IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нескопосаното отравяне на Навални изчерпа търпението на Меркел към Путин

Пропуските на похитителите позволиха в Берлин да стигнат неоспорими доказателства за поръчителите на атаката

11:07 | 18.09.20 г. 44
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Екипът на Алексей Навални закусва в сибирския град Томск, когато получава съобщение, че опозиционерът се е почувствал зле напът за Москва. Активистите бързо отиват в стаята му в хотел Xander, която той напуска само часове по-рано, за да съберат доказателства.

По-късно открита от тях бутилка от вода ще се окаже, че съдържа следи от новичок. Използването на забраненото вещество не оставя много съмнения на германските власти, че операцията по отравянето на Навални е била поръчана от най-високо ниво в руското правителство, посочват за Bloomberg трима официални източници в Берлин, запознати с въпроса. Небрежността на опиталите се да бъдат похитители на Навални, остави следи, сочещи към Кремъл, които Берлин не може да пренебрегне.

Бързата реакция и извънредното кацане на пилота на самолета, в който е пътувал Навални, както и помощта от медицинските екипи, които първо са приели 44-годишния опозиционер, са спасили живота му, посочват германските власти и неговите близки.

Това, което на Запад определят като нескопосан опит за убийството на водещ опозиционер, предизвика ново влошаване на руските отношения с Европа и най-вече – с германския канцлер Ангела Меркел. А нейното търпение към президента Владимир Путин и без това бе на изчерпване.

Кремъл обаче отрича да е замесен. Руските представители представиха какви ли не обяснения за случилото се с Навални – от това, че той просто е настинал, до обвинения, че е бил отровен в Берлин. Западът обаче не е съгласен и Европейският съюз вече обмисля какви действия да предприеме срещу Москва. Меркел дори обмисля да посегне на „Северен поток 2“ – газопроводът за 9,5 млрд. евро, който ще пренася руски газ до Германия.

Но макар Навални от години да е активист срещу управлението на Путин, това е първият очевиден опит за неговото убийство.

Атаката срещу Навални бе осъществена в Сибир, където за агентите на руската ФСБ – които от години следят всеки негов ход, изглежда е по-лесно да го нападнат, смятат приближени на опозиционера. Там той е бил със свой екип за заснемане на видео, изобличаващо местен случай на корупция преди регионалните избори в страната. Част от екипа остава да завърши снимките на място, а Навални се връща в Москва.

Малко след излитането Навални се е почувствал зле, оплаквайки се от силни болки. Екипажът започва да прави планове за извънредно кацане в Омск, най-близкия възможен град. Но започвайки захождане за кацане, самолетът получава съобщение, че на летището е получен сигнал за бомба. Това обаче не плаши пилотите, които молят линейката за Навални да пристигне направо на пистата. Ако самолетът беше продължил своя 4,5-часов полет, опозиционерът можеше да не оцелее, смятат неговите приближени. На земя медицинският персонал бързо установява симптоми на отравяне и го изпраща в токсикология.

Междувременно обратно в Томск, откъдето тръгва Навални, полицията не е обезопасила хотелската му стая, въпреки че новината за отравянето му се разпространява скоростно по света. Колегите на Навални успяват не само да приберат бутилката с вода, по която са открити следите от новичок, но и да я отнесат в Германия, където той е приет за лечение.

„ФБК (Фонд за борба с корупцията, организацията на Навални – бел. ред.) брилянтно изигра ФСБ“, посочва опозиционният руски политик Владимир Милов. „Те взеха доказателство изпод носовете им и го изкараха от страната“, посочва той в публикация в Twitter.

Владимир Углев, експерт от екипа, разработил отровата преди години, смята, че новичокът е бил поставен върху бутилката в опит Навални да бъде убит по време на полета или малко след това. „Хората, направили това, са изчислили всичко до най-малкия детайл, но не успяха да вземат предвид едно ключово нещо – човешкият фактор“, посочва той.

Медицинските тестове в болницата Charite, където се лекува Навални, бързо установяват, че той е бил отровен с инхибитор на холинестеразата, категория химикали, която включва пестициди, някои медикаменти и нервнопаралитични агенти.

Дни по-късно германският военен Институт по фармакология и токсикология – един от малкото лаборатории, които познават от първа ръка новичока, установяват, че той е причина за отравянето.

