IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При 1500 с коронавирус за седмица може отново да има по-строги мерки

Регионалните здравни инспекции ще преценяват праговете на заразяване и последващите стъпки, съобщи проф. Тодор Кантарджиев

10:30 | 29.09.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Решението за въвеждането на по-строги мерки ще се взема не централно, а от регионалните здравни инспекции. На национално ниво също може да се предприемат по-крайни действия, но само ако заболелите за последните 14 дни са повече от 25 души на 100 хиляди, което прави по около 1500 новозаразени на седмица. Това обяви пред Нова ТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Той обясни, че през тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат. "Решенията вече ще се взимат на регионално ниво. Една област от друга не са еднакви. Към момента в София най-добре се спазват правилата за носене на маски в магазините, хората не контактуват от близко", посочи той, като уточни, че най-лош пример дават депутатите, които масово не носят маски в парламента.

Проф. Кантарджиев съобщи, че през септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. „Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях. През ноември започва циркулацията на грипните вируси и ще има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции", предупреди той.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви по bTV, че ситуацията с коронавируса в България е под контрол и няма здравна криза - от всички европейски страни България е на 26-о място от 29 страни в ЕС. Той обясни, че страната ни е на второ място по заболяваемост, но в момента ситуацията е контролирана и хората могат да бъдат спокойни.

"За последните два месеца броят на болните не е променян - а около 45 са в интензивните отделения. Не е проблем увеличението на случаите последните две седмици. Няма притеснение за ситуацията в българските училища, няма планове за затваряне на училищата през октомври", добави министърът.

Той е категоричен, че няма да има въвеждане на КПП-а на този етап и остават само основните мерки - трите ДДД.
"Мерките ще останат такива до момента, в който не се налага промяна", отбеляза Костадин Ангелов.

Професорът потвърди, че брифингите на Националния оперативен щаб ще бъдат всеки четвъртък в Министерския съвет и ще ги води той.

Проф. Тодор Кантарджиев също коментира  работата на Националния оперативен щаб през последните месеци.

"Винаги сме работили активно – това, че беше в тишина, смятам беше в полза на обществото. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

по думите му броят на заразените с COVID-19 обаче расте. Той отчете по-голям ръст на заразени в последните дни. "Ако преди седмица 10 души заразяваха седем, сега 10 души заразяват 11", информира професорът.

Не се очаква да има затворени училища, но при условие, че „хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски“. Кантарджиев предупреди, че хората над 65-годишна възраст, тези с хронични заболявания и болните от рак са най-уязвими и трябва да внимават повече.

„Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене", категоричен е той и уточни, че заради добрите мерки сега като абсолютно число смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа, "но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, нямаше да е така".

Бързите тестове трябва да започнат да се използват много повече, смята Тодор Кантарджиев. Те могат да открият коронавирус в самото му начало на развитие в организма, като дори го засичали ден-два преди да започне етапа на болестта. Кантарджиев допълни, че такива тестове могат да се прилагат в училища и предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
ДХДО
преди 3 години
Едни нови по-строги мерки ще са истинския тест за боко - ше ли може да се удържи (по скромното ми мнение такива мерки ще са подобен тест и за всяко друго управление, ако реши да ги въвежда ).Също така съм сигурен, че и боко го усеща с кожата си този, най-вероятен сценрии.Остава да видим, дали има право да действа както той реши по тоя въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Щом отричаш научният подход, би ли споделил коя конпиративна теория подкрепяш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Petar2015
преди 3 години
Ха-ха-ха: "Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях."На това му казвам солидно доказателство за ефективност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
аз видех вече че трупове се търкалят по улицата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
oio
преди 3 години
Да бе да. 1500 на седмица са си по 250 на ден, ако се тества отдавна да сме ги минали. Но при нас не се тества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още