IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как една застрахователна криза причинява климатична миграция в САЩ

Скоро милиони американци няма да могат да застраховат домовете си, което, от своя страна, ще намали стойността им

13:04 | 28.09.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Горски пожар в Напа, Калифорния. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Горски пожар в Напа, Калифорния. Снимка: Bloomberg LP

Какви са последиците от климатичните кризи? Някои са очевидни, можем да ги усетим по кожата и косата си - жегата, бурите. Някои обаче се крият дълбоко в недрата на нашето общество, те едва ли се забелязват, но биха могли да бъдат решаващият фактор, когато става въпрос за наистина големите промени в обществото.

Авторът на този анализ на New Yorrk Times Абрахам Лъстгартен се сблъсква с известно чувство на проницание през последните няколко седмици. През последните години лятото бе и сезонът на страха в Калифорния - с все по-влошаващи се горски пожари. Но тази година сякаш бе още по-различна.

Безнадеждността на модела вече се очертава ясно, а пандемията вече вкара във финансова криза толкова много американци. Преместването вече не изглежда толкова далечна перспектива.  

Лъстгартен със сигурност не е единственият американец, изправен пред подобни въпроси, най-главният от които е - дали не си струва да емигрира. Това лято донесе повече пожари, повече жега, повече бури - всичко това прави живота все по-несъстоятелен в по-големи райони на САЩ. Сушите редовно заплашват реколтите на Запад, докато разрушителните наводнения заливат градове и полета от Дакота до Мериленд и рушат язовири в Мичиган. Нарастващите морски нива и все по-силните урагани правят хиляди мили от американската брегова линия почти необитаеми. Докато Калифорния изгаряше, ураганът „Лора“ удари крайбрежието на Луизиана със скорост от 150 мили в час (над 240 км./час), убивайки поне 25 души - това беше 12-тата буря за 2020 г., още един рекорд. Междувременно Финикс издържа 53 дни при 110-градусова жега  (43 градуса по Целзий) - с 20 дни повече от предишния рекорд. 

Авторът открива една нация в началото на голяма трансформация. В САЩ около 162 милиона души - почти всеки втори - най-вероятно ще претърпят спад в качеството на околната среда, а именно - повече жега и по-малко вода. За 93 милиона от тях промените могат да бъдат особено тежки и до 2070 г., според анализа на вестника, ако въглеродните емисии се повишат до екстремни нива, най-малко четири милиона американци могат да се озоват на границата, на места извън идеалната ниша за човешки живот. Цената на съпротивата срещу новата климатична реалност нараства.

Щатски представители на Флорида вече признаха, че защитата на някои пътища срещу “морската инвазия” ще бъде непосилна. А националната федерална програма за застраховане от наводнения за първи път изисква част от нейните изплащания да се използват за финансиране на климатични проекти  в цялата страна. Скоро поддържането на статуквото ще се окаже твърде скъпо.

Този текст на New Yorrk Times е за климатичната миграция в САЩ, извън пожарите, бурите и наводненията, дълбоко в северната част на страната. Какво вероятно би прогонило хората в крайна сметка? Грозноватият факт, че няма да могат да застраховат домовете си, което, от своя страна, ще намали стойността на тези домове в рамките на няколко месеца. Както във финансовата криза от 2009 г.

Въпрос на време е собствениците на жилища да започнат да осъзнават несъстоятелността на този подход. Пазарен шок, ако се задвижи от естеството на културното пробуждане, може да удари всеки един квартал там като заразна болест, а страхът ще разпространява съмнението - и девалвацията на цените, от врата до врата.

