IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нескопосаното отравяне на Навални изчерпа търпението на Меркел към Путин

Пропуските на похитителите позволиха в Берлин да стигнат неоспорими доказателства за поръчителите на атаката

11:07 | 18.09.20 г. 44
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Екипът на Алексей Навални закусва в сибирския град Томск, когато получава съобщение, че опозиционерът се е почувствал зле напът за Москва. Активистите бързо отиват в стаята му в хотел Xander, която той напуска само часове по-рано, за да съберат доказателства.

По-късно открита от тях бутилка от вода ще се окаже, че съдържа следи от новичок. Използването на забраненото вещество не оставя много съмнения на германските власти, че операцията по отравянето на Навални е била поръчана от най-високо ниво в руското правителство, посочват за Bloomberg трима официални източници в Берлин, запознати с въпроса. Небрежността на опиталите се да бъдат похитители на Навални, остави следи, сочещи към Кремъл, които Берлин не може да пренебрегне.

Бързата реакция и извънредното кацане на пилота на самолета, в който е пътувал Навални, както и помощта от медицинските екипи, които първо са приели 44-годишния опозиционер, са спасили живота му, посочват германските власти и неговите близки.

Това, което на Запад определят като нескопосан опит за убийството на водещ опозиционер, предизвика ново влошаване на руските отношения с Европа и най-вече – с германския канцлер Ангела Меркел. А нейното търпение към президента Владимир Путин и без това бе на изчерпване.

Кремъл обаче отрича да е замесен. Руските представители представиха какви ли не обяснения за случилото се с Навални – от това, че той просто е настинал, до обвинения, че е бил отровен в Берлин. Западът обаче не е съгласен и Европейският съюз вече обмисля какви действия да предприеме срещу Москва. Меркел дори обмисля да посегне на „Северен поток 2“ – газопроводът за 9,5 млрд. евро, който ще пренася руски газ до Германия.

Но макар Навални от години да е активист срещу управлението на Путин, това е първият очевиден опит за неговото убийство.

Атаката срещу Навални бе осъществена в Сибир, където за агентите на руската ФСБ – които от години следят всеки негов ход, изглежда е по-лесно да го нападнат, смятат приближени на опозиционера. Там той е бил със свой екип за заснемане на видео, изобличаващо местен случай на корупция преди регионалните избори в страната. Част от екипа остава да завърши снимките на място, а Навални се връща в Москва.

Малко след излитането Навални се е почувствал зле, оплаквайки се от силни болки. Екипажът започва да прави планове за извънредно кацане в Омск, най-близкия възможен град. Но започвайки захождане за кацане, самолетът получава съобщение, че на летището е получен сигнал за бомба. Това обаче не плаши пилотите, които молят линейката за Навални да пристигне направо на пистата. Ако самолетът беше продължил своя 4,5-часов полет, опозиционерът можеше да не оцелее, смятат неговите приближени. На земя медицинският персонал бързо установява симптоми на отравяне и го изпраща в токсикология.

Междувременно обратно в Томск, откъдето тръгва Навални, полицията не е обезопасила хотелската му стая, въпреки че новината за отравянето му се разпространява скоростно по света. Колегите на Навални успяват не само да приберат бутилката с вода, по която са открити следите от новичок, но и да я отнесат в Германия, където той е приет за лечение.

„ФБК (Фонд за борба с корупцията, организацията на Навални – бел. ред.) брилянтно изигра ФСБ“, посочва опозиционният руски политик Владимир Милов. „Те взеха доказателство изпод носовете им и го изкараха от страната“, посочва той в публикация в Twitter.

Владимир Углев, експерт от екипа, разработил отровата преди години, смята, че новичокът е бил поставен върху бутилката в опит Навални да бъде убит по време на полета или малко след това. „Хората, направили това, са изчислили всичко до най-малкия детайл, но не успяха да вземат предвид едно ключово нещо – човешкият фактор“, посочва той.

Медицинските тестове в болницата Charite, където се лекува Навални, бързо установяват, че той е бил отровен с инхибитор на холинестеразата, категория химикали, която включва пестициди, някои медикаменти и нервнопаралитични агенти.

