IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независимо кой ще е президент, Wall Street ще има силни резултати през 2021 г.

Огромен прилив на ликвидност са усилията на Федералния резерв и Конгреса за стимулиране на икономиката, твърди професор Уортън Джеръми Сийгъл

08:31 | 01.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Фондовата борса в САЩ вероятно ще отчете силни резултати през следващата година, независимо дали президентът Доналд Тръмп или Джо Байдън се настани в Белия дом. Това прогнозира професор Уортън Джеръми Сийгъл пред CNBC.

Сийгъл, който изразява предимно бичи настроения през годините, цитира редица причини за своето мнение, включително увеличеното парично предлагане в резултат на усилията за стимулиране на икономиката в условията на коронавируса, перспективата за подобрена ситуация с Covid-19 и по-силната производителност на служителите.

„Мисля, че този бичи пазар ще продължи и през следващата година, само поради тези фактори“, каза Сийгъл и добави: „Мисля, че пазарът ... ще преживее една наистина добра 2021 г., независимо кой е президент“.

Wall Street все повече насочва вниманието си към президентската надпревара и нейните последици за бизнеса и инвестиционните общности. Байдън, вицепрезидент на предшественика на Тръмп Барак Обама, предложи повишаване на корпоративната данъчна ставка на 28%. Преди данъчният закон на Тръмп от 2017 г. да фиксира тази ставка на  21%, тя се намираше на ниво от 35%. Байдън също иска да увеличи данъчната ставка върху дългосрочните капиталови печалби.

Тръмп предположи, че предложените увеличения на данъците биха били вредни за фондовия пазар, твърдейки, че той ще се разпадне, ако тези политики бъдат приложени.

Макар че някои от привържениците на Байдън на Wall Street прогнозират, че пазарът вероятно ще изпита първоначален спад, ако той спечели, те смятат, че политиката на Байдън ще бъде по-добра за пазара в дългосрочен план.

Сийгъл заяви в понеделник, че вярата му в способността на фондовия пазар да изгради възстановяването си от ниските стойности в разгара на коронавируса се корени в по-фундаментални фактори.

Професорът по финанси нарече „огромен прилив на ликвидност“ усилията на Федералния резерв и Конгреса за стимулиране на икономиката. „Мисля, че има много потисната ликвидност на пазара и след като ваксината бъде разработена и страховете от пандемия отшумят през 2021 г., ще станем свидетели на голям тласък в активността“, добави тoй.

Сийгъл също вярва, че корпоративните печалби могат да бъдат стимулирани от увеличаването на производителността на служителите, като казва, че „компаниите са намалили ненужните и непродуктивните лица, понижавайки разходите си“. Той отбеляза, че производителността се е увеличила с 10,1% през второто тримесечие, което според него е „най-големият ръст на показателя от 50 години насам“.

Според професора фондовият пазар напоследък е обезпокоен от несигурността относно бъдещите стимули срещу влиянието на коронавируса и изборите между Байдън и Тръмп. Въпреки силното рали в понеделник, основните щатски борсови индекси спаднаха значително през септември след месеци на значителни ръстове.

 „Трудно ми е да прогнозирам, без пакет от стимули и с тази несигурност около изборите, голям напредък от сега до първата седмица на ноември“, каза Сийгъл и добави: „Мисля, че несигурността ще продължи да тежи върху пазарите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
мау, кат видим нещо такова преписано и знам че треа излизам от дългите вече, че ше пропадне палатката и то доста, то треа си потвърди дъното от 2100 дет беше ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още