IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес

Китайските икономически данни дадоха силен тласък на инвеститорските настроения

19:45 | 28.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Европейските борси преживяха рали в понеделник, възстановявайки се от най-лошата си седмица от средата на юни, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 2,22% до 363,39 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 добави 1,46% и достигна ниво от 5927,93 пункта. Френският CAC 40 нарасна с 2,40% до ниво от 4843,27 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 3,22% до 12 870,87 пункта.

Европейският индекс на сините чипове затвори сесията в петък със седмичен спад от 3,7% основно заради възраждането на пандемията от коронавирус на континента и извън него.

Пазарите обаче получиха тласък в понеделник от признаци, че китайското икономическо възстановяване набира скорост, като последният фискален стимул, увеличеното търсене и положителните данни за износа, повишиха настроенията.

В Европа икономистът от Английската централна банка Силвана Тенейро заяви в интервю, публикувано през уикенда, че проучването на институцията дали отрицателните лихвени проценти могат да помогнат за икономическото възстановяване на Великобритания е дало „обнадеждаващи“ резултати.

В корпоративните новини главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетше обяви през уикенда, че ще се откаже от ролята си на председател на германския автомобилен производител, тъй като инвеститорите сега призовават независима фигура да ръководи надзорния съвет.

Commerzbank посочи Манфред Ноф, бивш ръководител на германското банкиране на дребно в Deutsche Bank, за свой нов главен изпълнителен директор. Ноф ще замени Мартин Зилке, който подаде оставка през юли заедно с председателя Стефан Шмитман след период на интензивен натиск от инвеститорите.

Siemens Energy дебютира на фондовата борса във Франкфурт в понеделник след отделянето си от технологичния гигант Siemens, но книжата на компанията слабо поевтиняха от цената си при листването от 21,60 евро (25,20 долара).

Акциите на HSBC поскъпнаха с 9,2%, след като китайската Ping An Insurance обяви, че ще увеличи дела си в най-големия заемодател в Европа.

Ралито се разпростря в банковия сектор, като книжата на Deutsche Bank , Standard Chartered, Barclays и Credit Agricole се търгуваха с над 5% по-високо.

Ройтерс съобщи в неделя, позовавайки се на свои източници, че люксембургският стоманен гигант ArcelorMittal води преговори за сливане на американските си активи с Cleveland-Cliffs, най-големият производител на пелети от желязна руда в САЩ. Акциите на ArcelorMittal поскъпнаха с 10%.

Швейцарският производител на слухови апарати Sonova отчете ръст от 12,8% в цените на акциите си, докато книжата датският му конкурент Demant поскъпнаха с 9%. Акциите на френския тръст за недвижими имоти Klepierre поскъпнаха с 11%.

В дъното на европейския бенчмарк книжата на производителят на самолетни двигатели Rolls-Royce поевтиняха с 3,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Най-после добри новини за бамчичката ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още