Дни по-късно германският военен Институт по фармакология и токсикология – един от малкото лаборатории, които познават от първа ръка новичока, установяват, че той е причина за отравянето.

За израсналата в Източна Германия Меркел, която се определя като русофил, дълбокият кладенец на нейното търпение се изпразни. Посланието й за Кремъл беше прямо по нейните стандарти.

„Ясно е, че Алексей Навални е жертва на престъпление“, заяви тя пред репортери. „Намерението е било той да бъде заглушен“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 9 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Откакто вчера прочетох, че в Европарламента са взели решение, че Лукашенко вече не е президент си мислех, че това е най-великото творение на противоположността на човешкия интелект. Заблуждавал съм се. Единственото безкрайно нещо на света не знае граници. Те ти днеска нов шедьовър на мисълта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
Още една статия от раздела за хумор, сатира и забава. Поне да беше смешна. Очаквам някой скоро да подпали и Райхстага, или както там сега се нарича. Дори да предположим, че всичко с "отравянето" е 100% истина, то откога наказанието за отравяне е спирането на икономически проект. Ако има юристи в сайта - моля ви, споделете!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Цъ Меркел въобще и не обмисля да посяга на СП2. Освен да си напълни бутилката за барбекюто :)))Меркел дори обмисля да посегне на Северен поток 2 газопроводът за 9,5 млрд. евро, който ще пренася руски газ до Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 4
mvr0306
преди 3 години
Дотук е ясно: почусвал се Навални зле в самолета, кацнали, някой се обадил там откъдето са излетели преди няколко часа. Неговите хора веднага разбрали че е отровен, отишли в хотелската стая, там разбира се още не било буттнато от чистачката. там от всичките предмети взели бутилката с вода, разбира се с предпазни средства, за да не отровят и те. Защото тя била намзана с Новичок отвън. И веднага я пратли за анализ В Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 4
Добърден
преди 3 години
Леле по брутално тенденциозно статия не бях чел. Тази сигурно е преписана от дойче веле. Там са уникални ***.Избълвали хиляди глупости за да могат да вмъкнат санкции срещу Северен поток 2.Невероятни смешници. Трябва да си много *** да се хванеш на тая въдица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 4
Моабет да става
преди 3 години
Пълна глупост. Ако наистина така е станало отровителите щяха да са се погрижили стаята да е разтребена и бутилката с вода прибрана. И още нещо. Как тази бутилка е стигнала до Навални и само до него?Как се случи бутилката да попадне точно на него, а не на някой друг?Всички други пият водка и кола само Навални пие вода. Това е компания от 5-6 човека. Да се подаде бутилка с отрова на определен човек е руска рулетка. Тази история е съшита с бели конци.И защо Путин е виновен за всичко което става в Русия? Навални има и други врагове даже и между "приятелите" му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Казахме си всичко за Навални. Тровен е, но от кого и как путин може да си признае. Не желае, жив и здрав да е. Искам да успокоя всички ребят-пyтинят, че кумирът им, онова нисичко авторитарно клептоманче в кремъл затъна до ушите. От профицит по 2-3 трилиона рубли, направи дефицит от 3 трилиона. Край на мечтите му за руския мир и той като негов властелин. Надявам се нашите ребят-пyтинят, да му намерят заместник. Като достоен кандидат да заеме празнотата в душата им се очертава ердоган. Тогава ще се назовават ребят-ердоганят. А какво се случва в русия?...."МОСКВА, 18 сен РИА Новости, Наталья Дембинская. Пандемия изрядно потрепала российский бюджет в 2020-м он будет дефицитным. Чтобы пополнить прохудившуюся казну и не сокращать расходы, придется занять три триллиона рублей. Оправданно ли столь резкое увеличение госдолга и насколько это рискованно в материале РИА Новости."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 6
Oбичам България
преди 3 години
https://***.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/energy-outlook.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Или предпочиташ пред Парк хотел Масква..? Колко съм недосетлив...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, някакво брзгръбначно църка залепнало на подметката ми, Хахо, здравей! След малко ще те остържа на някой бордюр, ако слушаш, може да е някъде срещу Новотела...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още