За израсналата в Източна Германия Меркел, която се определя като русофил, дълбокият кладенец на нейното търпение се изпразни. Посланието й за Кремъл беше прямо по нейните стандарти.

„Ясно е, че Алексей Навални е жертва на престъпление“, заяви тя пред репортери. „Намерението е било той да бъде заглушен“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Московския слугинаж обиден...кълне люто, хич не му харесва истината.И жалкарските напъни да назоват всички пропутарански настроени - нормални...хаха! Таварищи, ако от едната страна застанат про-западно настроените, а от другата страна кремълските блюдолизци, ще видим 2 съвсем различни класи и като хора и като успехи и като ай кю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 7
Oбичам България
преди 3 години
Човек, какво толкова те боли за Русия? Руснак ли си? *** ли си? Имаш акции на Газпром ли? Как не ти омръзна две години да пишеш едни и същи неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
"... В ситуацията Русия е силната, не Германия ..." хихи ... кой викаш е силният че не стана много ясно ... саша милер салта и челни стойки ще прави на одеонсплац , ама да продава газ в германия . те са най-големият нетен купувач на руски газ в ЕС ... и ако прехвърлят на втечнен дори само 20% , ще го пратят в сибир да търси нови находища пожизнено ... :))) ... а те ще се прехвърлят , защото молекулите на свободата изкушават с ниската си цена ... :)))да си размените със саша по някоя и друга новогодишна честитка със снегурочки , че на него може да му е за последно на тази позиция ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 3
terziеv
преди 3 години
Инвесторчето, че не става за четене, не става. Даже е мега бъгаво... На сайта не му пука дали го четете, защото парите не идват от реклами и читатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
То това добре, ама лошото е, че напоследък всички сме "на път".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
Редактор
преди 3 години
"на път" се пише разделно, а не "напът".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
И друго - заглавието дори е смешно. Като и се изчерпало на меркел нещо си - какво точно ще направи? Ще обяви война на Русия ли? Ще спре СП2 - или защо не направо ще спре изцяло да купува руски газ? А търпението на германския бизнес и на нормалните германци към тая, дето им напълни държавата с диваци дали не се е изчерпало? Дали не им е писнало да плащат най-скъпия ток на света, да губят все повече работни места?В ситуацията Русия е силната, не Германия - Германия потъва все по-надолулу !!! СП2 го доказва - ако бъде спрян, щетите за Германия ще бъдат десетки пъти по-големи, отколкото тия за Русия, дори и за самият Газпром. Да ви звучи познато? - За едни обонгови санкции питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Обърнете внимание, колеги - Инвecтор.бг вече цензурира собственото си име. Както се казва - коментарът е излишен.Аз отдавна не влизам тук, за да науча нещо, а само за да се смея на глyпостите им и да се гавря с ощетени от природата индивиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Другото странно нещо, за което не се сещате е: как тая бутилка изведнъж се появи точно сега? Вярно много нескопосана работа. Инвесторът - не се ли срамувате от самите себе си, четейки реакциите под глyпостите, които пишете? Абсолютно всички коментиращи ви се подиграват открито с изключение на два трола, чиито очевидни ментални увреждания не будят съмнение дори у най-безпристрастните зрители?Елена, ти си малка и не знаеш, ама *** някога беше уважавана интернет-медия а не клакьорски п.рцал, с който нормалните хора си правят т.шак !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 2
Моабет да става
преди 3 години
И още нещо което се сетих в последствие. Когато екипа му са разбрали за отравянето защо не са изтичали до летището да вземат "прословутата" чаша с която е пил чай? Защо не са отишли до ресторанта/заведението където са вечеряли? Изтичали са веднага в хотела за да вземат бутилката. Това ме навежда на мисълта, че са знаели и кога и с какво е отровен.Вероятно са предполагали отравяне/престъпление. Защо са си позволили да пипат веществените доказателства? Гледали сте по филмите, че доказателства получени извън установеният ред и от установените технически лица не се приемат в съда. Тази бутилка няма никаква доказателствена стойност както и шишенцата които показваше Колин Паур в ООН. Германските служби би трябвало много добре да знаят това и да не размахват разни бутилки получени по неведоми пътища от несигурни източници. Защото само се излагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още