IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei има тайно споразумение с Китайската комунистическа партия, твърди доклад

Представители на британския парламент са притеснени, че гигантът има тайни договорки с властите, които са опасни за Великобритания

21:15 | 08.10.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Има „ясни доказателства за тайно споразумение“ между Huawei и „апарата на Китайската комунистическа партия“, сочи нов доклад на британските власти, цитиран от CNBC.

Представители на британския парламент предполагат още, че китайският гигант в производството на телекомуникационно оборудване може да бъде отстранен от мрежите на страната по-рано от първоначално планираното.

Най-новите коментари от Великобритания ще засилят натиска върху Huawei, която беше блокирана от ключови пазари като Австралия и Япония и се сблъсква с редица санкции от страна на Вашингтон, които имат за цел да ограничат достъпа ѝ до основополагащи технологии като чиповете.

Huawei се възпротиви на твърденията.

„На този доклад му липсва достоверност, тъй като се основава на мнения, а не на факти. Сигурни сме, че хората ще прозрат в тези безпочвени обвинения в тайно споразумение и вместо това ще си спомнят какво е дала Huawei на Великобритания в последните 20 години“, коментира говорител на компанията.

През юли британското правителство обяви, че операторите на мобилни мрежи в страната трябва да спрат да купуват оборудване от Huawei до края на тази година. Освен това ще трябва да премахнат вече наличното оборудване на компанията от инфраструктурата си до 2027 г.

Това решение беше резултат от спешния преглед на дейността на Huawei от Националния център за киберсигурност на Великобритания, който се проведе скоро след като Съединените щати въведоха нови санкции срещу китайския гигант, за да го откъснат от доставките на чипове.

Отделно разглеждане от комисията по отбрана към Британския парламент във връзка с 5G сигурността в страната, казва, че срокът за премахване на оборудването на Huawei до 2027 г. е „разумен“, но при различни обстоятелства може да се разгледа срок до 2025 г.

„Ако натискът от съюзниците за по-бързо отстраняване продължи, или ако заплахите и глобалната позиция на Китай се променят толкова значително, за да оправдаят този ход, правителството трябва да прецени дали премахването до 2025 г. е осъществимо и икономически изгодно“, твърдят депутатите.

„Очевидно тези ограничения ще отложат внедряването на 5G и ще навредят икономически на Великобритания и мобилните оператори. Правителството трябва да предприеме необходимите стъпки, за да сведе до минимум закъснението и икономическите щети, и да обмисли даването на обезщетения на операторите, ако крайният срок до 2027 г. бъде изтеглен за по-рано“.

„Споразумението“ на Huawei с Китайската комунистическа партия

Проучването на Парламента е започнато през март, а за целта са интервюирани редица американски политици, представители на телекомуникационната индустрия и технологични експерти.

Докладът заключава, че „притесненията за Huawei следователно се основават на ясни доказателства за тайно споразумение между компанията и апарата на Китайската комунистическа партия“, а властите посочват множество въпроси, повдигнати от интервюираните.

Британският национален център за киберсигурност по-рано тази година заяви, че Huawei е високорисков доставчик, защото е китайска компания, на която съгласно Националния закон на Китай за разузнаването от 2017 г. може „да ѝ бъде наредено да действа по начин, който е вреден за Великобритания“.

Според този закон китайските фирми са длъжни да „сътрудничат на работата на на държавното разузнаване“. Това може да означава предаване на данни на Пекин. Huawei твърди, че не би направила нещо подобно.

В рамките на разследването основателят на компанията за рисков капитал C5 Capital Андре Пиенар коментира, че китайското правителство е помогнало за финансирането на Huawei.

В статия от декември Wall Street Journal разказва подробно как Huawei е получила около 75 млрд. долара под формата на заеми, кредитни линии и други инициативи.

„Ясно е, че Huawei е силно свързана с китайската държава и Китайската комунистическа партия, въпреки твърденията ѝ за противното“, посочва комисията по отбрана към парламента на Великобритания.

Но депутатите предупредиха Запада „да не се поддава на неинформирана антикитайска истерия“ и прозоваха Великобритания и нейните съюзници да признаят „взаимните ползи от участието на Китай в нашата икономика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Разликата е, че има доста засечено оборудване произведено от Хуавей специално проектирано за използване за шпионски цели и кибер атаки. Китай е единствената страна в света, която има серийно производство на автоматизирани системи и машини с изкуствен интелект предназначени единствено за индустиално копиране, обемно заснемане и автоматичен реинженеринг. Станаха прекалено арогантни в кражбите и шпиониранията, затова трябва да бъдат много бързо максимално ограничени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Баба Меркелица що време Обомбо и прослушваше телефонните разговори, кой знае още на що свят слушат. Ама и Китайците и те любопитни ще да са! В естеството човешко е да послухтиш, какви ги върши съседа с комшийката... А иначе едва ли има бизнес в Китай, който да върти милиарди и да няма тайно и явно споразумения с ККП и не се отчита подобаващо. То и у нас е така, само дето си нямам ККП, но си имаме МП - мутренски партии. Ама сега да седнем да плачем за Ху.йговей няма да стане. Инак новият им часовник GT 2 Pro много ми е засърбял погледа, та да видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
... не са притеснени щот те са част от производителите .... :)) Тия cкaпаняци са особено чувствителни кат ги подслушват тях иначе те като подслушват и праят цигaнии по целия свят си е съвсем в реда на нещата .... каква драма .. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
Имхотеп
преди 3 години
Точно така марков, за прасета не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Като в оня стар БГ филм..............кучета и котки може а за прасета не може !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
според мен не му е много ясно , но е дранАл един два реда щото е фен на хай.въиии . сал ънкъл вов липсва , но сигурно ще се класира сабахлем с кафето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Solar Power
преди 3 години
То и аз мога да продавам рутери на 5 лв ако държавата ми плати разхода за производство .... нали ти т ясно за какво си говорим .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Solar Power
преди 3 години
Честно казано не ... има поне 1 милион други търсачки и поне 10 платформи кат фейса ... докато хуявей беше лапнала целия 5г пазар :) а и ми писна на всичко у дома да пише направено в китай ... защо да не пише европа или пък България ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 3 години
А представителите на британския парламент не са ли притеснени, че приемрно гугъл или да речем фейсбук имат тайни договорки с властите в УеСеЙ, които са опасни за Великобритания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още