IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok подаде жалба срещу забраната на Тръмп

В своята жалба социалната мрежа и нейната компания майка ByteDance посочват, че забраната е била въведена по политически причини

17:02 | 19.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Приложението за споделяне на видео съдържание TikTok е помолило американски съд да не позволява на администрацията във Вашингтон да налага забрана за тегления в САЩ. Това показват съдебни документи, подадени късно в петък.

TikTok и неговата компания майка ByteDance Ltd. са подали оплакването във Вашингтонския федерален съд, съобщава Ройтерс.

В петък американското министерство на търговията обяви, че в неделя (20 септември) ще издаде заповед, която ще забрани на потребителите в Съединените щати да свалят китайското чат приложение WeChat заедно с TikTok.

В своята жалба TikTok и ByteDance посочват, че забраната е била въведена по политически причини. TikTok също така посочва, че мярката ще е в нарушение на правата й според Първата поправка на американската конституция, която защитава правото на свободно слово, религиозно изразяване, медийна свобода и др.

Американският президент Доналд Тръмп, който от години води търговска битка с Китай, на 6 август публикува указ, който забранява извършването на трансакции от американска страна със собствениците на WeChat и TikTok.

ByteDance и TikTok искат от съда „обезсилване и предварителна и постоянна забрана“ както на последното решение на администрацията, така и на указа от 6 август.

От Белия дом не отговориха незабавно на запитване за коментар на Ройтерс.

TikTok, която има над 100 млн. потребители в САЩ, заяви, че ограничаването на дейността й ще унищожи бизнеса й в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
димил
преди 3 години
Разбира се, че причините са политически! Китайците трябва да се жалват на своите управници, които доведоха отношенията със САЩ до тази война, не на американците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Аахахах, китайците се оплакват, че свободата на словото била застрашена. Егати вица :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още