IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илияна Йотова призова за оставката на Деница Сачева

Според нея мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен

16:23 | 19.09.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат, смята вицепрезидентът Илияна Йотова по повод на антиправителствените протести, които продължават вече над 70 дни, цитирана от Dnes.bg.

По думите ѝ в една демократична държава е недопустимо един социален министър да казва, че протестиращите репресират властта, визирайки Деница Сачева, и допълни, че след подобен коментар е редно да се подаде оставка.

 „Какво означава да те репресират? Един министър е там, не за да осигурява добруването си или на определен елит, или да изпълнява определени политики, а да защитава интересите на гражданите. В един момент, в който министърът решава, че гражданите го репресират – той не е за там“, каза Йотова пред bTV.

Вицепрезидентът коментира и скандала между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и майките от „Системата ни убива“. Според нея оставането ѝ на поста е в полза на опозицията, но е обидно към институцията.

„Превърнаха Народното събрание в крепост, в която гражданите нямат право да влязат, а ако влязат – ги изнасят. Това беше недопустимо, има различни начини, по които могат да се срещнат с тях, самата Караянчева защо не отиде да разговаря с тях? Струва ми се, че изобщо нямаше да се стигне до там“, допълни тя и уточни, че в президентството няма приемен ден – всеки ден граждани могат да посещават институцията и да се срещат лично с нея.

Йотова заяви, че мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен, защото тя и президентът Румен Радев не са били „послушни“. Тя допълни, че конфликтът е ескалирал, защото двете институции правят политика по различен начин.

„Откровеният начин, който четири години е основната философия в  поведението и действията на президента Радев и нашата институция. И едно задкулисния, чрез което се правеха опити да бъде омаловажена президентската институция и да се блокират нейни инициативи. Ние не сме поданици, ние сме граждани и искаме да се управлява по правила, а не чрез благоволението на някого, било и министър-председателят. Не искаме да се купува по една жълтица, за да се купува време за властта. Не искаме да се гаврят с Конституцията, за да си осигуриш още месец във властта“, заяви Йотова.

Тя коментира и вдигнатия юмрук на президента, който се превърна в тема на полемика през последните месеци. Според нея това е бил спонтанен жест към протестиращите, които са дошли да защитят президентската институция. Относно разследваните от прокуратурата президентски съветници – Пламен Узунов и Илия Милушев, тя заяви, че те са в отпуск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Вероятно няма на кого да го остави, но да, едва ли е най-доброто място за дете с такива проблеми, а да го използваш по тоя начин, вероятно майката има нужда от специална помощ. Интересно дали всичките имат деца с увреждания. Щото имаше един дето гладуваше и не бе пил вода 5 дни (вероятно световен рекорд), а като го прегледаха се оказа, че му няма нищо, ама не си плащал здравните от 5 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
sinbad
преди 3 години
Що за майка трябва да си,да използваш един жив труп,които наричаш"моето дете",като атрибут в протест?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Тази дебелана не може да се намаже на малкия пръст по компетентност на Сачева. А като говори за тези отвратителни нахални същества, нарекли се "майките", защо не заведоха увреденото дете (мястото му въобще не е на площада) да пикае отсреща в президентството, а се устройват циркаджилъци! Пълна отврат са Манолова и шпиц командите й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
serafima
преди 3 години
Да си припомним какво казва Сачева през 2013 г.:"Биографията на човека, който подкрепяте вие определя вашето бъдеще. Ако в случая с хората, за които говорим от политическа партия ГЕРБ, няма как в продължение на 20 години те да се занимавали с рекет, част от тях. Няма как те да се занимавали с покровителство на едни ли други сенчести бизнеси и изведнъж внезапно, когато са станали на 40-45 години, да са станали човеколюбци. В крайна сметка независимо дали говорите за къпините, за малините, за здравеопазването или за друго нещата в крайна сметка нагоре по веригата стигат до един общ център. България страда заради 100- 500 души, които стоят на върха на централизираната пирамида на мафията. В крайна сметка една държава, която не може да се справи с такива хора, не е държава. За мен партия ГЕРБ не е дясна партия и има много доказателства, които могат да се видят веднага. За всички е ясно, че средата е убийствена. Тази тенденция е в големите градове, усеща се и в София и започна да става застрашителна."Страшно е да си представи човек лицемерието и недкадърността на този леден блок Сачева, а следва да бъде социален министър. Оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още