Но ако тези хора напуснат родните си места, то данъчните приходи на родните им градове ще се сринат, което от своя страна затруднява защитата срещу изменението на климата, което от своя страна насърчава хората да емигрират. Звучи като омагьосан кръг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
Ок, да приемем твоята теза. Представи си, ставаме климатично неутрални до 2030 година, цялата планета. Да кажем намалим кравите и свинета и премахнем метана. Обаче климатът да вземе и да продължи да се затопля, по някаква причина. КАВО ПРАВИМ ТОГАВА? Единственото и естествено нещо, което сме правили и при глобалното затопляне преди 20 000 години - АДАПТИРАМЕ СЕ! Никой от глобалистите не говори за адаптация. А инвестирането в технологии, които ще подпомогнат по лесната адаптация, днес, ще има много, много по-голям ефект от премахваето на СО2. Малък пример на адаптация в подходящо време - Ако холондците не бяха изградили системи от диги преди няколко века днес Амстердам щеше да е под вода и нямаше да съществува. Цялата тази схема с премахването на СО2 е мафиотска жънат се едни пари и се преразпределят. Дано сме живи да го прочетеш един ден това в учебниците по история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
това са приказките на тромбонът , че горите са му виновни и дърветата в тях , а не изменението на климатът ... :))) ... доста плоско твърдение , споделяно от част от хората ... то има такива дето и белина пият за дезинфекция , та що и горите да не са им виновни ... :)))адаптирането към промяната е и да се изключат фосилните горива от употреба ... за да остане мегдан за адаптация все пак от белята с парниковите газове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Зелев, най-важното животинско, респективно и човешко качество е приспособяването, ще ти го напиша още веднъж с главни букви - ПРИСПОСОБЯВАНЕТО! Щом планетата се затопля, трябва да инвестираме в приспособяването на милиардна популация, да живее добре в новите условия. Какво означава това? Това означава, че "изсъхналите болни дървета в Калифорния трябва да бъдат изсечени преди пожара. Гората трябва да се поддържа във вид, който да е максимално щадящ през горещините. Трябва да има достатъчно просеки, край населените райони, които да улеснят борбата със стихията. Тогава и къщите ще са цели и хората щастливи и застрахователите доволни." Това не е мой коментар, а един от 900 коментара, под оригиналната статия, написан от калифорниец, който е взел мерки и къщата му не е изгоряла. НА планетата оцеляват АДАПТИРАЩИТЕ се! Адаптацията включва и миграция. Например в България 3 милиона не можаха да се адаптират след промените и без да са им палили къщите и без "вашето" глобално затопляне потърсиха щастие другаде. Статията е есеистична и цели страх, страх и пак страх. Когато масите се страхуват, те се готови да отстъпят правата и свободите си на елитите за да ги водят с гега като тези на аватара ми и са готови за ограничения и да финансират пребогато през всякакви зелени глупости. НЕ НАМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Може да ви изглежда шега, но преди години имаше един такъв скандал. Американците, за да им е слънчево и приятно на плажовете в Калифорния правеха следното. Когато се зададе циклон откъм Тихия океан изпращаха самолет да разпръсне в облаците сребърен нитрат. Вследствие на което дъждът се изваляваше над океана, а циклонът се запълваше. Да, ама над Мексико - незапомнена суша. Така че климатичните промени може и да са резултат от човешка дейност. Но от един по-друг вид дейност. По този случай се надявам сега Байдън като дойде на власт тези неща да ги спре. Може да се окаже, че наистина е във възможностите му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Според мен това е климатично оръжие използвано от Путин. Крайно време е да бъдат наложени санкции на Москва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
до импа и хахото ... терминът екологични бежанци е използван за първи път от Essam El-Hinnawi през 1985 г., където той определя екологичните бежанци като Тези хора, които са били принудени да напуснат традиционното си местообитание, временно или за постоянно, поради значително нарушаване на околната среда (естествено и/или предизвикано от хората), което е застрашило тяхното съществуване и/или е повлияло сериозно на качеството на техния живот ...... това което се случва вече не е само в азия и африка , започва да се случва и в цивилизования свят ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Hahoto2
преди 3 години
Поредната паникьорска боза. Стил апокалипсис сега. Е щом в Калифорния ще става пустиня, това означава, че в Канада ще се радват на меки зими и обилни реколти. Освен това канадците имат чудесен опит с имигрантите. Ееех Канада....! Така че продавайте акциите на Калифорнийските строителни компании и купувайте на Канадските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Още малко и когато някой си строши кракът, пак ще напишете, че климатичните промени са виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още