IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп постави най-могъщата демокрация в света на страната на авторитаризма

Неговият външнополитически подход на двустранни пазарлъци не оставя място за мащабни стратегии, камо ли за ценности

21:49 | 28.09.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът обича да посочва, но не и верния път. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентът обича да посочва, но не и верния път. Снимка: Bloomberg

Доналд Тръмп е подкрепян от руския президент Владимир Путин, следван от шествие от автократи и деспоти от целия свят. Президентът на САЩ може и да има малко приятели сред обичайните съюзници на Америка, но печели всеки кръг от надпреварата за авторитарния вот срещу демократичния кандидат Джо Байдън, пише Филип Стивънс за Financial Times.               

За мащаба на щетите, нанесени от Тръмп върху либералната демокрация, говори много това, че силовите лидери по света са почти единни в подкрепата си за преизбирането на ужким лидера на свободния свят. Как може да подкрепяме международен ред, изграден върху върховенството на закона, когато американският президент веднъж каза на китайския си колега Си Дзинпин, че е бил успокоен относно хвърлянето в затвора на уйгури.

Идеята за Запада като пазител на свободата и закона претърпя тежък удар с войната в Ирак. Финансовата криза през 2008 г. пък урони сериозно господстващата пазарна идеология на Вашингтонския консенсус. Приносът на Тръмп към глобалните дела се изразяваше в унищожаване на остатъците от моралния авторитет на Америка.

САЩ изградиха следвоенния ред около система от правила. Тръмп обаче каза, че всеки трябва да бъде егоистичен националист. Той може да се похвали с близки отношения с ревизионистки лидери като Путин и турския президент Ердоган, и не крие презрението си към такива като германсккия канцлер Ангела Меркел, които искат да укрепват тези правила.

Въодушевлението на Путин от Тръмп не се нуждае от много обяснения. Според Джон Болтън, бившият съветник по националната сигурност на САЩ, руският лидер „трябва да се е смял гръмогласно след това, което постигна" на срещата на високо равнище през 2018 г. в Хелзинки, на която Тръмп взе страната на Москва пред тази на американските разузнавателни служби, които бяха разкрили руска намеса в изборите през 2016 г. „Мисля, че Путин смята, че може да си го върти на пръста“, каза Болтън.

Кремъл претендира за две големи стратегически победи: толерирането от Белия дом на руските реваншизъм в Украйна и роля в Близкия изток, и деградирането на американските гаранции за сигурността на Европа чрез НАТО. Тръмп щеше да предложи повече, ако не беше съпротивата в Конгреса.

Турция и група страни от Близкия изток се радват на подобна безнаказаност. След труден старт Тръмп мълчаливо благослови изтласкването от Ердоган на кюрдските сили от Северна Сирия и изпращането на войски в Либия. Турция агресивно разширява регионалната си мощ в Източното Средиземноморие. Макар и членка на НАТО, тя сега купува модерно руско въоръжение без никакви санкции от Вашингтон.

Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Гнусни са не само масата от медии. И инвестора е гнусен с всички тия преписвачи нямащи грам доствойнство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Financial Times, някога уважавана финансова медия, се превърна в един гнусен политически ***, който човек само с щипци трябва да похваща - и със запушена цифка, защото вони !!! Абе, *** - а вие попитахте ли хората дали изобщо искат вашата "либерална демокрация"? - Свръхправа и свръхпривилегии на най-безполезните и наглите малцинства, които тероризират хората и грабят за благодарност, деца се отнемат от родителите им и се подаряват на извратенци, държави без граници, в които диваците нахлуват безнаказано, свобода на словото - нула - всеки трезв глас и всеки протест срещу безобразията са определяни като език на омразата, климатически терористи поставят на ръба на катастрофата цели икономики, християнските и семейни ценности са презирани и осмивани и дори преследвани - ТОВА е либералната ви демокрация !!! Ей-затова смелият американски народ гласува за тоя велик човек и пак ще го направи. Затова и френският народ подкрепи смелата Марин льо Пен - та се наложи ДЕЙСТВАЩИЯТ към оня момент президент, отвратителният оланд директно да заповядва на държавните служители да гласуват срещу нея... но никой "либерален демократ" не бе възмутен от това и не го нарече авторитарство !!! За сметка на това преди няколко дни узурпаторът макарон каза, че законно избраният в Белорусь Лукашенко, че трябвало да си ходи - ето това е "либерална демокрация" !!! Пак за руската намеса разбира се - нищо, че дори избраният от "демократите" специален прокурор призна, че няма доказателства, ама вярно - той каза, че и без доказателства Тръмп пак бил виновен !!! Около какви точно "правила" САЩ били изградили следвоенния свят? Кой ги е упълномощил да налагат "правила"? Правила ли налагаха в Куба, във Виетнам, в Чили, в Ирак, в Сирия и къде ли не още? Да, Тръмп наруши "правилата", защото не нападна нито една свободна страна !!! Тръмп бил националист - а какъв да бъде? ВСЕКИ държавник по презумпция трябва да бъде националист - и да защитава своята страна, а не откачен глобалист и да си вре носа в чуждите работи. Аз мечтая за времето, когато държавната измяна отново ще се наказва със смърт и тимбериците на "глобалистите" ще бъдат сечени публично !!! Жалко, че президентът излезе доста мекушав и не пристъпи към директното унищожение на либерастката cгaн. Но все така остава по-добър вариант от потъващият в дбилство байдън... и вече затънал фатално в корупция тоже. Никой почтен американец няма да гласува за тези, които подкрепят беззаконието, мародерството и бандитизъмът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Плати си за по-различна като не си доволен от тази. Може и на мен да платиш всъщност и ще ти напиша каквото искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Не разбирам... Вярно, идват избори в Америка, но чак поръчкови статии срещу Тръмп в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
И приватизация на всичко, което не може да печата пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Давай Дони, след Перестройката идва Перестрелка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
mrynmryn
преди 3 години
Викаш друго си е човек като Тръмп, със семейни ценности, женен едва 3 пъти, като от всяка има поне едно дете. Като две от съпругите му не са от САЩ. А там историята поне няма как да я унищожат, защото тя е на 200г., а тия преди това са като нещо като носорозите - има ги, ама само в резерватите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Самият факт, че Меркел и сие са пълен провал с техния гейски подход, унищожаване на семейните ценности, тотално размиване и унищожаване на история, неуки емигранти поканени да смучат това, което хората са градили векове е доста показателно защо Тръмп не ги харесва. Ако не друго поне Путин и Ердоган защитават интересите на страните си. Либералите погазват всички човешки ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още