IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изваждането на лигнитните въглища от енергийния микс на ЕС трябва да е с приоритет

Замяната на въглищата в Германия, Полша и Чехия с ВЕИ до 2032 г. няма да увеличи разходите за производство на електроенергия в региона, посочва мозъчен тръст

13:00 | 20.09.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Замяната на лигнитните електроцентрали в Германия, Полша и Чехия с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 2032 г. не увеличава разходите за производство на електроенергия в региона, сочи ново проучване на мозъчния тръст Agora Energiewende и Forum Energii.

И за трите страни от европейския триъгълник на лигнитните въглища разходите за производство на електроенергия няма да се увеличат, ако те закрият електроцентралите, работещи с въглища, по-бързо от сега действащите планове. Това означава, че Германия, Полша и Чехия могат значително да намалят емисиите на въглероден диокдис (CO2) без допълнителна финансова тежест за потребителите на енергия. 

Освен това ускореното премахване на лигнитните въглища в региона на Централна Европа ще намали вноса на електроенергия. Тъй като съседите на въпросните три страни имат по-висок дял на ВЕИ с ниски пределни разходи в техните енергийни миксове, Германия, Полша и Чехия ще се възползват от по-ниските цени на едро на електроенергия.

Полша и Чехия могат да предпочитат тази по-евтина енергия от своите съседи пред собствените си източници. Следователно промяната на производствения микс като последица от закриването на лигнитните електроцентрали ще окаже значително влияние върху нивото на внос и износ на електроенергия, изтъкват на своя сайт Agora Energiewende.

„Нашият анализ показва, че до 2032 г. координираното закриване на лигнитните въглища е реалистично и рентабилно и ще доведе до 50-процентно намаление на емисиите на CO2 от производството на електроенергия в региона. Това е неизбежен процес ”, изтъква д-р Йоана Мачковияк-Пандера, главен изпълнителен директор на Forum Energii.

„Този ​​проект може да се превърне във водещ проект за европейската Зелена сделка, символ на добро регионално сътрудничество по отношение на енергийната сигурност. За да се случи това, имаме нужда от сътрудничество и координирани действия между Варшава, Берлин и Прага “, подчертава Мачковияк-Пандера.

В момента Европейската комисия (ЕК) работи по цялостен план за увеличаване на климатичната цел на ЕС относно дела на ВЕИ до 2030 г. „Това неизбежно ще изисква по-бързо постепенно премахване на лигнитните електроцентрали от първоначално планираното, тъй като от всички изкопаеми горива лигнитните въглища отделят най-много CO2 ”, изтъква д-р Патрик Грайхен, директор на Agora Energiewende.

