IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на чешкия премиер Андрей Бабиш доминира на местните избори

Тя печели най-много мандати в десет от 13-те области на страната

11:35 | 04.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Чешкият премиер милиардер Андрей Бабиш доминира на местните избори в страната, преодолявайки спада на популярността си заради неубедителните действия за спиране на разпространението на коронавируса, предава Bloomberg.

Партия АНО на Бабиш спечели най-много мандати в десет от 13-те области на изборите, които се проведоха в петък и събота, спрямо победи в девет области четири години по-рано. Макар че местните администрации имат значително по-малко правомощия от централното правителство в Прага, изборите са мерило за подкрепата на избирателите около година преди парламентарните избори.

Резултатите показват, че Бабиш се справя с последиците от ескалиращата криза с COVID-19. След като страната беше една от най-успешните страни в ЕС в овладяването на вируса през пролетта чрез ранни и строги мерки за карантина, сега чехите са едни от най-тежко засегнатите от втората вълна.

„Това е страхотен резултат. Удивително е, че този път не се изплашихте от COVID-19 и дойдохте да гласувате“, коментира чешкият премиер.

Страната с 10,7 млн. души население изостава само от Испания по брой нови случаи на ден на човек от населението през последните две седмици, като регистрира дневен  рекорд от 3793 заразени в петък. Обществени допитвания от миналия месец показаха спад в подкрепата на АНО и на популярността на Бабиш.

Правителството налага 30-дневно извънредно положение и нови ограничения за спиране на пандемията от понеделник, въпреки че Бабиш обеща да избегне мерки, които ще нанесат големи щети на икономиката.

Чешкият кабинет е подложен на критики заради непоследователността си в управлението на кризата. През август Бабиш отмени решението на здравния си министър за задължително носене на маска в обществени сгради. Министърът подаде оставка миналия месец, а по-късно Бабиш заяви, че отмяната на изискването за носене на маска може би е било грешка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Популизмът все още работи. Точно това е причината да не заложа за загубата на Тръмп. Както и лошият коефициент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още