IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия за руския газ: Да не бъдем изнудвани!

Германският министър на икономиката се застъпва за дострояването на “Северен поток 2”

08:44 | 25.09.20 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръбопроводи на компресорната станция Radeland 2 на Европейската газова тръбопроводна връзка, част от &bdquo;Северен поток 2&ldquo;. <em>Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg</em></p>

Тръбопроводи на компресорната станция Radeland 2 на Европейската газова тръбопроводна връзка, част от „Северен поток 2“. Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер се ангажира с довършването на противоречивия газопровод  “Северен Поток 2” в Балтийско море. Проблематично е „на всеки няколко месеца да се поставят под съмнение проекти, които са проектирани да продължат да действат няколко десетилетия“, казва политикът от Християндемократическия съюз в интервю на германския икономически всекидневник Handelsblatt. Според него това би довело до отказ от ангажименти от страна на частни инвеститори.

Същевременно Алтмайер обвинява критиците на проекта в непоследователност. Те избягвали да казват „какво ще означава спирането на „Северен поток 2“ за доставките на газ от Русия като цяло“. Трябва да се зададе въпросът „откъде ще идва газът в бъдеще“, пояснява министърът.

Дебатът за газопровода беше подновен след атаката с отрова срещу критика на Кремъл Алексей Навални. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заговори за "опит за отравяне" и поиска от руското правителство да обясни процеса. Това даде нови аргументи в ръцете на критиците на проекта за газопровод. Те призовават за налагане на санкции срещу Русия и за предотвратяване на завършването на „Северен поток 2“.

“На първо място, ние във федералното правителство се съгласяваме, че опитът за убийство на Алексей Навални, който засяга ЕС като ценностна общност като цяло, трябва да бъде осъден най-строго. Ние го казваме много ясно”, казва в интервюто си икономическият министър. Но същевременно пояснява, че проектът „Северен поток“ е проект, в който участват компании от различни европейски държави. Доставеният газ е предназначен не само за Германия, но и за много страни в ЕС. Така че темата за „Северен поток 2“ засяга цяла Европа и извън нея Запада като цяло. “Така че ние също ще говорим с нашите партньори за всички последствия, които може да са необходими”, казва още политикът. 

Алтмайер се изказа и срещу налагането на санкции. По думите му те често работели не само срещу страните, срещу които са наложени, но също така влияели върху бизнес отношенията на германски и европейски компании. С оглед на интензивните външнотърговски връзки на Германия трябвало да се зададе въпросът до каква степен санкциите „ отслабват преди всичко нас“.

На въпроса дали ЕС не е твърде зависим от руския газ, политикът казва, че “не трябва да сме удобни за изнудване. Следователно трябва да можем да заменим руския газ в случай на съмнение. Ето защо частните оператори ще изграждат LNG терминали в Северна Германия. И, разбира се, в Германия даваме приоритет на по-нататъшното разширяване на възобновяемите енергийни източници”.

На 24 и 25 септември държавните глави на ЕС трябваше да обсъждат бъдещето на газопровода на срещата си на върха в Брюксел. Срещата на върха обаче беше отложена заради коронавируса.

След атаката срещу руския опозиционен активист Алексей Навални в края на август различни политици от различни партии в ЕП и ЕС призоваха за спиране на строителството на "Северен поток 2". От друга страна, тръбопроводът вече е към завършване, като строителните работи са завършени на 90%.

Понастоящем по-голямата част от германците са настроени негативно към руското правителство, както показва представително проучване на института за изследване на общественото мнение Civey от името на Die Zeit. Въпреки това 54,9% от анкетираните се обявиха против замразяване на строителството на газопровода в Балтийско море и по този начин в подкрепа на икономическото партньорство с Русия.

Отношенията между Германия и Русия наскоро бяха подложени на натиск заради отровения критик на Кремъл Алексей Навални, който в момента се лекува в Берлин. След разследвания в специализирана лаборатория федералното правителство смята за недвусмислено доказано, че 44-годишният Навални е бил отровен с вариант на бойното вещество "Новичок".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Стоене , парите са си техни , газопровода си е техен , печалбите или загубите са си техни. Само ще се чудя до кога ще плачеш на чужди гробища. Умирам от смях когато хора които през живота си не са построили дори къщичка за птиченца , експертно ни обясняват на ангро ползите и загубите от милиардни инвестиции на гиганти правили десетки пъти подобни инвестиции ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 6
nobel
преди 3 години
.... и да го завършат ползата ще е никаква.-------------------------------------Ако има нещо на този свят, от което ползата е никаква, това са твоите коментари. Ти си загубил дълги часове от безценният си живот да пишеш коментари за нещо от което ползата ще е никаква. И то без никаква полза. Като при това няма никаква разлика ще го построят ли този газопровод или не. Ползата за България от този газопровад така или иначе ще е никаква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Фактите са че ЕС е изнудван от САЩ и Русия чрез санкции, атентати, саботажи, бежанци и войни да купува руски и американски газ. ЕС може да добива газ в Средиземно море, от Азербайджан, от Близкия Изток, като цените ще са по ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
И аз това точно пиша, че даже и да го завършат ползата е никаква. Газпром ще може да използва 50% от капацитета му. Имахте възможност да ме обори, като цитирате какви "гигантски " обеми текат през Турски и Силата. Явно не желаете. Наскоро срещах заглавие в руската преса, според което колкото повече потоци строи газпром, толкова по-малко печалба. Ама пък, те и вие не сте "сребролюбци". За вас са важни фанфарите и пропагандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 9
markov
преди 3 години
Стоене не се пъни , ще го завършат въпреки всичките пречки които се мъчат да им създадат господарите ти. Даже и самоотравянето на Навални с миша отрова няма да помогне..... Но виж той за разлика то теб заслужава медал от Краваристан ... дори живота си подложи на риск в името на големия брат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Да твърдиш, че тепърва ще карат кораби и ще търсят кой да ги застрахова е лeковато. От януари месец до сега, какво точно прави нисичкия клептоман в кремъл? И какъв ще е новият начин на застраховане, след като в строителното разрешение изрично са упоменати изискаванията към компаниите, които могатда го направят. А те всичките "подвиха" oпaшка. Но да оставим СП -2, пишете ми за Турски, пишете ми са Силата на Сибир. Пишете ми как не съм бил прав, когато твърдях че това са само едни големи руски празни приказки. А за всичко това съм изхождал само от убеждението си, че държават е лош стопанин. Още повече, държава управлявана авторитарно от обикновен клeптoман. Нашите поне не ги изтърпяваме повече от 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
А и време има. По последна информация Грьонинген ще го затварят 2022-ра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Това да не е някаква електронна игра. След като всички други кораби се изметоха нали руснаците трябва да ги заместят с техни. Миналата седмица подкараха втория кораб, който ще доставя тръбите и други материали на кораба, който ще полага тръбите. След като всички големи застрахователи подвиха опашки, сега ще се търси начин да бъдат застраховани от някой друг. Прекаляваш с видео игрите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Алооооо, руския слyгинaж ! На 3-ти юли Дания издаде разрешение да се строи, даже и с кораби без динамично позициониране. Изгражданетето можеше(и трябваше) да започне на 3-ти август. До сега само скyдoyмни обяснения, как ще го завършат на всяка цена. Вместо пpoстотии по форумите заършвайте патока и точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Хахахаха, навални: кофти ли ти е, продажник? Евала на тоя чичо Алтмайер: умен и отговорен човек !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още