IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия предлага обвързване на финансирането от ЕС с върховенството на закона

Предвижда се временно спиране на европейските плащания, а решенията за това да бъдат вземани с гласуване с мнозинство от държавите членки

19:09 | 28.09.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия, която е ротационен председател на Европейския съюз, предлага схема, при която достъпът на страните членки до фондовете на общността, включително финансиране в размер на 750 милиарда евро за икономическо възстановяване от кризата с коронавируса, да бъде обвързан със спазването на върховенството на закона, показва документ, цитиран от Ройтерс.

Предложението е основа за преговори между 27-те страни членки и Европейския парламент. През юли държавите от ЕС се споразумяха за подобен механизъм, но точните подробности още не са определени.

Евродепутатите настояват за по-строги условия, а Полша и Унгария, които отдавна имат спорове с Брюксел заради обвинения, че подкопават демократичните стандарти, заплашват да наложат вето на всякакви решения, които биха поставили в опасност достъпа им до фондовете на ЕС.

Предложението предвижда наказанията за нарушения на върховенството на закона да включват временно спиране на финансирането от ЕС, а решенията за това да бъдат вземани с гласуване с мнозинство от държавите членки по препоръка на Европейската комисия.

Тези, които искат по-твърд механизъм, обаче настояват да е необходимо мнозинството от държавите членки да блокират препоръчано от комисията наказание, а не мнозинството да трябва да го одобрят.

При тази система би било по-трудно за Полша, Унгария или някой друг нарушител да избегне наказание, отколкото при плана, предлаган от Германия, при който е необходимо мнозинството от държавите членки да гласуват в подкрепа на дадена санкция, за да може тя да бъде наложена.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че Унгария и Полша ще създадат съвместен институт, който да оценява състоянието на върховенството на закона в държавите от ЕС, за да противодействат на атаките на Брюксел.

"Целта на този институт за сравнително право ще бъде да не бъдем правени на глупаци" заради твърдения за нарушения на върховенството на закона, заяви той след среща с полския външен министър Збигнев Рау в Будапеща.

По думите му докладът на ЕС за върховенството на закона, който скоро ще бъде обсъден в Брюксел, се очаква да бъде политическо изявление, а не добре обоснована оценка.

Сиярто каза, че му е "омръзнало някои западноевропейски политици да ни използват като боксова круша".

Според него институтът ще изследва как се спазва върховенството на закона в целия ЕС, за да се избегне прилагането на "двойни стандарти" към Унгария и Полша.

Рау заяви, че институтът ще насърчава дебатите и прозрачността в ЕС. "Правните дебати не могат да бъдат заменени с политически", каза той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Полша и Унгария кога са ги използвали за боксова круши не знам. Те са едни от най големите получатели на евросредства и инвестиции. Но като цяло е добре да има спорове. Германия и Франция не трябва да се самозабравят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
ЕС и Интерпол трябва директно да разследват български политици, не само български мафиоти.Пеевски, Доган, Цветанов, Борисов, Г. Гергов, Кр. Гергов, Черепа, Ковачки... списъкът е дълъг. Всички са за европейско разследване, Най-малкото за присвояване на европейски средства, престъпни схеми и протекция на канали за разпространение на наркотици, източване на ДДС, контрабанда и какво ли не още....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Понякога да имаш усещането, че си ***** ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
намери си чекмедже и ти усвоявай ... нема сложно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ами евраците и кюлчетата от чекмеджето ... ?! или който финансирал , финансирал , който усвоявал , пак ше усвоява ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още