IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са загрижени за увеличаващия се брой заразени

Пандемията отново се разпространява в много европейски страни, но това не е единственият риск за борсите

08:41 | 28.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Нарастващият брой на заразените с коронавируса и неговият възможен ефект върху икономиката напоследък отново тежат на фондовите пазари. През изминалата седмица Dax загуби почти пет процента. Ето защо инвеститорите ще трябва да бъдат подготвени за колебания на фондовите борси и през следващите дни.

Защото освен пандемията съществуват и различни други рискове, като президентските избори в САЩ и преговорите с Великобритания след излизането ѝ от Европейския съюз: „Те могат многократно да доведат до спадове на пазарите“, подчертава анализаторът на DZ Bank Михаел Бесингер. Повечето инвестиционни специалисти обаче не смятат, че е възможен рязък спад поради продължаващата подкрепа от страна на държавите и централните банки.

Независимо от това настоящото развитие на кризата предизвиква голяма несигурност. Въпреки че броят на новите инфекции в България все още е умерен, ситуацията се влошава в много други европейски страни. Затова на много места отново има по-силни ограничения. 

„Страхът на пазарите от мащабни блокирания се върна“, казва главният икономист на LBBW Уве Буркерт, цитиран от Handelsblatt. Зад всичко това стои загрижеността за поредния икономически спад. Но дори и да няма големи регионални блокирания, нарастващият брой инфекции в Германия би натоварил потреблението и инвестиционните разходи, казва икономистът на Deutsche Bank Щефан Шнайдер.

Много компании вече изпитват насрещен вятър, и то не само в секторите на пътуванията и хотелиерството. Има дискусии за намаляване на работните места в редица фирми. А темата за несъстоятелността вероятно ще се върне на дневен ред за някои компании веднага щом специалните разпоредби и облекчени условия, въведени заради кризата, постепенно изтичат. От октомври компаниите в Германия ще трябва отново да подават молба за несъстоятелност, ако са в състояние на фалит. За свръхзадължените компании обаче задължението за подаване на молба за несъстоятелност остава на пауза до края на годината.

На фона на тази смесена ситуация Dax загуби повече от един процент в петък и се плъзна обратно под границата от 12 500 пункта. Ситуацията беше различна на Wall Street, където основните фондови индекси успяха да затворят последния ден на търговия от седмицата с плюс. За пореден път големите технологични акции, които са сред големите победители на фондовия пазар от началото на коронарната криза, увеличиха стойността си. 

Предизборните дебати в САЩ

Наближаващите президентски избори в САЩ обаче биха могли да осигурят нов динамит за следващата търговска седмица. В нощта на 29 срещу 30 септември предстои първият телевизионен дуел между действащия Доналд Тръмп и неговия претендент Джо Байдън.

В същото време правителството на САЩ се бори за нов пакет стимули. В момента е под въпрос дали и кога ще бъде постигнато споразумение между двата политически лагера в Конгреса. „Но времето за приемане на законопроект, който е достатъчно съществен, за да подпомогне компаниите, изтича“, казва Кристофър Смарт, ръководител на Barings Investment Institute.

Не на последно място поради това предстоящите икономически данни в САЩ представляват интерес за инвеститорите. Особено внимание се обръща на доклада за пазара на труда, който ще бъде публикуван чак в петък.

Данните от частната компания за работни места ADP ще пристигнат в сряда. Икономистът на Commerzbank Кристоф Балц предполага, че възстановяването ще губи скорост от месец на месец: „Заетостта вероятно отново е нараснала значително през септември, но ще е записала най-слабия ръст в този възход“. По отношение на индекса на мениджърите за покупки на ISM, който ще. бъде публикуван в четвъртък, той очаква непроменена висока стойност. Но това не променя факта, че индустрията все още произвежда по-малко, отколкото преди кризата.

В същото време инвеститорите ще следят и потребителските разходи в САЩ, които ще бъдат отчетени в четвъртък. Настроението на купувачите в САЩ е важен стълб за икономиката. В Германия във вторник ще има данни за потребителските цени през септември, последвани от данните за еврозоната един ден по-късно.

Преговорите за отношенията след Brexit

По-важно за Европа обаче е, че във вторник започват нови преговори за отношенията между ЕС и Великобритания след Brexit. Ако не бъде постигнато скоро споразумение, Обединеното кралство може да напусне ЕС без договор. Едгар Уок, главен икономист в Metzler Asset Management, счита, че вероятността да няма сделка, е 60 процента. Следователно съществува голям риск компаниите с висок дял от продажбите във Великобритания да бъдат подложени на огромен натиск през следващите месеци.

Ето по-важните събития през седмицата:

Сряда: 3 ноември е големият ден за изборите в САЩ: Бившият вицепрезидент Джо Байдън се изправя срещу действащия Доналд Тръмп. Първият телевизионен дуел между двамата кандидати ще се състои в сряда вечерта. 

Още в предизборната кампания на демократите телевизионните дуели се оказаха указващи тенденцията в търсенето на претендента. Въпреки това Джо Байдън, който в крайна сметка бе кандидатът с доста бледи изяви в тези дуели, надделя. Настоящият президент Тръмп все още изостава в националните социологически проучвания и има за цел да използва тази пряка конфронтация, за да увеличи значително рейтинга си на одобрение и да мобилизира избирателите си.

Възстановяването на китайската икономика продължава. Въпреки че динамиката в производствения сектор напоследък отслабна донякъде, месечните темпове на промяна в индустриалното производство са все още по-високи, отколкото преди кризата. Важни двигатели са медицинското и ИТ оборудването, които отчитат нарастване на търсенето по време на пандемията. Официалният индекс на мениджърите на покупки за преработващата промишленост беше 51.0 пункта през август и се очаква леко да се увеличи през септември (прогноза на DekaBank: 51.2 пункта). От банката очакват икономическият импулс да отслабне през четвъртото тримесечие, тъй като правителството остава предпазливо по отношение на стимулиращите мерки. Новите данни за индексите ще бъдат публикувани в сряда. 

Петък: Развитието на американската икономика до момента беше изключително положително. По-голямата част от анализаторите никога не са били толкова ясно и последователно изненадани от икономическите данни. Това се отнася и за развитието на пазара на труда. Въпреки че то отчете уникални увеличения, възстановяването на пазара на труда е значително по-слабо изразено, отколкото в много други области на икономиката. В сравнение с фиктивен сценарий без влияние на коронакризата нивото на заетост през август е приблизително с 8,3 млн. места по-слабо.

За доклада за пазара на труда през септември от Deka очакват още едно много силно увеличение на заетостта. Но и той ще потвърди онова, което вече показват други показатели: процесът на догонване става все по-бавен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Пандемия, глупости... Само гледат как да заробят народа все повече и повече. Никой не е живял и няма да живее в демокрация. Пълен тоталитаризъм завоалиран под различни имена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още