IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България планира да закупи още 8 изтребителя F-16

Бойко Борисов търси дългосрочно стратегическо партньорство с Lockheed Martin

13:11 | 29.09.20 г. 35
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Бойко Борисов планира да закупи още 8 изтребителя F-16 Block 70. Това стана ясно по време на среща между премиера Бойко Борисов и представители на американската компания Lockheed Martin, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с Lockheed Martin в дългосрочен план“, каза премиерът по време на срещата. Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България, посочват от пресцентъра на кабинета.

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“,  заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата. 

От правителствената пресслужба посочват, че акцент на срещата е било дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, посочи премиерът.

Според него благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство е осигурило финансиране в размер на 300 млн. лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите 100 млн. лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

В хода на разговора е изтъкнато, че епидемичната обстановка през последните месеци повлия върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и  Lockheed Martin. Но в момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение. „Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд“, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

Точно преди една година директорът на програмата за F-16 на Lockheed Martin Джеймс Робинсън обяви официално старта на процедурата за закупуване на изтребители за България, след като сделката на стойност 2,2 млрд. лева беше одобрена и от Народното събрание.

Първият самолет ще бъде завършен в края на 2022 г. и първите шест машини ще бъдат доставени на българските ВВС през 2023 г. Два от поръчаните общо 8 F-16 ще останат в САЩ и ще се използват за обучение на пилоти и наземен технически състав, след което ще пристигнат в България през 2024 г.

България ще стане 29-та страна в света, която ще притежава изтребители от фамилията F-16, които според Lockheed Martin до момента са над 4 600 броя в 140 модификации (блокове А/В 30/32, C/D 50/52 и др. плюс доработките по искане на отделните държави). Този флот от бойни самолети има изпълнени над 400 хиляди бойни полета в близо 40-годишната си служба по света. Според Джеймс Робинсън България и Словакия придобиват най-модерните изтребители от този тип, a Гърция също ще модернизира нейните машини до стандарта Block 70. Това ще стане в новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, който е започнал да работи през май тази година. Обучението на пилоти и техници в САЩ ще се проведе в периода 2021-2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 6 rate down comment 1
cherney
преди 3 години
Мисля, че една ескадрила беше 16 самолета. За нашата страна това е санитарен минимум, така, че след първите 8 поръчани е нормално да купим още толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
На московския слyгинаж му изби пяна от напиняне. :)) Ако бяхме поръчали от руските клети самальоти (които са сваляли Ф16 досега само в мокрите им партизански сънища), щяха да са хвалби и одобрения."Freedom is not free" както пише на един мемориал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Еми аз купих на локхийд преди 2 години и сега съм доволен ... бих купил и на руснаците но не се трейдват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 4
Hahoto2
преди 3 години
Така е Зелев, *** са гола вода, а самальотите има падат като зрели круши. Малко ветер да духне, някой Ф16 да мине и люп геройски на пода. Така че вместо Б52 да отиграва бомбене на Калининград, където има само някакви куци ПВО-то, дето дроновете на Ердоган ага, ги прави на прах и клечки за зъби за 10 минути, направо да почват да бият с ракети тая омразна вам държава. Да свалят самальоти на корем и да бият кремълското джудже под път и над път. Като начало предлагам да се опитат да освободят Крим - да поправим тази велика световна несправедливост.Да успокоим духа на Хрещов! После да върнем Кьонинберг на германците, ама с американски бази, на немска издръжка. Донбас ще се предаде сам, срещу луканка и шпек салам :) .... Изобщо Зелев, най-хубавото в живота е, че мечтите са безплатни!!! ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 9 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
"Идва време разделно" ... сега ли забелязахте , че сме в нато , а не в евразийският съюз ... :))) ... а добър ден ! не знам колко им е смешно на рассияните , ама ф16 (в случаят турски) за пореден път свяля руски самальот ... там дето се стрелят за пущиняк в нагорни карабах ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Явно сме ного доволни от първите осем, че купуваме още ???Картофоглавият *** не само че трябва да бъде свален: но и съден за държавна измяна !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 5
serafima
преди 3 години
Иво ХристовКато погледна, руските ракети като нищо може да бъдат насочени срещу България. Идва време разделно и е много трудно да видим как ние ще играем в тази ситуация. Ситуацията е геополитическа, а политическият ни елит е провинциален, кокошкарски. Борисов играе върху много тънък лед, който на моменти вече се пука.Това заяви пред bTV проф. Иво Христов, коментирйки излизането на Русия от договора за спиране използването на ракети със среден и малък обсег.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 6
serafima
преди 3 години
Ако ви е гадно, че болници изнемогват, защото бюджетът ги е пренебрегвал, спомнете си, какви "хубави" Ф-16 може би ще имате след 7 години. И нали знаете, че освен старите Ф-16 няма нищо друго към тях като установки, приставки, системи и т.н. Ще можете само да ДЖИТКАТЕ, а руснаците ще ви се СМЕЯТ от сърце. Жалки сте, ама сте наши. Имаме и 5 безплатни военни бази на вашае територия. Go on!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 6
Pyramid
преди 3 години
България планира да закупи още 8 изтребителя F-16НЕ България. ТИКВУН И Ко.АЙ СИКТИР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 7
sgg211
преди 3 години
Няма да купуваме, сега плащаме после ще видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още