„Повече от всякога е необходима регионална координация за това как можем да трансформираме европейския триъгълник на лигнитните въглища и да инициираме планирано премахване на въглищата“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
минава за ирония и подигравка... баси, всичко трябва да ти се обяснява. много си злеее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Ще ми бъде интересно да ми покажеш къде е третата релса на нашето метро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 3 години
1 и 2 линия на метрото са с долно токозахранване от трета релса, но такива са повечето метро системи примерно в САЩ и голяма част от Европа, не е вярно, че само руски влакче та може да се движат по тях. Пуска се конкурс, дават се няколко стотин милиона лева и кеф ти Сименс, кеф ти КАФ, кеф ти Бомбардиер, пък ако си фен на партията разбира се най-добрите CRRC. Колкото до Козлодуй от малко повече от година не се зарежда само с руско гориво, ами и с демократично от САЩ, дано само не стане някой фал с това насилване на техниката върху която пише сделано в СССР ама той облака до Вашингтон няма да стигне, тъй че да му мисли .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Пропусна да кажеш, че новите влакчета за метрото ще са само за новите линии. За старите няма как да стане, защото са с друго захранване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
С тая скорост, с която сме тръгнали на оправия няма да сме живи да я дочакаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
така е ... по-бавничко от другите късаме зависимости , с голяма мъка . Бащицата специално го привикаха в Брюксел за метровлакчетата . и за третата метролиния бяха изтопосали без конкурс пак рассийските ... :))) ... та там му обясниха след като ползва европейско финансиране за 80% от метрото чийй трябва да са влакчетата ... та бързо оправиха конкурса ... :)))ядрената централа не е печка с горно горене "Чудо" та да гори каквото й се сложи ... не е невъзможно . но е доста сложно и трябва политическа воля , която туканка липсва ... нищо за седмият реактор в козлодуй този проблем няма да е на дневен ред ... беляНЕ тъй и тъй няма как да се случи ...пропусна друга тежка зависимост ... военната ни техника ... ама и там вече нещата отиват на оправия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хехе ... импе излагаш се зверски в случая . Agora Energiewende са много сериозен мозъчен тръст с голямо международно признание . в екипът има повече специалисти , отколкото сте учители в твоето училище . нека те да разбират от енергетика , енергийни системи и управление повече от теб , а ?!м/у другото токът на едро в немско за фирми е по-евтин от този в българско , как го постигат с този голям % ВЕИ не знам ... :))) ... т.е. знам , ама очаквам и ти да започнеш да разбираш ... :))) ... и в съсипана и опустошена немска икономика всеки се сили там да прави фабрика ... :))) ... даже и твоят кумир Мъск ...всеки път като се запенявиш може или не , си преглеждай долните две линкчета . двете държави за 20 години са го постигнали ... :))) ... скоро и в немско , а след 30 години и у нас ... :)))уругвай : https://***.adme.com.uy/нова зенландия : https://***.transpower.co.nz/power-system-live-data
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Явно никой не обръща внимание на наглия назидателен тон на това проучване. Климатическите талибани вече съвсем се разпасаха наглостта си. Какво означава: "ТРЯБВА"? Кои сте вие, че да казвате какво трябва на свободни страни с реална икономика, в които живеят живи хора? А аз казвам, че такива наглеци ТРЯБВА да отговарят за думите си !!! При сериозен и застрашаващ конкурентноспособността на дадена икономика ръст на цените на енергията, камо ли при недостиг на енергия и преминаване към режим на тока (нещо почти сигурно, ако се слушат такива ненормалници) , то те трябва да бъдат съдени за диверсия и саботаж и да влизат в затвора !!!Че даже някаква полска па4авра и мекокитковият и шеф казват на два пъти: "НЕИЗБЕЖНО".МООООЛЯ ??? Сега ще ви кажа какво е неизбежно. Неизбежни са само природните закони. Неизбежно е когато оставиш тяло без опора над земята, то да падне на нея, дори когато е куха тимберица на климатически талибан. Неизбежно е който се е родил, *** - даже и самообявил се гений, дето казва на хората как да живеят НЕИЗБЕЖНО. Но НЕ са неизбежни вашите *** капризи на анAлно разхлабени либерасти. Ето докъде води толерастията - всеки б0клук да казва на нормалните хора, че НЕИЗБЕЖНО трябва да живеят както на него му се иска. И е лъжа, че токът нямало да поскъпне със заместването на въглищата - защото ВЕИ не стават за нищо и не дават никаква сигурност без заместващи мощности - т.е. на мястото на една въглищна централа, ще трябва да се правят две - едната ВЕИ шитня и другата - газова, щото иначе зимата - като няма слънце и ако вятърът спре да вее - хората ще останат на тъмно и на студено и ще вдигнат революция и ще одерат живи и климатическите джeндър-талибани и политиците, дето са им играли по cвиpkата. Впрочем Германия е за например с нейния - вероятно най-скъп на света ток, дето съсипва цялата им икономика. Апропо - наскоро се навършиха 300 години, откак холандците не просто утрепаха премиерът си, ами и го ИЗКОНСУМИРАХА със солчица. А историята има лошото качество да се повтаря за тия, дето не си вземат поука от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Това, дето си го казал сега за умно ли минава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
долнопробната водка която ти помага да пишеш малоумщини всеки ден, тоже идва от русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още