IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли сигнали, че на големите банки в ЕС не им достига капитал?

Промяната в правилата за оценка на риска ще доведе до самосиндикално сриване на банковия сектор, каза журналистът Петър Илиев

17:50 | 21.09.20 г. 1
Има ли сигнали, че на големите банки в ЕС не им достига капитал?

"Промяната в правилата за оценка на риска ще доведе до самосиндикално сриване на банковия сектор. Създава се една зомбирана икономика и зомбирани кредитополучатели - ако се възстановят предпандемичните финансови регулации, тези които са получили облекчения, произтичащи от предложенията, няма да могат да си плащат кредитите. Вследствие на акумулираните загуби това ще нанесе жесток капиталов удар върху банките, като кредитори и кредитополучатели ще се спасяват без каквито и да е правила по директивата и регламента за преструктуране".

Петър Илиев заяви, че съществуват два варианта - "или ще се намери вариант за облекчаване и предложенията няма да бъде приети в техния вид, или те ще бъдат приети за постоянно, което ще доведе до скоростно печатане пари от ЕЦБ, заличайваки принципите на централната банка и Европейския банков надзор."

"Разхлабването на правилата не е в подкрепа на финансовата индустрия - не се намалява сложността на регулациите, а се извършва цялостно освобождаване от тях, при това не в рамките на банковата индустрия, а при големите кредитополучателите, които по принцип носят най-големия риск".

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Толкова ми е мъчно за горките банки. Когато са на печалба, печалбата си е за тях. Когато са на загуба "ги спасяват" и пак са на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още