа. В Бургас вписаните сделки с имоти нарастват с 2% на годишна база до 1852 спрямо 1815 година по-рано. За деветмесечието спадовете в двата морски града са съответно с 2% и 11%.

В останалите по-големи градове в страната вписаните сделки с имоти също надхвърлят нивото от миналата година. В Стара Загора те са 1320 спрямо 1214 година по-рано, или ръст с 8,7%. В Плевен са 1218 спрямо 1141 през третото тримесечие на 2019 г., което е повишение с 6,7%. В Ямбол вписаните сделки са 1032 и се увеличават спрямо 959 година по-рано. Сред големите градове само Русе все още регистрира лек спад на сделките на годишна основа - 1321 спрямо 1391 през третото тримесечие на 2019 г.

В цялата страна през третото тримесечие са вписани 56 675 сделки с имоти, като броят им е с 2,8% над равнището от същия период на миналата година. За деветмесечието вписаните сделки достигнат 132 275, което е спад с 10,4% спрямо първите девет месеца на миналата година

Спадът на ипотеките продължава

Докато сделките с имоти в големите градове и в страната се връщат към растеж, спадът при ипотечните кредити продължава. В София през третото тримесечие са вписани 3504 законни и договорни ипотеки спрямо 3783 през същия период на миналата година, или спад със 7,4%. Те обаче са повече в сравнение с второто тримесечие на тази година, когато са вписани 3275 ипотеки.

Общо за деветмесечието в столицата са вписани 9828 ипотечни кредита спрямо 11 316 година по-рано, което е спад с 13,1%.

В Пловдив вписаните законни и договорни ипотеки през третото тримесечие са 936, с 9,2% по-малко спрямо същия период на миналата година. За деветмесечието регистрираните ипотеки в града достигат 2496, което е спад с 16% спрямо деветте месеца от началото на 2019 г.

Във Варна вписаните ипотечни кредити са с 3,9% по-малко спрямо третото тримесечие на 2019 г., а за деветмесечието спадът достига 8%. Бургас обаче не се вписва в тенденцията и регистрира лек ръст на вписаните ипотечни кредити – 502 през третото тримесечие спрямо 489 година по-рано. Това е нарастване с 2,6% на годишна основа, докато за деветмесечието спадът е с 12,1%.

В цялата страна между юли и септември са вписани 10 191 законни и договорни ипотеки спрямо 11 083 година по-рано. Това е спад с 8% на годишна основа. От началото на годината в страната са вписани 27 927 ипотеки спрямо 32 394 през същия период на миналата година, което е понижение с 13,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Yanis83
преди 3 години
Пише се първо "лоша" статистика,да се сещат тези "засегнатите" от лошата новина,че трябва нещо да се "направи",за да стане статистиката "добра".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
red6
преди 3 години
В тримесечието има 3 месеца. Как така се случва да изтървеш един от тях? ОК, на чернова е ОК. Ама преди да се публикуват данните няма ли някаква проверка? Само един път ли си ги смятат наистина? Абсурдна е цялата ситуация. Това означава, че след като са ги публикували - тогава са забелязали, колко грешни данни са били публикувани от тях и не са били забелязани? И естествено - сега новите данни верни ли са или и те са сгрешени и ще се разбере след 2 месеца, че се е оказало, че това тримесечие са го смятали Юни, Юли и Август :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
nikolovnn
преди 3 години
На мен ми е интересно колко пъти Агенцията е правила подобни грешки, как Агенцията "се е сетила", че е направила грешка. Ако се е сетила след като е разбрала, че числата са "нереални" защо преди публикуването никой не е обърнал внимание на това.Много съм наясно, че който не работи, той не греши, но не вярвам един човек да смята и да взема решението за публикуването (аз лично не знам как е, те си знаят).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Yanis83
преди 3 години
Проблемите за съжаление,тепърва ще се задъбочават.Признаците са налице: Няма вой на работодателите,за липса на работна ръка.Безработицата расте,не при всички сектори,но икономиката е на принципа на скачените съдове. Много скоро работници,служители,най-вече тези с нискоквалифициран труд ще чуват: "Ако искаш,даваме толкова! Отвън на вратата,чакат на опашка за твоето място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Все тая, в следващите месеци ще се разбере камилата или камиларя, нали им отпуснаха отсрочка по кредитите, на хората, а тя беше макс до 6м, тоест до края октомври (бнб го прие април).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още