IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международни кредитори подкрепят руски газов проект с 9,5 млрд. долара

Руското арктическо съоръжение за втечнен природен газ е получило редица предложения за кредитиране от европейски и азиатски финансови институции

20:49 | 18.09.20 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Международни кредитори са осигурили финансова подкрепа в размер на около 9,5 млрд. долара за руски проект за втечнен природен газ (LNG) в Арктика, показва документ, видян от Ройтерс.

Проектът на стойност 21 млрд. долара, който получи окончателно одобрение за инвестиция преди година, се очаква да влезе в експлоатация през 2023 г. и да достигне пълния си капацитет от почти 20 милиона тона годишно през 2026 г.

Въпреки че енергийната индустрия рекламира природния газ като по-чиста алтернатива на въглищата или суровия петрол, той е източник на въглеродни емисии и критиците смятат, че проектите за производство на LNG е трудно да се примирят с плановете за преход към нисковъглеродна икономика, предвиден в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., както и в Зелената сделка на Европейския съюз (ЕС). 

Интересът на международните институции обаче дава тласък на развитието на Arctic LNG 2, разработван от руската компания Novatek (Новатек), на фона на плановете на Москва да увеличи своя дял на световния пазар на LNG.

Сред поддръжниците на прокета  са френската държавна инвестиционна банка и кредитна агенция Bpifrance с оферта от 700 млн. долара за кредитно финансиране, Китайската банка за развитие, която се очаква да предложи 5 млрд. долара, и германската Euler Hermes с оферта за 300 млн. долара.

Японската банка за международно сътрудничество също е посочена в документа, като нейното предложение е за предоставяне на механизъм от 2,5 млрд. долара, там фигурира и неназована руска банка с оферта от 1,5 млрд. долара, както и италианската SACE, която ще предостави на проекта 1 млрд. долара.

Руският топ кредитор Сбербанк вече заяви по-рано, че е готов да предостави повече от 2,7 милиарда евро финансиране за проекта, чиято цел е да преработи газ от полуостров Гидан и да изпрати 80% от LNG до Азия.

Общата сума, посочена в документа, ако бъде одобрена, ще покрие необходимостта от външно финансиране, оценено по-рано от Новатек на 9-11 млрд. долара.

Сред партньорите по проекта личат имената на френската Total, China National Petroleum Corp, CNOOC и консорциум, съставен от Mitsui & Co. и JOGMEC, преди позната като Japan Oil, Gas and Metals National Corp.

В документа се казва, че Bpifrance Assurance Export е дала „положително становище“ за стратегическата гаранция „при последващо проучване на рисковия профил на проекта и неговите икономически основи“.

Отношенията между Европа и Русия, включително по темата за енергетиката, остават напрегнати, след като отравянето на руския опозиционен политик Алексей Навални предизвика призиви за отказ от друг ключов енергиен проект между двете страни - „Северен поток 2“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
бъхтят в червената зона на печалбите , така е ... придава се някакво голямо икономическо значение на рассияните в БГ . причини незнайни за мен . нищо рассийско по магазините , нищо технологично от тях , нито храна , текстил ... нищо . само двата им експортни шлагера ... нефт и газ . зорлем направиха ремонт в нефтохим за да преработва и друг сорт петрол освен уралс , зорлем интерконектор с гърция и % в терминал за втечнен газ . то македонците ще купят дял колкото нас в терминалът ... :))) ... постоянно се придава някаква пропагандно значение на безаналоговите чудеса от тази страна ... да напомня , там един техен депутат обясняваше как щели ако е нужно да ни анексират част от черноморието , или да ни изпепелят ако е необходимо ... мисля , че отговарям реципрочно на слагачеството и рускопоклонничеството . теб нещо те засяга ли това ... ?! има 5 пъти по-важни неща , които се случват в енергийната сфера в момента в португалия , швеция , норвегия , испания ... отколкото рассийските нефтено-газови неволи ... :))) ... неща които ще имат пряко отражение и у нас ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
факт ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
британско-канадски произход? Кои канадци имаш предвид - коренните жители, или тия които са надошли в последствие от всички краища на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Апропо - след 5 години нищо чудно Газпром да продава направо водородчец на по-ниска цена от тая, на която нещастните американци се мъчат да пробутат непродаваемия си LNG.И - Зелев - Газпром ПЕЧЕЛИ дори на тия цени и това временно намаляло търсене. Виж отчетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Карфиолов, вместо да пишеш глупости - прочети пак статията и нещо би трябвало да ти направи впечатление - една цифра: цената на производствената мощност за втечняване на газът. Намери ли я?1. Сега към нея добави цената на самият процес - който се измерва в енергия - апропо - Витиний е прав за температурата. 2. Добави разходите за създаване на танкерен флот и за превоз на LNG. 3. Добави разходите за повторна регазификация на LNG.4. Сметна ли го? - Сега сравни сумата с цената на един газопровод - например СП 2 - която е, както знаем 9.5 МБ. Сега разбираш ли - защо аз мислех преди да инвестирам в Новатэк, но при спадът на цените на газчицата, се отказах? Просто LNG няма да може НИКОГА да конкурира тоя по тръбата и това е въпрос на най-елементарна математика. Това, че хамериканския газ струвал 55-60$ е просто продажна цена - а не реална себестойност. Правиш ли разлика? Аз ще ти я обясня - това е ВЕЧЕ добит и доставен до Европа газ - и американците са готови да го продадат и по 20 зеленички, защото иначе ще трябва да го върнат обратно (още разходи) и после да си го бият в главите !!! Затова се отървават от него, преглъщат загубата - ама ще се замислят дали пак да се бутат там, където стига тръбата... затова е и тая обезумяла атака срещу СП 2 - доже човек щяха да убият само и само да натопят Русия. Затова и от друга страна германците си бранят проекта, щото искат евтин газ, а не такъв на тройна цена, щото бил "демократически"... затова и терминалите за LNG в Европа стоят празни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Има една руска песен - eвpeи, eвpeи, кругом одни eвpeи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
И аз ги чакам от много време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Илон Мъск е южноафриканец с британско-канадски произход. Владимир Шаломов(по майка) Путин и Леонид Михаелсон са с къде по-престижен произход - "руски".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Айде - чакаме фосилните горива да престанат да съществуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Не, репликата ти подсказва, че ТИ си нов и на заплата от Кo3як. Витиний когато се е появил тука, ти още си се напиkавал в памперса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още