IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международни кредитори подкрепят руски газов проект с 9,5 млрд. долара

Руското арктическо съоръжение за втечнен природен газ е получило редица предложения за кредитиране от европейски и азиатски финансови институции

20:49 | 18.09.20 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Международни кредитори са осигурили финансова подкрепа в размер на около 9,5 млрд. долара за руски проект за втечнен природен газ (LNG) в Арктика, показва документ, видян от Ройтерс.

Проектът на стойност 21 млрд. долара, който получи окончателно одобрение за инвестиция преди година, се очаква да влезе в експлоатация през 2023 г. и да достигне пълния си капацитет от почти 20 милиона тона годишно през 2026 г.

Въпреки че енергийната индустрия рекламира природния газ като по-чиста алтернатива на въглищата или суровия петрол, той е източник на въглеродни емисии и критиците смятат, че проектите за производство на LNG е трудно да се примирят с плановете за преход към нисковъглеродна икономика, предвиден в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., както и в Зелената сделка на Европейския съюз (ЕС). 

Интересът на международните институции обаче дава тласък на развитието на Arctic LNG 2, разработван от руската компания Novatek (Новатек), на фона на плановете на Москва да увеличи своя дял на световния пазар на LNG.

Сред поддръжниците на прокета  са френската държавна инвестиционна банка и кредитна агенция Bpifrance с оферта от 700 млн. долара за кредитно финансиране, Китайската банка за развитие, която се очаква да предложи 5 млрд. долара, и германската Euler Hermes с оферта за 300 млн. долара.

Японската банка за международно сътрудничество също е посочена в документа, като нейното предложение е за предоставяне на механизъм от 2,5 млрд. долара, там фигурира и неназована руска банка с оферта от 1,5 млрд. долара, както и италианската SACE, която ще предостави на проекта 1 млрд. долара.

Руският топ кредитор Сбербанк вече заяви по-рано, че е готов да предостави повече от 2,7 милиарда евро финансиране за проекта, чиято цел е да преработи газ от полуостров Гидан и да изпрати 80% от LNG до Азия.

Общата сума, посочена в документа, ако бъде одобрена, ще покрие необходимостта от външно финансиране, оценено по-рано от Новатек на 9-11 млрд. долара.

Сред партньорите по проекта личат имената на френската Total, China National Petroleum Corp, CNOOC и консорциум, съставен от Mitsui & Co. и JOGMEC, преди позната като Japan Oil, Gas and Metals National Corp.

В документа се казва, че Bpifrance Assurance Export е дала „положително становище“ за стратегическата гаранция „при последващо проучване на рисковия профил на проекта и неговите икономически основи“.

Отношенията между Европа и Русия, включително по темата за енергетиката, остават напрегнати, след като отравянето на руския опозиционен политик Алексей Навални предизвика призиви за отказ от друг ключов енергиен проект между двете страни - „Северен поток 2“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
Той бил голяма работа тоя Михаелсон. Ти го изкара буквално руския Илон Мъск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Руското LNG е евтино, защото в него има собственост приятелят на нисичкото клептократче от кремъл, а именно руснака Михаелсон. Поради неимоверното си трудолюбие, интелигентност и честност той е получил от руската държава следните отстъпки - не заплаща такса за ползване на земните недра, не плаща експортна такса, не плаща ДДС(НДП мисля на руски) за внесените съоръжения които не се произвеждат в русия, не плаща данък сгради и получи от държавата довеждаща инфраструктура от находищата за 1 000 000 000 долара. В крайна сметка, продаде 49% от собствеността на терминала в Ямал за около 15 милиарда долара, а изграждането му струва 21 милиарда. Това е така, защото францизи, китайци и японци са калкулирали 12 годишната отстъпка която чевръстия "руснак" си е издействал. Ако вземем в предвид, че Новатек е мажор с 50% + 1 акция в терминала, но в същия Новатек руски са 50% + 1 акция излиза че 75% от отстъпките отиват в чужденци. Руският бюджет 12 години няма да полючава никакви приходи от това начинание, освен данъците върху заплатите. Така решили така направили, но не се чудете защо ще се намери финансиране. Офшорна зона с почти нулева данъчна ставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Oбичам България
преди 3 години
Ти си някакъв нов на заплата, ясно. Кажи до постигане на какви цели ще ти плащат, за да знаем до кога ще ръсиш тъпотии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Ми карфиолов радваи се бе....Руснаците работят на загуба и финансират световната иканамика..... кво по хубаво- радвай се ! А ти от сутрин до здрач под всяка новина която може да се свърже с Русия сипеш огън и жупел........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 9
nobel
преди 3 години
Тия са луди да инвестират в подобни проекти. След като всички знаем, че бъдещето е на възобновяемите източници на енергия и всички разумни инвеститори инвестират именно в тях. Това с фосилните горива е тотална отживелица и скоро ще престане да съществува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
как ще е $12-13 ... даже е $1-2 ... :)))откъде ги копате тези цени , от форума на вестник земя и дума ли ?! или от вечеринките на атака ?!според самият медведев , все пак е бив генерален директор на газпром ... :))) ... цената на добиване е около $20-27 в зависимост от обемите дето се помпат , от там имаш минимум 3200км транспорт до границата , добавяш режийни , лихви по кредити , експортно мито ... :))) ... и получаваш това :"С учетом транспортировки, экспортной пошлины, НДПИ и инвестиционной составляющей (позволит окупить недавно запущенные проекты) стоимость российского газа составит $130140 за 1000 куб. м, стоимость газа с месторождений, инвестиции в которые уже окупились, меньше, оценивает Белова. Себестоимость российского газа без учета экспортной пошлины $8085 за 1000 куб. м, подсчитал Гривач."честито ... :)))в момента газпром продава на спот пазара около $80 за илядо , а хамерикански и катарски и нигерийски дори , втечнен е около $55-60 ... :))) ... тия цени не ги ли коментирате на вечеринките на атака и клуб възраждане ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Етикетът говeдари ако го ползваш като обиден, дядо ти ще се засегне, по-леко го давай, щото това от което пишеш и интернета с който идва, са "***" изобретения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 10
v_tin
преди 3 години
Ако ще го товариш на кораби- да, по евтино е. Имаше някакви сметки кое колко струва- мисля чче на говедарите струваше около 40 долара, а на руснаците около 12-13. Говоря само за труда и технологията- предполага се че газът влиза на една и съща цена. Има разлика да направиш от +30 да го докараш до -30 и от 0 до -30
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
фейк нюз ... импа каза , че от руски тръбен газ само въздухът е по-евтин , щото е безплатен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
evtimvz
преди 3 години
Да кредитираш един проект с пари, означава да спечеиш от него, като получиш съответната лихва. Това са банки, а отговорността за реализация на проекта е изцяло на руснаците. Не виждам какво лошо правят банките. Това им е работата - да печелят от лихвите. А руснаците за да разработват в Арктика значи нещо не им достига на сушата. Дали в Арктика газът е по евтин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още