IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия за руския газ: Да не бъдем изнудвани!

Германският министър на икономиката се застъпва за дострояването на “Северен поток 2”

08:44 | 25.09.20 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръбопроводи на компресорната станция Radeland 2 на Европейската газова тръбопроводна връзка, част от &bdquo;Северен поток 2&ldquo;. <em>Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg</em></p>

Тръбопроводи на компресорната станция Radeland 2 на Европейската газова тръбопроводна връзка, част от „Северен поток 2“. Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер се ангажира с довършването на противоречивия газопровод  “Северен Поток 2” в Балтийско море. Проблематично е „на всеки няколко месеца да се поставят под съмнение проекти, които са проектирани да продължат да действат няколко десетилетия“, казва политикът от Християндемократическия съюз в интервю на германския икономически всекидневник Handelsblatt. Според него това би довело до отказ от ангажименти от страна на частни инвеститори.

Същевременно Алтмайер обвинява критиците на проекта в непоследователност. Те избягвали да казват „какво ще означава спирането на „Северен поток 2“ за доставките на газ от Русия като цяло“. Трябва да се зададе въпросът „откъде ще идва газът в бъдеще“, пояснява министърът.

Дебатът за газопровода беше подновен след атаката с отрова срещу критика на Кремъл Алексей Навални. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заговори за "опит за отравяне" и поиска от руското правителство да обясни процеса. Това даде нови аргументи в ръцете на критиците на проекта за газопровод. Те призовават за налагане на санкции срещу Русия и за предотвратяване на завършването на „Северен поток 2“.

“На първо място, ние във федералното правителство се съгласяваме, че опитът за убийство на Алексей Навални, който засяга ЕС като ценностна общност като цяло, трябва да бъде осъден най-строго. Ние го казваме много ясно”, казва в интервюто си икономическият министър. Но същевременно пояснява, че проектът „Северен поток“ е проект, в който участват компании от различни европейски държави. Доставеният газ е предназначен не само за Германия, но и за много страни в ЕС. Така че темата за „Северен поток 2“ засяга цяла Европа и извън нея Запада като цяло. “Така че ние също ще говорим с нашите партньори за всички последствия, които може да са необходими”, казва още политикът. 

Алтмайер се изказа и срещу налагането на санкции. По думите му те често работели не само срещу страните, срещу които са наложени, но също така влияели върху бизнес отношенията на германски и европейски компании. С оглед на интензивните външнотърговски връзки на Германия трябвало да се зададе въпросът до каква степен санкциите „ отслабват преди всичко нас“.

На въпроса дали ЕС не е твърде зависим от руския газ, политикът казва, че “не трябва да сме удобни за изнудване. Следователно трябва да можем да заменим руския газ в случай на съмнение. Ето защо частните оператори ще изграждат LNG терминали в Северна Германия. И, разбира се, в Германия даваме приоритет на по-нататъшното разширяване на възобновяемите енергийни източници”.

На 24 и 25 септември държавните глави на ЕС трябваше да обсъждат бъдещето на газопровода на срещата си на върха в Брюксел. Срещата на върха обаче беше отложена заради коронавируса.

След атаката срещу руския опозиционен активист Алексей Навални в края на август различни политици от различни партии в ЕП и ЕС призоваха за спиране на строителството на "Северен поток 2". От друга страна, тръбопроводът вече е към завършване, като строителните работи са завършени на 90%.

Понастоящем по-голямата част от германците са настроени негативно към руското правителство, както показва представително проучване на института за изследване на общественото мнение Civey от името на Die Zeit. Въпреки това 54,9% от анкетираните се обявиха против замразяване на строителството на газопровода в Балтийско море и по този начин в подкрепа на икономическото партньорство с Русия.

Отношенията между Германия и Русия наскоро бяха подложени на натиск заради отровения критик на Кремъл Алексей Навални, който в момента се лекува в Берлин. След разследвания в специализирана лаборатория федералното правителство смята за недвусмислено доказано, че 44-годишният Навални е бил отровен с вариант на бойното вещество "Новичок".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
тези не са от казачок, значи не се броят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
То е ясно, че проектът си е чисто икономически и тези които ще останат с пръст в устата здраво драпат този проект да не се случи. На никой не му пука за зависимостите на Германците стига тези зависимости да са от правилните :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
Моабет да става
преди 3 години
Да напомня . Преди доста време Меркел предложи на американците, ако вдигнат санкциите да построи два терминала за втечнен газ в Северно море. Като инвестицията щеше да е за сметка на държавата за около 2 милярда евро. Сега на практика е същото предложение с тази разлика да се изпълни от частни инвеститори.И да кажа ясно какво не устройва американците в СП2. И сега германците купуват от Газпром.Първо не могат да си свалят цената до цената на тръбопроводният газ.Второ не могат да спрат газта с помощта на разни политически хватки и зависимите правителства на Полша и Украйна. И на края не по темата газът от СП2 е предназначен за газовото хранилище Баумгартен в Австрия. И основните печеливши от съхранението и продажбите ще са австрийците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
списъка е доста дълъг , но ето по известните дето не са живи вече , от критиците на вовата зануленият ...Юрий Щекочихин, 2003Сергей Юшенков, 2003Александър Литвиненко, 2006Анна Политковская, 2006Наталия Естемирова, 2009Сергей Магнитски, 2009Станислав Маркелов и Анастасия Бабурова, 2009Борис Березовски, 2013Борис Немцов, 2015та що да се добавят още според теб ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Achtung
преди 3 години
Как пък при 1 млн заразени в Русия с Ковид19 не намериха някой да му кихне в лицете ами се занимават с Новичоци и простотии, че го пуснаха и в Германия, това КГБ - то много са се разпуснали :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
nobel
преди 3 години
Ако отравянето на Навални се споменава в статия като тази, която е за един икономически проект, това означава, че отравянето на Навални е било извършено по чисто икономически причини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
markov
преди 3 години
д.б.и.л..и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Имам чувство че всички ръководни кадри и журналисти в ЕС са ***. Тази история с отравянето на Навални е пълна инценировка. То всичко около новичока е такова. Как пък никои не умря от тези мними отравяния ползвани за пропагандни цели.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още